Що таке воно-агроволокно?

Усі розуміють, що для підвищення врожаю, потрібен відповідний клімат. Тобто, потрібна більш висока температура ґрунту, і при цьому  не допустити застою повітря; також, потрібна відповідна вологість, але одночасно не підвищена; ще добре б захистити рослини від   комах і птахів, але при цьому не закрити сонячне світло; також треба зробити хороший захист від заморожування і граду; та ще непогано було б виключити    ріст бур'янів, але не знизити при цьому ріст самих рослин або їх якість.  Раніше у городників був лише один варіант – поліетиленова плівка. Нині у торговельній мережі можна зустріти спанбонд, агріл, агротекс, агроспан, лутрасил, геотекстиль. Усе це нетканий синтетичний матеріал – агроволокно.  В овочівництві агроволокно вперше застосували у 1970-х роках, нині у Європі його використовують на 30% площ. В Україні овочівники-аматори познайомилися з ним у середині 1990-х років і, треба сказати, оцінили належним чином. А чому би й ні? Сходить насіння під агроволокном порівняно з незахищеними посівами, збільшується на 15-20%. Його можна використовувати впродовж усього року, а найбільш якісний матеріал – до п’яти років тощо.

 Агроволокно (інша назва «спанбонд») - це унікальний за дієвості матеріал, як альтернатива поліетилену.   Агроволокно або спанбонд, це поліпропілен, тобто полімер (але екологічно чистий), що має дуже тонку  структуру і нагадує звичайне тканинне полотно. Цей матеріал дозволяє проникати сонячним променям , одночасно захищаючи від впливу  ультрафіолету, і чудово пропускає вологу. При цьому світло і волога приходить в таких пропорціях, що нормалізує мікроклімат під собою  до ідеалу. Тому рослини і грунт, накритий агроволокном, набагато краще себе почувають в даному середовищі і в результаті все ефективніше  росте і плодоносить.

Є зовсім легкі й тоненькі види агроволокна. Їх використовують для ніжних рослин. Товстіші — для міцніших рослин і при  сильних заморозках, грядки накривають цим матеріалом ранньою весною, відразу після висівання або висадки розсади. Краї закріплюють мішечками з камінцями, дошками чи камінцями або присипають землею).

Переваги агроволокна:

Неткане волокно пропускає вологу (у якій кількості – залежить від щільності), не намокає і не стає важким, тому можна поливати, не знімаючи укриття. Після дощу вся вода проходить у землю, а покриття не стає важким.У засуху не дає дорогоцінній волозі випаровуватися, а під час негоди рятує від сильного дощу та граду.
Є доступ повітрю, забезпечується рівномірна циркуляція, на внутрішній стороні не утворюється конденсат, який викликає грибкові захворювання. Тож рослини можна залишати без догляду на досить тривалий час. Хіба що огірки, кабачки, патисони та суниці під час цвітіння слід розкривати удень, щоб їх запилили комахи.
Якщо рослина не потребує опилення, волокно залишають на грядці аж до збору врожаю. Треба лише час від часу вивільняти краї, щоб посіяному було куди рости. Головна відмінність агроволокна від плівки — його не потрібно піднімати, щоб рослини дихали. Волокно пропускає повітря, тому може залишатися на грядці до збору врожаю. Для опилення волокно на деякий час знімають. Так можна ”запрограмувати” час озрівання плодів. Найтонший матеріал витримує заморозки до мінус двох градусів. Щільніше волокно — будь-які весняні та осінні заморозки.На ранній врожай — підніміть ”накидку” відразу, як починають з’являтися перші квіточки. Для довшого дозрівання — знімайте пізніше.

У Франції з агроволокна шиють мішечки, які одягають на кожну виноградну китицю. Ягоди краще переносять перепад температур, їх не об’їдають комахи. У таких кишеньках урожай збільшується у півтора разу. Так само в Африці укутують плоди бананів. Вони виростають майже удвічі більшими, та й на смак солодші.

 В кінці сезону матеріал обережно знімають з грядки, обтрушують або промивають у воді. Потім сушать, згортають і зберігають у прохолодному місці до наступного року. При правильному використанні волокно прослужить щонайменше три роки.

Весною арговолокно застосовують, аби…

- нетканий матеріал агроволокно дає можливість значно раніше почати посів або посадку рослин;

- забезпечує надійний захист від несприятливих погодних умов, нічних заморозків і т.п.;

- оберігає рослини від комах-шкідників, птахів;

- агроволокно захищає від сильних і раптових заморозків до - 7oС;

- забезпечує зростання рослин в умовах «фізіологічної засухи» (від 0oС до +8oС), коли у відкритому грунті рослини не можуть вбирати вологу.


Повернутися
31.03.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...