Нові тарифи на централізоване опалення: скільки будемо платити та як можна економити

Нинішня вартість 1 кубометра гарячого водопостачання мимоволі змушує задуматись про здешевлення блага! Чергове подорожчання вартості комунальних послуг приводить нас до нових реалій життя. Так вже з 1 липня 2016 року НКРЕКП встановила нові тарифи на послуги з централізованого постачання гарячої води, які в розрізі регіонів України представлено вище в інфографіці.

Середньозважений показник тарифу за гаряче водопостачання в Україні становить 76,18 грн за 1 кубічний метр води. Якщо в квартирі проживає сім’я з 4 осіб та відсутній лічильник на гарячу воду, при нормі на людину у 3 м3, місячна вартість становитиме близько 915 грн.

Суттєво зменшити витрати можна, якщо встановити в квартирі лічильник гарячої води, який обійдеться у 100 – 400 грн, та витрати на монтаж 300 – 500 грн. В середньому при розрахунку витрати 50 л гарячої води на добу на 1 особу, за 30 днів лічильник накрутить відповідно 1500 л, тобто лише 1,5 м3. Для сім’ї з 4 осіб витрати становитимуть 6 м3, а фінансові видатки складуть близько 450 грн. Тобто, зменшаться в 2 рази!

Варто зазначити, що згідно норм температура води при централізованому гарячому водопостачанні повинна становити понад 50 °С, хоча насправді, може бути і дещо (від 40 до 50 °С) чи суттєво (< 40 °С) нижчою. У такому випадку можна встановити 4-тарифний лічильник на гаряче водопостачання. Такі лічильники коштують від 900 до 1200 грн, а витрати на встановлення складуть 200 ‑ 800 грн.

Зменшити витрати можна встановивши електричний бойлер. Так, наприклад, бойлер ємністю 100 л здатний задовольнити потреби у гарячій воді сім’ю з 3-4 осіб. Потужність бойлера в середньому становить 2 кВт, а час нагріву складає 3,5 години. Також варто зазначити, що температура гарячої води у нагрітому бойлері становить близько 65 °С, тому,при змішуванні води використовується менше гарячої. Купівля електричного водонагрівача обійдеться у суму від 1500 до 8000 грн.

Отже, при нагріві 100 л води необхідно витратити близько 7 кВт·год електроенергії, отже 210 кВт·год в місяць в період з 1 жовтня 2016 по 28 лютого 2017 року при тарифі на електроенергію у 1,29 грн (в межах 100 ‑ 600 кВт·год) складе 270 грн, а вже з весни 2017 року тариф для квартири (від 100 кВт·год)становитиме 1,68 грн, а вартість буде 350 грн. Крім того, за сучасними нормами з електробезпеки при встановленні електробойлера у ванній кімнаті необхідно обладнати у відповідній зоні електророзетку з кодом захисту оболонки мінімум IP21, а також трьох провідну лінію необхідно приєднувати до електромережі через пристрій захисного відключення (який реагує на диференційний струм з номінальним струмом, що не перевищує 30 мА). Це устаткування в сукупності коштує від 500 до 1500 грн. Варто зазначити, що бойлери дорожчого сегменту вже містять у собі відповідний пристрій захисного відключення. Отже капітальні витрати на електробойлер разом із устаткуванням мінімум становитимуть від 2000 ‑ 2500 грн.

Однак, можна піти далі і встановити комбінований електробойлер з вбудованим теплообмінником та можливістю непрямого нагріву. Ціни на такий тип бойлерів з об’ємом баку 100 л та потужністю 2 кВт знаходяться в межах 3000 – 8000 грн. До нього варто під’єднати сонячний колектор зроблений власноруч з пасивною системою циркуляції теплоносія. Собівартість вихідних компонентів колектора становить 3000 грн. Капітальні витрати такої системи складуть від 7000 грн, однак при вдалому розміщенні з південного боку під відповідним кутом колектор може забезпечити до 60 % теплової енергії в річному циклі використання системи гарячого водопостачання.

 Якщо Ви відчуваєте у собі більший потенціал змінити світ на краще, турбуєтесь про довкілля маєте хороші стосунки із сусідами та маєте потяг до інновацій ‑ ідеальним рішенням є встановлення геліосистеми на багатоквартирний будинок. В такому випадку варто скористатись готовими рішеннями сертифікованих компаній. Такі системи мають дещо більші капітальні витрати, однак вони в майбутньому окупляться і будуть приносити вам фінансову економію та велике задоволення від споживання гарячої води та значно меншого екологічного сліду на довкілля.

 На останок проведемо порівняння вищеописаних варіантів забезпечення гарячого водопостачання. По горизонтальній осі відкладено час у роках, а по вертикальній витрати, які включають дві складові: капітальні та операційні витрати представлені у гривнях. Як видно з графіка вже через 2,5 роки рішення з бойлером та геліоколектором дозволить Вам більше економити кошти.


Повернутися
22.12.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...