ЧОМУ БОЛИТЬ СЕРЦЕ?

Навряд чи є людина, яка ніколи не казала: «У мене болить серце». У когось ця фраза овіяна романтичним фльором, але у переважної більшості все набагато прозаїчніше – вони дійсно відчувають біль в області цього важливого органу.

Різноликий і могутній

 Цей біль вирізняється різноманіттям: він коле, стискає, пече, ниє, тягне, пронизує... Він може локалізуватися у невеликій ділянці або розливатися по всій грудній клітці, віддавати у плече, руку, шию, нижню щелепу, живіт, під лопатку… Він може з’явитися лише на кілька хвилин або тривати годинами чи днями. Його характер може змінюватися при диханні, рухах руками і плечовим поясом або зміні пози. Іноді він виникає при фізичному або емоційному навантаженні, іноді – у стані спокою або після прийому їжі... Проявів цього болю безліч, пише zhyvyaktyvno.org, так само як і його причин. Оманливе серце

Причинами болю в області серця можуть бути як невідкладні стани, що вимагають термінового лікування, так і хронічні захворювання. Цікаво, що у другому випадку дуже часто серце не має до цього жодного відношення – хворим є зовсім інший орган! Тому біль у грудях можна умовно поділити на істинний (ангінозний) біль у серці та кардіалгію, яка є симптомом інших захворювань. Ангінозний біль з'являється при фізичному навантаженні або емоційному напруженні. Такий біль зазвичай зникає у стані спокою і швидко купірується шляхом прийому тринітрату гліцерину. Здається, що за грудиною щось стискається, може віддавати у ліве плече, руку, під лопатку, в нижню щелепу і часто супроводжується задишкою. Будьте уважні! Дуже сильний біль, що пече, стискує за грудиною або зліва від неї – це один із симптомів гострого інфаркту міокарда, причому цей біль прийомом нітратів вже не знімається.

«Несерцеві» причини серцевого болю:

• Грудний радикуліт (або міжреберна невралгія), а також патологія реберних хрящів. Такий біль посилюється або послаблюється, коли людина змінює положення тіла – нахиляється, повертає корпус, глибоко дихає, робить рухи руками.

 • Сильний біль по ходу міжреберних проміжків, що посилюється, може бути першим симптомом інфекційного захворювання Herpes zoster – оперізуючого лишаю.

 • Хворі з неврозом також часто скаржаться на біль в ділянці серця; напади виникають періодично і тривають недовго.

• Якщо людина знаходиться у стресовому або депресивному стані, вона може відчувати біль в області шиї та плеча. Насправді, це звичайна напруга м'язів, яку можна зняти проведенням масажу.

• Здуття кишечника також може спровокувати біль в області серця: внаслідок підвищення тиску в області черевної порожнини виникає утруднення роботи серця і порушення його функції.

• Больові відчуття в ділянці серця можуть бути обумовлені захворюваннями шлунка і підшлункової залози. У цьому випадку можна помітити чітку залежність болю від прийому певної їжі або від голоду.

• Остеохондроз, викривлення хребта в області грудного відділу, невралгія також часто викликають больові відчуття у грудях.

Що робити при виникненні болю у грудях?

Перше, що потрібно зробити – це звернутися до кардіолога і зробити всі необхідні дослідження для встановлення причини болю. Намагайтесь запам’ятати його характер, адже досвідчені кардіологи можуть зробити попередні висновки просто уважно вислухавши пацієнта. Наприклад, якщо людина детально описує свої відчуття, веде і демонструє лікареві своєрідний щоденник виникнення і характеру болю в області серця – найімовірніше, що якраз серце тут ні до чого. Також про «несерцевий» характер болю свідчать різна тривалість нападів, сильне серцебиття – звичайно, в тому випадку, якщо у людини не виявлено серцевої недостатності. А ось якщо пацієнт чудово пам'ятає всі свої больові відчуття, але описує їх доволі скупо – є всі шанси діагностувати серйозне захворювання серця.


Повернутися
07.12.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...