Полуниця-садів цариця

Усіма любима королева наших садів полуниця вже давно не є сезонним фруктом. Нині є сорти, які плодоносять два-три рази за сезон, починаючи з травня і до жовтня можна ласувати великими ароматними ягодами.

Але, як стверджують фахівці, якщо не використовувати добрива для полуниці, неможливо збирати гідні врожаї. Які саме добрива потрібно вносити, щоб отримати максимальний урожай і при цьому не нашкодити своєму здоров'ю?

Найкращі-органічні добрива

  Кращим добривом для рослин, і для полуниці в тому числі, залишається перегній або гній.

Гній — це суміш підстилки зі стійла свійських тварин з їх послідом, використовуваний для удобрення грунту. Застосовують його в якості добрив тільки в перепрілому вигляді, так як у свіжому гної міститься дуже багато живого насіння бур'янів, яке готове прорости на удобреному грунті.

Перегній — це той же гній, тільки повністю розклався та перетворився на темну пухку масу. Саме перегній — найкраще добриво для будь-яких культурних рослин, так як він забезпечує значну концентрацію поживних речовин у формі, найкращим чином засвоюваній рослинами.

До органічних добрив також відносять курячий послід. Кожен садівник знає, що це багате джерело азоту. Для підживлення полуниці робиться слабкий розчин курячого посліду.  Незабаром можна буде побачити, як сильно вона розростеться і порадує великими ягодами.

При приготуванні розчину води шкодувати не слід, і виходити з наступної пропорції: на одну частину посліду брати приблизно 20 частин води. Роблять також зброжений послід: у пропорції 1:1 залишають бродити тиждень-два. Після чого використовують півлітри розчину на відро води.

 Крім того. полуницю можна підгодовувати і мінеральними добривами, що включають Азот 14%, Фосфор 7%, Калій 27%, Магній 0,5%. Дані добрива запобігають різним захворюванням полуниці. Вони ж є одними з найбільш часто використовуваних. Найбільший ефект надають комплексні мінеральні добрива: їх можна придбати в будь-якому магазині товарів для саду.

Багато дачників знають про те, наскільки важливі для полуниці калійні добрива. Завдяки їм збільшується термін зберігання ягоди, а також поліпшуються її смакові властивості, збільшується вміст цукру.

Якщо полуниця має листя, кінці яких бурого кольору, то це явна ознака нестачі калію і її потрібно заповнювати. Калієва селітра, деревна зола, хлористий калій, сульфат калію відмінно підходять для цього. Фосфорні та калійні добрива вносять під кущі ягоди навесні.

Якщо полуниця висаджується на нове місце, то прийнято вносити в цю землю до 8 кілограм органічних добрив і 30 грам мінеральних.

На першому році життя рослини підгодовувати не потрібно. Їм цілком достатньо тих добрив, які були внесені під час посадки. Кожен наступний рік годування здійснюється в один і той же час – навесні.

 Удобрення кущів полуниці проводиться з урахуванням віку рослин. Дворічні і чотирирічні кущі удобрюють органічними і мінеральними препаратами. Рослини трирічного віку рекомендується підгодовувати тільки мінеральними добривами. Доза внесених добрив повинна бути такою ж, як і при висадці саджанців.

Грядки, на яких застосовується мульча з органіки і вноситься перегній або компост навесні, хімічні препарати взагалі не потрібні. Добре розвинене мікробне середовище разом з дощовими хробаками відмінно справляються з патогенною флорою. Крім цього вони покращують повітрообмін в грунті і поглинання поживних речовин рослинами.

Добрива для полуниці, що містять калій, підвищують рівень цукру в ягодах і їх збереження. Калійне голодування призводить до того, що рослини в’януть, а по закінченню сезону можуть взагалі загинути. Сечовина – ідеальне джерело цього мікроелемента. Тому її вносять щорічно в процесі вирощування полуниці. При надлишку сечовини, ягоди втрачають свої смакові якості і стають водянистими. Тому тут потрібно знати міру і діяти строго за інструкцією.


Повернутися
26.05.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...