Їжа чи отрута: що у вашій тарілці?

Сучасний ритм життя вже давно перевів багатьох з нас з домашньої кухні на швидку їжу або напівфабрикати. Проте ми не замислюємося над тим, які небезпечні інгредієнти містяться у такій їжі.

На жаль, певні продукти харчування містять шкідливі сполуки, які насправді діють як отрута і можуть мати поганий ефект в довгостроковій перспективі. Рейтинг з 10 найшкідливіших продуктів опубліковано на сайті zeenews.

1. Маргарин

Чимало людей використовують його, бо він дешевший за вершкове масло. Між тим, він містить трансжири, штучні ароматизатори, штучні барвники. Крім того, у маргарині більше калорій, ніж у вершковому маслі, що викликає пов’язані з цим хвороби — ожиріння, проблеми з серцем та судинами, діабет.

 

2. Штучні підсолоджувачі

Сахарин у ролі низькокалорійного замінника цукру рекламується як дієтичний продукт. Проте не всім відомо, що підсолоджувачі насправді стимулюють збільшення ваги, а не навпаки. Крім того, вони підвищують ризик розвитку цукрового діабету та пошкодження нирок.

 

3. Кетчупи

На жаль, вони є шкідливими, якщо не зроблені у себе вдома. Магазинний томатний соус або кетчуп містить фарбники, консерванти, глутамат натрію, кукурудзяний сироп, які підвищують ймовірність розвитку гіпертонії, ожиріння, серцево-судинних захворювань.

 

4. Глазур

Глазур робить випічку смачною Але промислова глазур містить цукор, трансжири, кукурудзяний сироп, штучні барвники, штучні ароматизатори і консерванти. Деякі з харчових барвників, якими рясно прикрашають торти, заборонені у багатьох країнах.

 

5. Полуниця

Згідно із звітом Міністерства сільського господарства США, у промисловій полуниці виявлено залишки 13 різних пестицидів. Уникнути отрути можна, якщо купувати органічну полуницю або вирощувати свою власну.

 

6. Паростки

Здавалося б, їх місце — у списку продуктів для здоров’я. Експерти кажуть, що так воно і є, якщо паростки вирощені у домашніх умовах. А комерційно пророщені зерна пшениці чи бобових схильні до забруднення бактеріями, а також добривами.

 

7. Пакетоване печиво

Воно містить гідрогенізовані олії, штучні барвники, ароматизатори, консерванти. А ще при промисловому виготовленні печива використовується відбілене борошно (борошно, яке відбілюють хімічними речовинами — такими як пероксид бензоїла). Набагато здоровішим буде печиво, зроблене своїми руками.

 

8. Заморожена піца

Піцу люблять майже всі. Але заморожена піца шкідлива. Високий рівень цукру, солі, глутамат натрію, нітрати, які надають піці характерного смаку, насправді б’ють по організму.

 

9. Содові води

Це взагалі один з найшкідливіших продуктів, причому як звичайна “газбулька”, так і дієтична. В цих напоях багато фруктози, штучних підсолоджувачів на кшталт аспартаму, фосфорна кислота, яка вимиває кальцій з вашого організму тощо.

 

10. Фаст-фуд

Усі продукти швидкої їжі містять високий рівень натрію, глутамату натрію, цукру і трансжирів, харчових барвників, підсилювачів смаку, консервантів. Така їжа обов’язково призведе до хвороб.

 

— Свого часу й українськi спецiалiсти склали рейтинг найшкiдливiших продуктiв — фахiвцi iз НДI харчування, Iнституту екогiгiєни й токсикологiї та Нацiональної медакадемiї визначали ступiнь шкiдливостi того чи iншого продукту через його здатнiсть викликати важкi захорювання. Перше мiсце посiли чипси та “шипучка”…


Повернутися
06.03.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...