ЯК ВИГОТОВИТИ ПЕЛЕТИ ДЛЯ ОПАЛЕННЯ ВЛАСНОРУЧ

В умовах підвищення ціни на газ та електроенергію для опалення приватного будинку економічно доцільно використовувати не лише дрова, а й пелети власного виробництва.

Для «домашнього» твердого біопалива знадобляться відходи деревини та паперу, передає Екоклуб.

Для виготовлення пелет - гранул циліндричної форми діаметром 6-8 мм і довжиною менше 50 мм - найкраще підходять відходи хвойних порід дерев.Завдяки великій кількості смоли та лігнину, які містяться, зокрема, у корі, тирсі та трісках, таке біопаливо гарно тримає форму та легше гранулюється.

Процес виробництва пелет включає в себе декілька етапів. Спочатку потрібно подрібнити сировину, аби розмір часточок становив 1,5-2 мм, потім просіяти та підсушити. Тирсу, яка буде використовуватися для виготовлення пелет, подрібнювати не потрібно. Вологість сировини повинна бути не більше 15% і не менше 12%.

Для подрібнення можна використати дробарку або ж циркулярну пилку, встановивши на останню ріжучий вал з пелюстковими фрезами.

Сушарку також можна виготовити самостійно. Для цього в бочки необхідно відрізати дно і отриману трубу встановити так, щоб вона могла повільно обертатися, наприклад, за допомогою електродвигуна. В трубу подається гаряче повітря – і сировина підсушується. Можна сушити деревні відходи і на сонці, час від часу помішуючи її.

Найскладнішим етапом виготовлення пелет вважається гранулювання. Пелети формують за допомогою гранулятора, які бувають з циліндричною або пласкою матрицею.

Циліндрична матриця - це перфорований барабан, у якого обертаються катки.

Пелетна «суміш» протискується в отвори в барабані і з зовнішньої сторони зрізується ножами. Пласка матриця працює за тим же принципом, але матриця жорстко закріплена на валу. Катки при обертанні втискують сировину через отвори, які обов'язково повинні бути конічної форми, завужені донизу. Виготовити матрицю самостійно складно, тому можна придбати прилад призначений виключно для пелет або для виготовлення комбікормів.

Аби виготовити матрицю самостійно, потрібен металевий диск товщиною не менше 20 мм. Діаметр матриці, від якого залежить продуктивність, може бути будь-яким. Приміром, матриця діаметром 50 мм та двигун 25-30 кВт дозволять виробляти 300-350 кг пелет за годину.

Матрицю встановлюють у верхню частину корпусу гранулятора таким чином, щоб вона вільно оберталася, але проміжок між нею та стінками корпусу був мінімальним. Вона з'єднується через редуктор з двигуном потужністю не менше 15 кВт. Частота обертання матриці має бути в межах 60-100 обертів за хвилину.

 У якості редуктора можна використати задній міст від мотоцикла типу "Дніпро". Вал редуктора закріплюють у нижній частині гранулятора за допомогою муфти та підшипників. Сировина завантажується зверху, проходить через матрицю та вивантажується в лоток. Можна зробити конструкцію і з горизонтальною загрузкою.

Сформовані гранули підсушують та засипають у мішки для зберігання.

Для опалення будинку площею 100 кв.м потрібно біля 4 тонн пелет у рік. Цей показник суттєво залежить від теплоізоляції житла та інших конструкторських особливостей.

«Домашні» пелети дозволяють суттєво зменшити витрати на опалення.


Повернутися
22.09.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...