«ЖИРНЕ» ПИТАННЯ: ЯКІ ЖИРИ КОРИСНІ, А ЯКІ ВБИВАЮТЬ

Такі сполуки шкодять здоров’ю

Жири відіграють важливу роль у синтезі ферментів і гормонів, є цінним джерелом енергії, підвищують захисні властивості організму, містять розчинні вітаміни та інші біологічно активні речовини.

 Відтак жири мають постійно надходити в організм людини, бо тільки за такої умови відбуваються повноцінні обмінні процеси, наголошують лікарі.

 Однак нині людина стоїть перед непростим вибором: якісних жирів у продуктах харчування стало значно менше — хімічні складники зіпсували все.

 Як визначити: ці жири — корисні, цих краще не вживати, а он ті — взагалі оминати десятою дорогою?

 Лікарі кажуть, що жирам в організмі людини відведена енергетична роль.

 Вони служать будівельним матеріалом для клітин, розчиняють деякі вітаміни і є джерелом бага­тьох біологічно активних речовин. Жири підвищують смакові якості страв, викликають почуття насичення, яке зберігається впродовж тривалого часу.

 А ось дефіцит жирів — шкідливий для здоров’я, може спричинити різні розлади: змінити стан шкіри, погіршити функцію нирок і зір, послабити імунні процеси.

 — Жири поділяються на дві категорії: насичені (які містять велику частку водню) і ненасичені (з меншим вмістом водню). Жири з мінімальним вмістом водню називають поліненасиченими. Насичені жири твердіють при кімнатній температурі. Вони містяться в м’ясних, молочних, борошняних продуктах, маслі какао, кокоса, пальмовій олії, яку застосовують у промисловому виробництві печива і тістечок.

 Насичені жири входять до складу твердих тваринних і дуже прості за своєю будовою. Саме цей тип жирів дуже швидко відкладається в організмі людини у вигляді жирової тканини. І вони — найбільш шкідливі для здоров’я.

 Адже звужують просвіт артерій, як наслідок — розвивається атеро­склероз, інфаркт, інсульт та інші небезпечні недуги.

 Зверніть увагу: насичені жири насамперед протипоказані тим, хто прагне позбутися зайвої ваги. Часте вживання таких жирів неминуче провокує порушення процесу обміну речовин, відтак жирові відкладення накопичуються в організмі дуже інтенсивно.

Риба, олія та інші важливі продукти

Ліпіди, або жири, необхідні організму: без них не може нормально відбуватися обмін речовин, а в клітинах і тканинах накопичуються шлаки і токсини, оскільки сповільнюються процеси очищення. Мода на безжирові дієти призводить часом до виснаження організму, тоді здоров’ю завдається велика шкода. Якщо людина уникає вживання в їжу всіх жирів — в її організмі різко зменшується кількість необхідних гормонів, ферментів, стан здоров’я швидко погіршується, адже більшість цих речовин в організмі не синтезується — вони повинні надходити з їжею. До таких належать незамінні жирні кислоти.

Незамінних жирних кислот насправді лише дві — ліноленова і лінолева. У людському організмі можуть синтезуватися майже всі види потрібних насичених і мононенасичених жирних кислот, синтез здійснюється з вуглеводів, спирту і навіть білків. Але людський організм не може самостійно утворювати Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти, хоча вони необхідні для важливих метаболічних процесів.

Серед ненасичених жирів є дуже небезпечні — їх називають трансжирами, або гідрогенізованими жирами (це той же маргарин). Вони надзвичайно шкідливі для організму, адже мають спотворену молекулярну структуру, нехарактерну для природних сполук. Входячи в клітини організму, трансжири порушують клітинний метаболізм. Такі жири масово застосовують при виробництві солодощів. Трансижири дуже токсичні: накопичуються в організмі, провокуючи складні захворювання: атеросклероз, хвороби серця, діабет, можуть спровокувати рак, гормональні порушення, ожиріння.

 Решта ненасичених жирних кислот (крім трансжирів) є найбільш корисним видом жирів — вони допомагають виводити шкідливі жири з організму, сприяють схудненню, зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

 Такі кислоти містяться переважно в море­продуктах і рослинних оліях. Діляться на мононенасичені та поліненасичені. Мононенасичені жирні кислоти виробляються організмом людини.

 Вони беруть участь у контролі складу крові — скажімо, олеїнова кислота, якою багата оливкова олія, знижує рівень холестерину в крові.

 Поліненасичені кислоти (Омега-6) — дуже важливі для метаболізму організму. Вони містяться у рослинних оліях — соняшниковій, соєвій, лляній. У поєднанні з жиром Омега-3 вони сприяють поліпшенню здоров’я організму в цілому.

 Поліненасичені жирні кислоти (Омега-3) — найкорисніший вид жирів. Вони містяться у риб’ячому жирі, рослинних оліях, однак рослинні жирні кислоти не здатні замінити кислоти морського походження. Аби організм мав удосталь Омега-з, вистачить 2-3 рази на тиждень додавати в раціон страви з жирної риби або концентрати жирних кислот у капсулах.

 Лікарі кажуть, що споживання Омега-3 жирних кислот серед населення дуже низьке. Добова доза має становити 2 г. Для того щоб подолати депресію, потрібно збільшити дозу до 3 г. Отже, у раціоні має бути 2-3 порції жирної риби на тиждень.

 На жаль, якість риби сьогодні не завжди відповідає нашим очікуванням. А ціна на неї — й поготів... Тому проблему дефіциту Омега-3 допоможе вирішити риб’ячий жир у капсулах — його особливо рекомендують дітям.

 

ПРЯМА МОВА

Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України:

 — Коли сьогодні замість масла-какао в солодощі додають гідрогенізований рослинний жир («трансжир»), і його там 20% від кількості інгредієнтів — то це не просто погано, це — злочин виробників проти власного народу, і особливо — дітей.

 Поцікавтеся складом цукерок, які купуєте своїм дітям. У більшості з них на першому місці в складі цукор, на другому — той же трансжир.

 Якщо найгірша група продуктів — технологічні вироби з м’яса, то трансжир — найгірший харчовий інгредієнт. Він набагато гірший, ніж простий насичений жир, який у салі.

 

Трансжир зумовлює не лише відкладення жиру в артеріях, провокуючи атеросклероз, а й запалення судин, виникнення тромбів. Трансжир знайдете також у вафлях, печиві та інших ласощах промислового виробництва.

 

 ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Які продукти містять трансжири:

 — Маргарин і «легке» масло.

— Практично всі види промислових майонезів і майонезоподібних соусів.

— Фаст-фуд, особливо — промислова картопля-фрі (тут відсоток поганих жирів зашкалює).

— М’ясні на інші напівфабрикати.

— Так звані сири без холестерину, в яких замість жиру — рослинний гідрогенізований жир, рослинні вершки.

— Сухі концентрати супів, соусів, десерти, креми.

— Чипси, вафлі, крекери, печиво, торти, цукерки, шоколадки. У кондитерських виробах вміст трансжирів становить майже половину від загальної кількості жиру.

— Магазинна випічка, здоба.

— Морозиво.

 

 Джерела кислоти Омега-3:

— Жирні сорти риби: оселедець, тунець, форель, лосось, макрель, сардини, скумбрія, палтус.

— Риб’ячий жир.

— Червона, чорна ікра.

— Морепродукти: молюски, креветки.

— Лляна, соєва, кунжутна нерафіновані олії.

— Пророщена пшениця.

— Лляне насіння.

— Волоські, мигдальні горіхи.

— Квасоля, броколі, цвітна капуста, шпинат, диня.

 

Джерела кислоти Омега-6:

— Соєва, гарбузова, соняшникова, кукурудзяна олії.

— Сире насіння соняшника.

— Кунжут, мак.

— Гарбузове насіння.

— Пророщена пшениця.

— Сало, яйця, вершкове масло.

— Фісташки, кедрові горішки.


Повернутися
06.11.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...