В одну кишеню покладуть, з іншої заберуть…

Українці у тривожному очікуванні підвищеної мінімалки і підвищених цін.

З початком 2017 року в Україні починають діяти десятки нових норм законів, які, на думку можновладців, мали б підняти рівень життя громадян. З 1 січня мінімальна заробітна плата — 3200 гривень, тобто зросла удвічі.  Окрім бюджетників, такий же мінімум зобов’язані платити найманим працівникам і у приватному бізнесі.

Підвищення розміру мінімалки деякі провладні  депутати назвали “реформою щастя”, пише «Високий замок». За задумом Кабміну, підвищення мінімальної зарплати має вивести зарплати з тіні, за рахунок зростання споживчих витрат збільшити надходження до бюджету від ПДВ. Однак малий і середній бізнес, м’яко кажучи, не у захваті. Прибутки не збільшились і навряд чи у найближчій перспективі зростуть, тож звідки взяти гроші на збільшення зарплати? Вихід: або закриватися, або дурити  державу — переводити працівників на півставки чи на угоди.

Як розповіли журналісту “ВЗ” в одному з приватних медичних закладів Львова, щоб платити 3200, штат санітарок і прибиральниць доведеться ущільнити. Якщо одна жінка раніше прибирала один поверх, то тепер прибиратиме три. Двох прибиральниць доведеться звільнити.  Не забуваймо, що працедавець має заплатити ще й єдиний соціальний внесок, що становить 22 відсотки від цієї суми — а це 704 гривні. Тобто навіть при мінімальній зарплаті 3200 гривень працівник обійдеться компанії у 3904 гривні. При цьому сам працівник не отримає на руки очікуваних 3200, бо бухгалтерія стягне 18 відсотків податку і 1,5 відсотка військового збору.

  Подбала влада і про здоров’я українців. Щоб менше пили і курили.  Акцизний податок на алкогольні напої підвищується на 20%, на слабоалкогольні напої, пиво, сидр, перрі, кріплені та ігристі вина — на 12%. Ставку для натуральних вин не змінили. Акциз на коньяк зросте на 17%. Утім, діяти підвищення щодо підакцизного алкоголю почне з 1 березня.

 А от цигарки подорожчали уже 1 січня. Акцизи на тютюнові вироби збільшили аж на 40%.  Ціна на пачку цигарок в середньому зросла на 5 гривень.

 На «трутку» підняли ціни, а на деякі ліки — знизили. Йдеться про препарати для людей зі серцево-судинними хворобами, бронхіальною астмою і цукровим діабетом. Директор Аптечної професійної асоціації Володимир Руденко каже, що  у січні 2017 року в аптеках можуть бути перебої з поставками. Згідно з постановою Кабміну № 862, з 1 січня вводиться регулювання цін на ліки. Зокрема, на список з-понад 200 ліків обмежується роздрібна націнка до 15%. Також препарати можуть подешевшати за рахунок зниження ставки ПДВ з 7% до 2-5%.

 Уперше за останні 25 років в Україні подешевшає світло!  Передбачається, що тариф  на світло зменшуватиметься поступово, у два етапи: спершу подешевшає на 10 відсотків і відбудеться це вже 1 січня 2017 року, а у квітні зменшиться ще на 5,8%.

 Заживуть  краще і студенти. Але не всі. Лише ті, хто добре вчиться. Якщо  донедавна стипендію виплачувати ⅔ студентам з курсу, то тепер лише 10−15 відсотків. Плату за навчання отримуватимуть студенти з найвищим рейтингом. При цьому просту стипенію збільшують до 1100 гривень, а підвищену — до 1600.

 Тим, хто любить днювати і ночувати перед телевізором, за перегляд телепрограм  доведеться платити більше.  З початку року починає діяти закон, який дещо змінив правила трансляції телеканалів у складі універсальної програмної послуги. З 1 січня телеканали отримали право виключати свій контент з пакета послуг кабельних операторів телебачення у містах з населенням 50 тисяч плюс. Медіа-групи отримали право вимагати від провайдерів плату за свій продукт у їхніх мережах. Вартість різних телеканалів для завчасного укладення угод у грудні становила від 10 до 75 копійок за місяць з одного абонента. Для укладання угод у січні ціни підвищаться. Новація може призвести до часткового підвищення плати за кабельне телебачення у містах з населенням у понад 50 тисяч.

 Пощастить тим, хто працює у багатій фірмі, яка має можливість відправляти працівників у відрядження за кордон. Відтепер для відряджень за кордон розмір добових, які не потребують документального підтвердження та не оподатковуються, підвищено з 40 євро до 80 євро. Окрім того, відтепер документальним підтвердженням закордонного відрядження буде не тільки штамп у паспорті про залишення країни, а й низка інших документів.

 Ну а тим, хто любить подорожувати потягом, “Укрзалізниця”  зробила “подарунок під ялинку”.  Зі січня 2017 року на 10 відсотків зросте вартість проїзду у вагонах 1-го та 2-го класів поїздів Інтерсіті+ (ІС+). ПАТ «Укрзалізниця» внесла на розгляд відповідних міністерств та відомств питання індексації тарифів на пасажирські перевезення на 35%. Індексувати тарифи пропонується у два етапи: у першому кварталі та у четвертому щоразу на 16%. За розрахунками, зміна тарифу збільшить вартість проїзду у середньому  лише… на 19,4 відсотка.

 Не хоче відставати від залізничного і автомобільний транспорт. З нового року ціна квитка на міжміському маршруті збільшилася на 40 відсотків.

 Для тих, хто відкладав гроші і планував у новому році велику покупку, скажімо, автомобіля, коштовностей, предметів мистецтва, тепер доведеться у будь-якому випадку мати справу з банком. Бо Національний банк України  з 4 січня знижує граничну суму розрахунку готівкою для українців зі 150 тисяч гривень до 50 тисяч. У Нацбанку вважають, що встановлення такої граничної суми розрахунків готівкою сприятиме забезпеченню стабільних надходжень готівки до банківської системи й прискорення її обігу. А це для українців, зрозуміло, додаткові видатки…


Повернутися
06.01.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...