ВОСЕНИ ЧАС ОБРІЗАТИ МАЛИНУ

Дивно, але багато садівників уважають, що якщо в них у городі буде рости багато кущів малини, то вони будуть одержувати більше врожаю. Але даний факт повністю спростовується фахівцями. Більше ягід дає правильно обрізаний восени й доглянутий малинник, ніж зарослий.

Коли потрібно обрізати малину?

Обрізати малину  потрібно починати з осені. Важливо, після закінчення збору врожаю, під корінь обрізати всі пагони дворічної давнини, які в цьому сезоні плодоносили. Крім цього, необхідно восени обрізати хворі, слабкі й однолітні пагони. А в тих кущів, які сильно розрослися, потрібно зрізати зайві гілки. Але, при виконанні обрізки, головне не перестаратися.

Найчастіше обрізку малини роблять раз у рік, завдяки чому вона обновляється та у майбутньому може дати гарний урожай. Для того, щоб не помилитися, потрібно пам’ятати, що на кожному квадратному метрі ділянці повинно перебувати близько 10-15 стебел малини. Можна обрізати малину ще й навесні, десь у квітні або навіть у травні. Потрібно зрізати з верхівок стебел приблизно 10-15 сантиметрів.

Якщо подивитися на малинники збоку, то легко можна побачити більші кущі малини, що мають велику кількість зелених стовбурів і сухих гілок. Усі ці пагони, що виросли літом, абсолютно не потрібні основному кущу. Обрізка малини повинна починатися зі старих і вже засохлих стовбурів, які потрібно забрати під самий корінь, а після цього обов’язково спалити, тому що всі ці сухі гілки є розсадником різноманітних шкідників, від яких надалі можуть постраждати й молоді пагони.

Під час осіннього процесу обрізки малини, кожному кущу потрібно залишити лише 4-5 добре розвинених і товстих гілочок цього року. Потрібно тільки обрізати їм верхівку на 20-30 сантиметрів. Усі інші пагони та відростки можна без жалю зрізати слідом за сухими гілками. Гілки, які залишаться після обрізки, необхідно закріпити на опорі. Кущі малини повинні розташовуватися на відстані 60 сантиметрів один від одного.

Обрізка ремонтантної малини

Ремонтантною малиною називають малину, яка адаптована до виростання в середніх широтах. Їй не потрібно особливого догляду, і вона здатна давати гарний урожай, але їй потрібний великий простір для росту. Для правильної обрізки ремонтантної малини, потрібно на кожному кущеві залишити десь по 3-4 стебла, а всі інші вилучити. Така малина повинна обрізатися в перший і другий рік.

Коли мова йде про однолітній малинник, те досить буде в кущів секатором прищипнути лише верхівки молодих пагонів, у яких висота становить не менше 70-120 сантиметрів. Обрізана в такий спосіб малина, рости у висоту більше не буде, але зате навесні з’явиться багато міцних бічних пагонів. А от при обрізці ремонтантної малини, яка росте вже другий рік, фахівці рекомендують зрізати надземну частину куща прямо під корінь відразу після того, як завершилося плодоносіння. Після цього потрібно всі опалі листи й обрізані гілки спалити, а ґрунт спушити. Після того, як настануть теплі деньки, у ремонтантної малини виростуть нові пагони, які влітку порадують вас великими плодами у величезних кількостях.

Можна зробити висновок, що малина тільки видається невибагливою рослиною, а насправді їй потрібно досить багато уваги. Якщо обрізка малини зроблена правильно, то позитивний результат не змусить себе довго чекати. Малинники, за яким правильно й вчасно доглядають, подарує велику кількість соковитих, ароматних і великих плодів.


Повернутися
13.10.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...