Розсада: вже скоро на усіх підвіконнях

Щоб прискорити появу хорошого і якісного врожаю, більшість овочевих культур сьогодні вирощують розсадою.

Її починають вирощувати за кілька тижнів або місяців до висадки на постійне місце зростання культури.

В даному матеріалі нам хотілося б більш детально обговорити, коли найкраще садити розсаду найпопулярніших нині овочів, що вирощуються практично на кожному дачній ділянці — це помідори, перець, огірки, капусту, баклажани і кабачки.

В останні роки стало популярним висаджувати розсаду у лучному календарем або по різноманітним народними прикметами. Вважається, що рослини, висаджені на убуваючу місяць, будуть млявими і слабкими. Але ми розглянемо більш раціональні строки посадки, виходячи з особливостей кожного з рослин.

Сучасні садівники вирощують розсаду самими різними способами. Застосовуються для цього спеціальні горщики, яєчні лотки і навіть паперові стаканчики. Час посадок насіння повністю залежить від видів і індивідуальних особливостей вирощування овочів. Головне, що необхідно враховувати, так це приблизні строки висаджування живців у відкритий грунт на постійне місце.

Кожна культура має власні терміни появи сходів після посіву. Ці дані нам знадобляться, щоб правильно розрахувати дату посіву насіння на розсаду.

Коли з’являються сходи насіння:

Отже,

  • сходи томатів з’являються через 6-10 днів;
  • огірків — на 3-7 день після посіву;
  • перцю — 7-15 днів;
  • патисонів, кабачків, гарбуза — через 3-10 днів;
  • салату — 4-10 днів;
  • цибулі-чорнушки — 5-12 днів;
  • кольорової капусти — 3-8 днів;
  • качанної капусти — 3-10 днів;
  • баклажанів — 5-10 днів;
  • селери, ревеню — 7-14 день.

Коли садити розсаду в теплицю або відритий ґрунт

Для того, щоб правильно розрахувати строки посіву насіння для отримання розсади будь — якої овочевої культури потрібно також знати, коли її можна висаджувати в теплицю або відкритий ґрунт.

  • Селеру висаджують через 60-80 днів після сходів;
  • цибулю — через 60-70 днів;
  • капусту — через 50 днів;
  • перець і помідори — через 60 днів;
  • баклажани — через 65-70 днів;
  • кабачки і огірки — через 30-40 днів.

Розрахунок дати посіву насіння на розсаду

Давайте розрахуємо дату посіву насіння баклажанів на розсаду (розрахунок дійсний для будь-якого регіону, тільки дати посадки під відкрите небо або теплицю у кожного свої). Висаджують у відкритий ґрунт їх через 65-70 днів після сходів, пізніше, ніж томати або перці, так як вони більш теплолюбні. Тому висаджувати розсаду баклажанів ми будемо орієнтовно в другій половині квітня (з 14 по 20 квітня). Відраховуємо назад за календарем 70 днів — отримуємо дати — 9-15 лютого. Зазвичай насіння баклажанів сходять не так швидко, як томати або перці, їм треба 8-12 днів, щоб вилізти з землі. Знову за календарем відраховуємо назад 8-12 днів. Отримуємо — 3-7 лютого. Значить, нам до цього часу треба приготувати ґрунт, ємкості, насіння.

Тобто, якщо коротко, то формула така:

дата посіву насіння на розсаду = (дата висадки рослини у відкритий грунт) мінус (кількість днів від сходів до висадки) мінус (кількість днів, необхідних для прокльовування насіння).

Звичайно, погода може внести свої корективи, але орієнтир у нас все одно є.


Повернутися
25.02.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...