ПОСАДКА ЧАСНИКУ НА ЗИМУ

Як правильно садити часник

Хто не любить таку ароматну і смачну пряність, як часник? Цей овоч часто використовується в нашій країні для приготування різних страв. Якщо у Вас є дачна ділянка, Ви можете самостійно вирощувати озимий часник, який виходить досить великих розмірів. Зазвичай посадка починається приблизно за кілька тижнів до початку заморозків, щоб часник не вимерз і в майбутньому сезоні дав прекрасний урожай. Як садити часник під зиму (відео) і щоб був великий? Відповідь на це питання ми обговоримо в цій статті.

Як садити часник під зиму?

Часник — не вибаглива культура, яка може рости на будь-якому ґрунті, але щоб отримати рясний, здоровий урожай рекомендується створити максимально сприятливі умови для посадки. Які?

    Місцезнаходження. Часник не любить, коли його щороку садять на одному і тому ж місці. Важливо періодично міняти місце розташування культури, але не садити його після таких рослин, як цибуля, помідори, перець і баклажани. Ці овочі є рознощиком фузаріозу, який часто вражає сильні головки часнику. Але якщо Ви посадите його після гарбуза, капусти або бобових культур, то не тільки вбережете його від неприємних захворювань, але також створите сприятливі умови для повноцінного зростання.

    Добриво. Чи варто вносити харчування для озимого часнику? Перед посадкою удобрювати грунт мінеральними або органічними добривами не рекомендується, оскільки рослина позитивно реагує на нейтральні, некислі грунту, а додаткова підгодівля часто окисляє землю. В якості добрива можна використовувати торф, який слід перекопати з ґрунтом.

    Сонячне світло. Відразу після посадки важливим етапом є укорінення культури, якому буде сприяти наявність достатньої кількості ультрафіолетового світла. Тому не варто садити часник в тіні або під розлогим деревом. Постарайтеся знайти місце на височини.

Як садити часник під зиму, щоб він виріс великий? Для цього існує кілька цікавих секретів. По-перше, обов’язково замочіть головки часнику в слабкому розчині маргацовкі. Це вбереже рослину від зараження і атаки різних інфекцій. Також можна використовуватися сильний розчин кухонної солі. Здорова культура — великі плоди. По-друге, необхідно видалити «материнське» денце, яке найчастіше затримує ріст рослини.

Висаджувати часник краще на невеликій відстані один від одного (приблизно 10-15 см). Між рядками також важливо зберігати дистанцію — близько 30 см. Це дозволить рослині рости в повний зріст.

Під час посадки не варто сильно тиснути на посадковий матеріал, намагаючись укоренити його в землі. Потрібно вирити невелику ямку і помістити туди зубчик. Зверху присипати землею.

Важливо! Деякі фахівці радять садити часник на велику глибину. Така порада актуальна тільки в тому випадку, якщо Ви запізнилися з посадкою і до заморозків залишається всього кілька днів. Глибока посадка збереже часник від замерзання і холоду.

Під час посадки не забудьте злегка полити землю, якщо вона кам’яна і занадто суха. Після, потрібно посипати грядку невеликою кількістю торфу і все щільно утрамбувати. Поливати в подальшому не потрібно.

Отже, тепер Ви знаєте, як садити часник на зиму і щоб був великий. Сподіваємося, що наші поради допоможуть Вам виростити на своїй дачній ділянці багатий, соковитий і смачний урожай озимого часнику.


Повернутися
22.09.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...