Літо спекою не зіпсуєш?

У літні дні не слід забувати, що спека — це не тільки привід залізти в фонтан або вибратися на найближчий пляж, але ще і цілком небезпечне природне явище, особливо для деяких груп людей. Кілька порад, викладених у цій статті, допоможуть вам уникнути неприємних наслідків від спекотної погоди.

В першу чергу спека небезпечна для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями. Це гіпертоніки, хворі стенокардією, які перенесли інфаркт, інсульт. Більше інших від впливу прямих сонячних променів також страждають люди, які погано переносять спеку з дитинства, алкоголіки, вагітні жінки і маленькі діти.

Їм в першу чергу рекомендується максимально зменшити час перебування на сонці. На вулицю краще не виходити з 11 до 17 годин. У цей період сонце посилає величезну кількість ультрафіолету — за 10-15 хвилин організм отримує денну норму. Якщо все ж необхідно бути в цей час на вулиці, то слід дотримуватися тіньової сторони.

1. Захист від спеки на роботі

На роботі добре мати з собою пульверизатор з термальною або мінеральною водою і час від часу зрошувати обличчя і відкриті ділянки тіла. Ефект приголомшливий! До речі, розпорошувати таким чином воду можна і в приміщенні. При її випаровуванні легше дихається. Можна також поставити на столи акваріуми, нехай навіть і без рибок. Головне — щоб випаровувалася вода.

У спеку не перетруждайтесь. Великі фізичні навантаження збільшують теплообмін у п'ять разів, що може призвести до зневоднення організму. Найважливіші справи намагайтеся вирішувати в першій половині дня, поки ще нормально працює голова.

Якщо робота пов'язана з пересуванням по місту, то щоб охолодитися, хоча б на короткий час заходьте в магазини або інші приміщення з кондиціонерами. У спеку обов'язково носіть з собою пляшку з водою і частіше до неї прикладывайтесь.

При першій же можливості роззувайтеся і ходіть босоніж по траві. На ступнях знаходяться точки, що відповідають за роботу внутрішніх органів. При ходьбі босоніж, відбувається вплив на ці точки, в результаті покращується циркуляція крові, підвищується загальний тонус організму.

2. Захист від спеки вдома

Кондиціонер — це найкращий спосіб охолодити житло. Але постійно працюючий кондиціонер сушить повітря, тому необхідно також обзавестися зволожувачем повітря.

Захистити будинок від зайвого проникнення сонця допоможе відображає плівка на вікнах.

Наповніть грілку водою і покладіть в морозильну камеру. Коли замерзне, дістаньте і покладіть грілку з льодом в кімнаті — це допоможе знизити температуру в приміщенні на два-три градуси.

3. Захист від спеки напоями

Що пити у спеку? Виявляється, важливо не тільки те, що пити, але і як пити.

Пити потрібно невеликими порціями протягом дня. Але вже з другої половини дня організм починає накопичувати рідина, тому надмірне споживання води ввечері загрожує ранковими набряками.

 

Обмежити себе в питті необхідно при гіпертонії, серцевій недостатності, порушеннях функції нирок.

Існує думка, що обмежувати питний режим потрібно і при вагітності. Однак у Європі, наприклад, вагітних змушують пити не менше двох літрів води в добу, незважаючи на набряки, але обов'язково контролюючи аналіз сечі.

Тепер про те, що пити. Теплі напої втамовують спрагу краще холодних, оскільки швидше засвоюються шлунком (не дарма ж в Середній Азії гарячий чай популярний круглий рік). Спиртні напої, особливо пиво, мають властивість затримувати рідину в організмі і роблять спеку для людини нестерпним.

Зранку допоможе велика чашка зеленого чаю. Це створить запас води в організмі і додасть сил. Гарячий зелений чай без цукру найкраще втамовує спрагу.

Не слід захоплюватися напоями, що містять кофеїн, який, так само як і алкоголь, прискорює зневоднення. Єдине, що можна собі дозволити з алкогольних напоїв — сухе біле або червоне вино з кубиком льоду, розбавлене водою в пропорції 1:3.

У спеку організм втрачає воду в 2-3 рази швидше, ніж у нормальних умовах. Щоб підтримувати водний баланс в спеку, необхідно випивати від 3 до 5 літрів води в добу (в залежності від вашої ваги).

4. Захист від спеки їжею

Найбільш оптимальним є 4-5 разове харчування дрібними порціями. Білкова їжа — вранці, вуглеводна — ввечері. Їжа в спеку повинна бути легкою. Оптимальний раціон — відварна риба, свіжі овочі, фрукти і ягоди, кисломолочні продукти. Корисні холодні супи — холодник, легкий зелений борщ. Дуже гарний у спеку кавун.

Бажано зменшити споживання солі — вона збільшує потребу організму в рідині. Гострої, солоної, жирної їжі, м'яса вживайте якомога менше. Запас не готуйте, так як едав спеку швидко псується. Отруєння влітку не рідкість. Особливо це стосується тортів і тістечок — від них в жарку погоду краще взагалі відмовитися.

5. Захист від спеки одягом

Не годиться одяг зі штучних тканин. Не надягайте мокрий одяг, ефект прохолоди оманливий, а волога — прекрасний провідник сонячних променів.

Одяг повинна бути легкої, світлої, бажано з натуральних видів тканини — наприклад, бавовняна або лляна одяг. Вона відмінно вбирає піт і добре вентилюється.

Надягайте в спеку вільний одяг — широкі спідниці, туніки, сарафани з натуральних тканин, легкі штани, літні піджаки з бавовни і льону. І ніяких ременів і краваток. Чим більше тіло провітрюється, тим краще.

Взуття потрібно носити зручну, по можливості відкриту. Від босоніжок на високих підборах краще відмовитися або ж перевзуватися у них в офісі.

І не забудьте про капелюхи.

6. Захист обличчя від спеки

 

Влітку лице швидше потіє і забруднюється. Тому необхідно регулярно використовувати сонцезахисні засоби. Вони допоможуть мінімізувати шкідливий дію ультрафіолетового випромінювання і знизити ризик виникнення пігментних плям.

Якщо лице рясно потіє, може допомогти умивання холодним чаєм. Особа не витирайте, а дайте йому обсохнути. Корисно протирати шкіру шматочками помідори або огірки, а також вмиватися гидролатами (квітковими водами).

Носіть з собою чисті серветки і воду, щоб промокнути піт і освіжити шкіру.

У фірмових магазинах косметики для обличчя і тіла продаються спеціальні матуючі серветки, які відмінно усувають жирний блиск, не мають специфічного аромату і можуть використовуватися як жінками, так і чоловіками.

Влітку краще вибирати гелі для вмивання з фруктовими кислотами — вони якісно очищають шкіру, не пересушуючи її, сприяють відлущуванню відмерлих клітин, стимулюють оновлення шкіри, що захищає її від передчасного старіння, покращують колір обличчя.

Вдома можна наморозити льоду зі всілякими рослинними добавками — шматочками лимона, огірка, свіжими ягідними соками, петрушкою і протирати шкіру обличчя, шиї і області декольте.

7. Захист волосся від спеки

Сонце, розпечене повітря — справжній удар для волосся голови. Якщо ваші волосся вже почали сивіти, то під впливом сонячних променів цей процес посилюється. Несприятливий сонячне світло для сухих, знебарвленого і фарбованого волосся, а також для волосся, які перенесли хімічну завивку. Під впливом сонця вони швидко січеться і стають ламкими. Тому обов'язково закривайте волосся головним убором або хоча б парасолькою.

8. Захист очей від спеки

Ультрафіолетові промені можуть пошкодити рогову оболонку. Вибираючи окуляри, зверніть увагу на лінзи: хороші лінзи мають наклейку UV400, це говорить про те, що вони захищають від впливу ультрафіолету на 100%. Віддавайте перевагу окулярам з жовтуватими, зеленими або коричневими лінзами. Детальніше про виборі сонцезахисних окулярів читайте в цій статті.

9. Як заснути у спеку

Якщо лягати спати із заходом сонця і прокидатися раніше, коли на вулиці ще відносно прохолодно, можна уникнути головних болів, від яких страждають багато влітку. Легше заснути, якщо на ніч не їсти важкої їжі, наприклад м'яса, не пити багато рідини. Інакше будете сильно потіти, а вранці в дзеркалі побачите «китайця».

Джерело: infokava.com


Повернутися
01.07.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...