Не знаючи «броду», не… лікуйте дефіцит йоду!

Симптоми та лікування йододефіциту

  Якщо ви помічаєте у себе зниження зору, погіршення пам'яті, швидко втомлюєтеся, не можете сконцентруватися на роботі, то, цілком імовірно, вашому організму не вистачає йоду. Чим загрожує брак йоду в організмі? Наслідки можуть бути серйозними. Так, у дітей може сповільнитися розумовий і фізичний розвиток, знизитися імунітет, у дівчаток може порушитися формування репродуктивної функції. Якщо помічаєте у дитини відсутність апетиту, різке зниження успішності в школі, апатію — подумайте про йододефіцит. Його головні симптоми такі:

  Хронічна втома.

 Йододефіцит може виявитися тоді, коли людина відчуває сонливість, забудькуватість, непритаманну для неї дратівливість, погіршення уваги та реакції, затяжний депресивний стан та загальну слабкість організму.Однією з основних функцій гормонів щитоподібної залози є забезпечення організму енергією. У більшості випадків хронічну втому при дефіциті йоду супроводжує м’язова слабкість.

  Набряки.

Набряки – провісники йододефіциту. Їхня поява навколо очей, а також набряки рук, ніг і т. д. є ознакою нестачі йоду.Сечогінні засоби в такій ситуації не тільки не справляють ефекту, а й шкодять: при прийомі цих препаратів з організму вимиваються корисні речовини, що призводить до порушення водно-сольового балансу.

 Зниження імунітету.

Внаслідок послаблення імунітету легко можна «спіймати» якусь інфекцію чи іншу хворобу. Часті застуди можуть бути одним із симптомів дефіциту йоду. Цей елемент відіграє важливу роль у підтримці нормальної опірності організму. При нестачі йоду організм стає більш вразливим до вірусних, бактеріальних і грибкових інфекцій. У дітей нестача йоду може спричинити сповільнений ріст, порушення мовлення, відставання у розумовому та фізичному розвитку

Зайва вага.

Йод необхідний для нормальної діяльності щитоподібної залози, яка виробляє гормони тироксин і трийодтиронін. Вони беруть активну участь у метаболізмі. При нестачі йоду знижується вироблення гормонів, отже, знижується метаболізм. Усе це призводить до накопичення жирової тканини. А проблема набряклості, яка також характерна при йододефіциті, тільки ускладнює ситуацію, сприяючи появі зайвої ваги.

Зниження інтелекту.

Нестача йоду в організмі призводить до зниження уваги, погіршення пам’яті та інтелекту. Йододефіцит призводить і до зниження метаболізму в клітинах мозку, через що втрачається здатність запам’ятовувати дати, обробляти інформацію і вирішувати складні завдання. Якщо йододефіцит не усунути, то можливий розвиток глибокої депресії.

Висновок? Подбайте, аби у вашому раціоні були продукти, багаті на йод. Найбільша кількість йоду міститься в морепродуктах: креветки, тріска, морські водорості, печінка тріски. Також йод міститься в ягодах, фруктах, хлібі, річковій рибі, крупах, картоплі, м'ясі, сметані і вершках, в горосі, квасолі, кефірі та молоці, яйцях.

Ідеальний продукт для профілактики йододефіциту - йодована сіль, яку можна купити в будь-якій аптеці і навіть магазині. До речі, в Європі йодом збагачують не тільки сіль, а й інші продукти, такі як чай, цукор, масло і молоко. В Італії йод додають навіть у звичайну воду.

Нині в Україні вже освоєно виробництво продуктів з додаванням йоду: мінеральна вода, соки, цукор, молочні продукти і навіть горілка. Крім того, входить в практику вигодовування домашньої птиці кормами, збагаченими йодом, в результаті птиця несе яйця з підвищеним йодовмістом.


Повернутися
06.03.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...