7 СМАЧНИХ СПОСОБІВ ШВИДКО ПОБОРОТИ ОСІННЮ ЗАСТУДУ

Прогулянки осіннім парком, прикрашеним усіма барвами природної палітри – чи не найромантичніші моменти в році. Однак різке зниження температури, пронизливий вітер і холодний затяжний дощ іноді можуть не тільки відбити прагнення осінньої романтики, а й суттєво підкосити здоров’я. Як встояти перед небажаною застудою та якими способами здолати її у найкоротші строки, щоб іще вистачило часу побродити по опалому листю?

Насамперед в осінній період потрібно подбати про зміцнення імунітету. Береженого Бог береже: намагайтеся не контактувати з хворими, частіше мийте руки, одягайтеся по погоді, не забувайте про шапку, шарф і рукавички. А також про всяк випадок носіть із собою складну парасольку. Якщо ж, незважаючи на всі запобіжні заходи, недуга все ж вас атакувала, запам’ятайте  кілька умов, дотримання яких швидко поставить вас на ноги.

1. Ударна доза вітаміну С

З дитинства нам відомо, що вітамін С позитивно впливає на імунітет. Однак він так само ефективно лікує застуди. Включіть в раціон продукти з високим вмістом аскорбінової кислоти: шипшина, обліпиха, болгарський перець, чорна смородина, ківі, гострий перець чилі, брюссельська капуста, броколі, цвітна капуста, апельсини, лимони, червонокачанна капуста, шпинат. І це далеко не повний перелік доступних продуктів, які неодмінно знайдуться у вашому холодильнику.

2. Багато рідини

При перших же проявах хвороби потрібно пити якомога більше рідини – мінімум 5-6 чашок на день. Вона очищає організм, виводить токсини, нормалізує водний баланс в організмі і рятує від зневоднення. Можна пити як звичайну питну воду, так і свіжі соки, компоти, чай, трав’яні відвари. Якщо віддаєте перевагу чаю, то пийте його вприкуску з медом (не додавайте його в чашку – термічний вплив руйнує всі його корисні властивості). Також можна додати в напій імбир – сам чи у парі з медом. Такий природній лікувальний тандем лише прискорить ваше одужання.

3. Природні антибіотики

Включіть у раціон цибулю і часник. Їх регулярне вживання допоможе і попередити хворобу, і швидко встати на ноги, якщо ви все-таки підхопили вірус. Часник, наприклад, є природним антибіотиком широкого спектру дії. Він містить у своєму складі більше 150 корисних речовин, які зміцнюють імунітет і чинять на організм людини антисептичну, протизапальну, тонізуючу дію. Цибуля також не поступається в ефективності: вона знищує в організмі вбиває шкідливі мікроби та насичує його вітаміном С.

4. Більше овочів і фруктів

Під час хвороби організм бере енергію із внутрішніх резервів, які також потрібно поповнювати. Однак у жодному разі не ковбасою. Включіть у раціон більше свіжих овочів і фруктів. У них містяться усі необхідні вітаміни з мінералами, які допоможуть зміцнити і підтримати імунітет. Особливу увагу зверніть на зелені овочі та фрукти – у них багато корисних антиоксидантів.

5. Менше цукру

А от від солодких борошняних та кондитерських виробів під час хвороби краще відмовитися взагалі. Надмірне вживання глюкози створює сприятливі умови для розмноження шкідливих мікробів і бактерій та посилення запальних процесів у організмі. Тому якщо хочете швидко встати з ліжка, їжте лише натуральні солодощі – мед та сушені фрукти.

6. Горішки та сухофрукти

Якщо хвороба взялася за вас «по повній програмі», з ослабленням та високою температурою,  природно зникає апетит і їсти зовсім не хочеться. У цьому немає нічого патологічного – організм черпає і використовує власні резерви. Якщо ж на голодному пайку ви провели вже кілька днів, то виходити з нього варто поступово – почніть зі жменьки горішків та сухофруктів. Ці продукти не тільки мають високу поживну та енергетичну цінність, а й зарядять організм порцією необхідних вітамінів.

7. Курячий бульйон

Ви не повірите, але бульйон, зварений на домашній курці – справді чудодійний засіб від застуди. Ця смачна, поживна і корисна страва не тільки ефективно втамовує відчуття голоду, а й заряджає ослаблений організм необхідною енергією. Крім того, гарячий бульйон покращує роботу травної системи і нормалізує обмін речовин. Щоправда, варто готувати його дієтичним – ретельно зібравши жир та з додаванням мінімуму спецій. Найкраще вживати його просто з кружки – як напій, без картоплі та локшини. Якщо ж вам захочеться більш густенького супчику – це чудова ознака того, що йдете на поправку!


Повернутися
22.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...