Борщ стане делікатесом?

Схоже, фразеологізм «дешевий, як борщ» безповоротно відходить у минуле. Про цк свідчить той факт, що ціни на овочі борщового набору – капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю за останній місяць зросли на 78,3% порівняно з березнем. Про це пише Українська аграрна конфедерація з посиланням на матеріали Держстату.

Повідомляється, що в квітні капуста в Україні подорожчала на 137,4 відсотків, морква - на 135 відсотків, цибуля - на 77,8 відсотків, буряк - на 44,9 відсотків, картопля - на 22,3 відсотків.
За період з 20 по 27 квітня знову подорожчали всі основні овочі борщового набору, зокрема морква – на 57,6% (до 10,67 грн/кг), капуста – на 45% (до 9,64 грн/кг), цибуля – на 21,6% (до 6,42 грн/кг), буряк – на 15,4% (до 6,06 грн/кг), картопля – на 14,1% (до 7,78 грн/кг).

Подорожчання, яке почалось в другу декаду квітня (через вплив несприятливих погодних умов вкупі з сезонністю), досягло доволі значимого рівня – за місяць ціни на традиційну п’ятірку овочів зросли в середньому на 78,3%. Зокрема за квітень капуста подорожчала на 137,4%, морква – на 135%, цибуля – на 77,8%, буряк – на 44,9%, картопля – на 22,3%.

"Подорожчання борщового набору — зговір між компаніями, які мають великі овочесховища, - розповів Gazeta.ua директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко Вони спеціально притримують овочі, щоб потім ще більше підняти ціну. Ця ситуація була прогнозована ще восени. Тоді ми спостерігали, що дрібні фермери масово продають свої овочі і ціна на них не підвищується. Вона була стабільною і навіть падала і лише з грудня почала зростати. Тоді було відчуття, що великі виробники своє відіграють.

Що буде з ціною на овочі? невідомо. Ніхто не облікує скільки врожаю залишилось. "Якщо є 3-5 компаній, в яких залишився врожай, вони можуть повторити експеримент з гречкою, тобто ціну підняти ще більше", - каже Дорошенко.

Овочі погано перенесли зиму. Більшість картоплі згнило, морква підсохла і стала неякісна. Ціна почне знижуватись лише всередині червня, коли почне з'являтися новий урожай.

"Через холод і засуху важко прогнозувати ціну на овочі. Картоплю посадили пізніше ніж зазвичай, відповідно урожаю в середині травня чекати рано. Швидше за все він перенесеться на початок червня. Морква теж буде в червні. Початкова ціна на ранню картоплю з ґрунту 25 гривень за кілограм. Морква коштуватиме 40", - каже фермер з Миколаєва Сергій Кушка.

Варто відмітити, що після святкових днів на основних ринках країни спостерігається повернення тенденції до зниження цін на овочі – основними причинами є пожвавлення імпортних поставок окремих видів продукції та збільшення пропозиції овочів низької якості.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...