Зеленинка-вітамінка: користь із грядки!

Про корисні властивості зелені відомо не з чуток: вона стимулює імунну систему, позбавляє від зашлакованості, нормалізує діяльність органів і систем організму. Найкориснішою зеленню вважають базилік, кінзу, крес-салат-латук, петрушку і шпинат.

 Базилік — дуже корисна зелень, володіє специфічним ароматом і цілим рядом лікарських властивостей.

До складу базиліка входять дубильні речовини (близько 6%), ефірна олія (до 1,5%), кислий сапонін, глікозиди, вітаміни А, С, В2 і РР, а також цукор і фітонциди.

Базилік - чудовий антибіотик, він має бактерицидні, протигрибкові і дезинфікуючими властивостями, і дуже ефективно захищає організм від багатьох видів бактеріальних, вірусних та грибкових інфекцій. А зловживати ним не рекомендується при цукровому діабеті і загостренні серцево-судинних захворювань, при порушенні швидкості згортання крові, тромбози і тромбофлебіти.
Включення в щоденний раціон базиліка запобігає метеоризму, знижує рівень холестерину, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.

Базилік має помірну сечогінний ефект, знижує концентрацію солі у сечі, тим самим перешкоджаючи утворенню каменів у нирках. Базилік використовується як жарознижуючий засіб, що підвищує потенцію, сприяє спалюванню жирів. Ефірне масло цієї рослини широко застосовується в ароматерапії.

Кріп
До його складу входять: калій, фосфор, залізо, солі кальцію, фолієва кислота, бета-каротин і маса вітамінів, як С, РР, Р, В1, В2. Бета-каротин сприяє поліпшенню зору, а залізо допомагає в боротьбі з анемією. Кріп знижує кров'яний тиск, зміцнює судини, підвищує секрецію шлункового соку і допомагає організму позбавитися від токсинів.
Зелень кропу містить аскорбінову і нікотинову кислоти, рибофлавін, тіамін, каротин, вуглеводи, флавоноїди, пектини, кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, а також вітаміни А, С, РР і групи В.

У насінні рослини присутні олеїнова, пальмітинова і лінолева кислоти. Всі складові кропу містять ефірну олію. Зелень і насіння кропу стимулюють травлення, очищає шлунково-кишковий тракт від залишків жирів і сприяють розщепленню навіть самої важкої їжі.

Крім того, кріп нормалізує артеріальний тиск, підвищує апетит, сприяє лактації, відновлює функції печінки та нирок, має відхаркувальну і знеболюючими властивостями.


Шпинат
У шпинаті багато провітаміну А, вітамінів групи В, вітамінів С, Р, РР, D2. Шпинат багаті мінеральні солі, зокрема, сполуки заліза. За вмістом білків поступається тільки зелений горошок, молоді стручки квасолі і м'ясо. Є чемпіоном за вмістом йоду, який дарує бадьорість і оберігає від старіння.
До складу листя шпинату входять вітаміни А, С, Р, РР, Е, К, D і групи В. В шпинаті високо вміст йоду, білків, заліза і калію. Також цей овоч містить клітковину, кальцій, натрій, фосфор, цинк, мідь, марганець і селен.

Доведено, що регулярне включення в раціон листя шпинату гальмує розвиток злоякісних пухлин. Крім того, речовини, що містяться в цій рослині, очищають організм від шлаків і токсинів. Недарма цю рослину називають пилососом для кишечника. Шпинат ефективно бореться із затримкою стільця, виводить з організму солі важких металів, зміцнює серце і судини, знижує рівень цукру в крові і сприяє відновленню функцій нервової системи.

Високий вміст йоду робить цей продукт незамінним в харчуванні людей, які страждають захворюваннями щитовидної залози.

Кінза — пряна лужна рослина, яка широко використовується в кулінарії в якості ароматної приправи. Для лікування і профілактики хвороб препарати на основі кінзи застосовували ще в Стародавньому Єгипті та Стародавньому Китаї. Якщо запитати на Кавказі, яка зелень найкорисніша, кінзу назвуть однією з перших.

В зелені і насіння кінзи містяться вітаміни В1, В2, Р, С, каротин і рутин, а також ефірні масла і цілий ряд мінеральних речовин. Корисні властивості кінзи посилюються завдяки вмісту в ній стеаринової, пальмітинової, олеїнової та міристинової кислот.

Кінза виводить з організму шлаки і токсини, «шкідливий» холестерин, зміцнює серцево-судинну систему, дезінфікує шлунково-кишковий тракт, тонізує нервову систему, підвищує потенцію. Сік кінзи володіє протимікробними властивостями.

 

 

  Крес-салат

Крес-салат містить вітаміни С, К, Е, D і групи В, а також такі важливі мінеральні речовини, як калій, кальцій, мідь, залізо, йод та магній.

 Крес-салат має легку сечогінну і м'яким проносним дією. Є відомості, що регулярне вживання цієї рослини в їжу запобігає розвиток лейкозу і ряду інших онкологічних захворювань. Вважається, що крес-салат нормалізує артеріальний тиск, підвищує потенцію й сприяє омолодженню.

 Салат-латук

У листі латуку міститься магній (близько 5%), кальцій (близько 15%), залізо (понад 5%), фосфор (понад 9%), кремній (близько 8%) і велика кількість калію (близько 40%). Також ця рослина багата міддю, цинком, марганцем, кобальтом, йодом, молібденом, бором, титаном і сіркою. До складу латуку входять вітаміни А, С і групи В.

Ця корисна зелень діє як м'яке проносне, регулює функції шлунково-кишкового тракту, полегшуючи процес перетравлення їжі.

Регулярне вживання листя салату благотворно впливає на серцево-судинну систему, покращує структуру крові, полегшує стан при респіраторних інфекціях, сприяє підвищенню рівня лютеїну і бета-каротину в крові, що запобігає захворювання органів зору, зокрема, утворення катаракти.

Петрушка

У 100 г петрушки міститься приблизно дві добові норми вітаміну С. Це майже в 4 рази більше, ніж в лимонах. Петрушка багата вітамінами В1, В2, фолієву кислоту, а також солями калію, магнію, заліза. Ця зелень протипоказана лише тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу.
Ця зелень перевершує багато овочів за вмістом вітаміну С: в 100 г молодих пагонів міститься приблизно дві добові норми аскорбінової кислоти. Петрушка багата вітамінами А, групи В, а також фолієвою кислотою, калієм, магнієм, залізом і інулін.

 

Надходження в організм корисних речовин, що містяться в зелені, насіння і корені петрушки, нормалізує функції шлунково-кишкового тракту, виводить з організму токсини, благотворно впливає на статеву функцію, зміцнює стінки судин і покращує психоемоційний стан.

 М'ята
Вона стимулює мозкову діяльність, має заспокійливу, жовчогінну, знеболюючу, антисептичну та судинорозширювальну дію. У народній медицині рослину використовують для полегшення ПМС, як заспокійливий засіб, що допомагає при кашлі і печії. 


Повернутися
03.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...