ЩИТ — НА ТАРІЛЦІ

Що їсти, аби менше хворіти на грип та застуди

 Осінь — пора нестабільної погоди, перехідний час до зимових холодів і періоду застуд.

Тож нині як ніколи важливо зміцнити свій імунітет, аби організм мав більше можливостей опиратися сезонним недугам.

Одна з умов міцного імунітету і доброго самопочуття — раціональне харчування.

Подбайте про те, аби ваш раціон був збалансований і насичений корисними продуктами.

Жирні страви? Не варто

Така їжа зазвичай не є корисною для здоров’я, а в період застуд та вірусних недуг — і поготів.

 Тож від фастфудів, напівфабрикатів краще відмовитися взагалі, кажуть лікарі. Особливо, коли відчуваєте перші прояви застуди.

 Адже організму в такий час потрібні додаткові сили, аби знешкодити підступні віруси. А тут — жирна їжа, яка потребує енергії на перетравлення. Краще віддати перевагу нежирному бульйону з овочами.

 Корисні речовини, які містить городина, справляють позитивний вплив на імунітет. До супів корисно додавати дрібку куркуми — ця спеція має протизапальний ефект і добре підходить до перших страв.

Вітамінний настрій

Осінній період добрий тим, що багато овочів і фруктів ще цілком доступні. Капуста, зелень, корінь петрушки, останні (з грядки) помідори і перець — усе це бажано споживати якомога частіше.

 Дієтологи радять включати в щоденний раціон фрукти: виноград, сливи, яблука. Вітаміни, які містяться в сезонних дарах полів і садів, дуже помічні при захворюваннях дихальних шляхів, вірусних недугах  і сприяють швидшому одужанню.

Солодощі? Добре все зважте!

Фахівці зі здорового харчування радять обмежити в осінній період споживання солодощів. Десерти, окрім того, що «дарують» нам небажані зайві кілограми, ще й мають таку прикру властивість — понижують активність лейкоцитів.

 А ці кров’яні тільця украй необхідні організму в боротьбі з захворюваннями. Якщо хочеться «підсолодити життя», то краще віддати перевагу природним солодощам. Наприклад, меду — він має антибактеріальні властивості і зміцнює імунітет.

 Якщо маєте заморожені з літа ягоди — то взагалі найкраща альтернатива магазинним ласощам. Дуже корисні сухофрукти — курага, ізюм, чорнослив.

 Для зміцнення імунітету необхідно споживати щодня по столовій ложці (для дорослого) і по чайній (для дитини) такої суміші: склянка волоських горіхів, по 300 грамiв ізюму і кураги, три лимони. Все це подрібнити і змішати зі склянкою рідкого меду.

Цинк — надійний захисник

Зверніть увагу на мікроелементи, присутність яких в осінньо-зимовий період особливо важлива для організму. Наприклад, цинк: він надійний помічник у зміцненні імунітету і боротьбі з недугами.

 Дієтологи радять шукати цей мікроелемент у печінці (свинячій або яловичій), соняшниковому насінні, в льоні, яйцях, пророщеній пшениці, море­продуктах.

Кілька горішків — для щастя

Аби запобігти осінній депресії, маємо активізувати гормон серотонін — так званий «гормон щастя». А «підмурівком» цьо­го важливого в осінні дні гормону є амінокислота триптофан. Її щоденна норма — 3,5 мг на 1 кг маси тіла.

 Аби поповнювати її запаси в організмі, подбайте, щоб у раціоні завжди було м’ясо індички, кроля і курки, телятина і яловичина.

 Багаті на цю кислоту морепродукти, насамперед лососева ікра, кальмари, лосось, тріска, минтай.

 У молочних продуктах триптофан також присутній, зокрема в сирі, кефірі. Якщо споживатимете горіхи, насіння соняшника, горох і квасолю — також матимете підживлення для серотоніну.

Еліксир у келишку

Добре відомо, що теплі чаї, вітамінні компоти і просто чиста вода в сезон вірусів і застуд — незамінні.

 Але в зимну погоду важливо також зігрівати організм… спеціями.

 Так-так, саме «гострі» напої стануть на захист здоров’я в цей період — але за умови, що не будете ними зловживати, особливо надвечір.

 Корінь імбиру, порошок кориці й дрібку чорного перцю додайте до склянки окропу і дайте настоятися.

 Така суміш добре ганяє кров і виганяє з організму хворобливі мікроби. Київський дієтолог Оксана Скиталінська радить робити калиновий напій з імбирем, сюди можна додавати для смаку мед і яблуко.

 Часник і цибуля — справжня природна зброя у боротьбі з вірусами. Однак дієтологи звертають увагу на такий нюанс: аліцин, який стимулює організм на боротьбу з вірусами, виділяється тільки під час подрібнення цибулини або головки часника.

 І ця речовина гине під час тривалої термічної обробки, тому фахівці рекомендують додавати цибулю і часник до страв тільки наприкінці готування їжі.


Повернутися
06.11.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...