ВЕРЕСЕНЬ — ЧАС ПОСАДКИ НОВИХ ЧАГАРНИКІВ І ДЕРЕВ. ВИБИРАЙТЕ САДЖАНЦІ ПРАВИЛЬНО!

Якщо ви ніколи цього не робили, велика ймовірність нарватися на хворий саджанець або зовсім не того сорту. Ми вже не раз розповідали про те як обирати саджанці, щоб не купити кота в мішку, з якого виросте казна що, але вважаємо що на початку осені буде доречним ще раз надрукувати поради експерту щодо покупки саджанців плодових дерев і чагарників хорошої якості.

Дивіться уважно не на красиву картинку, а оглядайте кореневу систему.

Дивимося на крону

— Багато хто при покупці саджанця в першу чергу дивляться на крону, — каже засновниця «розплідника» Ірина Савватєєва. — Давайте і ми почнемо з неї. У дерева уважно вивчіть штамб (ту частину стовбура, що йде від кореня до гілок) і крону. Крони рослин, вирощених в хороших розплідниках, — дуже правильної форми. Скелетних (основних) гілок може бути не дуже багато — від трьох до п’яти, — але розташовуватися вони будуть не дуже часто, досить вільно, з рівним інтервалом один від одного.

Занадто загущена крона — вірна ознака того, що її ніколи не формували. Штамби правильних рослин повинні бути рівними, без серйозних ушкоджень. Причому крона повинна починатися чітко на певному рівні. Відстань по висоті між найближчими гілками зліва і справа не може бути близько метра, якщо з рослиною працювали професіонали.

 І все ж найголовніший критерій при виборі саджанця — здорове, гарне коріння. У саджанців вони можуть бути трьох видів: голі, з грудкою землі і в контейнері. Але в будь-якому випадку — живі і здорові. Розглянемо плюси і мінуси різних видів.

 Голе коріння

Як правило, такі коштують дешевше інших саджанців. І, мабуть, це єдиний плюс. Приживаються вони часто важче інших, висаджувати краще відразу ж в день покупки. І попит до продавця таких саджанців — особливий. Ви повинні бути впевнені, що такі саджанці правильно перевозили, коріння весь час було зволожене.

Оглядаючи такі саджанці, звертайте увагу, щоб біля коріння було побільше живих, дрібних білих корінців. Коріння не повинні бути зламані.

У контейнері

Найпоширеніший і найправильніший варіант. З одного боку, здається, тут взагалі не повинно виникнути ніяких питань — купив і пересадив. Але все ж при покупці обов’язково потягніть саджанець з горщика. І звертайте увагу на важливі моменти:

— Якщо рослину тільки що встромили в контейнер, стануть помітні оброблення і обрізані коріння. До того ж земля з них буде легко обсипатися або обвалюватися.

— Хороший чагарник, вирощений безпосередньо в контейнері, вийметься повністю з кореневою грудкою. Коріння займатимуть повний обсяг контейнера, між ними не буде значних пустот і провалів. Ви побачите багато білих, живих корінців. Якщо ж корінці придбали коричневий колір, значить, вони вже загинули від пересушування або переливу. Якщо рослина досить давно живе в контейнері, з дренажного отвору внизу можуть бути видні кінчики дрібних-дрібних корінців. Це вже точно не вчора його запхали. Звичайно, якщо коріння дуже сильно вилізли з дренажного отвору — теж нічого хорошого.

— Коріння повинні займати и пересадці травмувати, розрубувати такі переплетені корені. Дуже часто такі саджанці продають зі знижкою.

— Зверніть увагу на грунт, що наповнює контейнер. Яквесь об’єм горщика, але ні в якому разі не переплітатися в кілька шарів — це означає, що саджанець занадто довго рост

е в цьому контейнері, йому буде важче прижитися. Доведеться пр

що там суцільна глина грудками — щось тут не так. Хороший виробник обов’язково зробить для контейнера пухку суміш на основі торфу. Може, навіть додасть туди для розпушення який-небудь наповнювач типу перліту (білі дрібні кульки). Добрий знак!

І ще досвідчений продавець, який торгує якісним посадковим матеріалом, ніколи не стане заперечувати проти подібних ваших експериментів. Якщо ж продавець кричить благим матом або верещить як ошпарений, побачивши того, як ви тягнете кущі «за волосся», — поганий знак.

З грудкою землі

Зазвичай це високі дерева. Коріння у них бувають одягнені в мішковину або спеціальну сітку. Звичайно, спеціальну — з неоцинкованого обпаленого дроту, який без шкоди через пару років розкладеться в землі.

Садити їх потрібно теж в такому вигляді — і сітка, і мішковина згодом спокійно перегниють. Завдання розплідника-продавця — сформувати правильну, компактну кореневу систему по периметру кома. Основна помилка тут одна, але велика: коріння не повинні стирчати з сітки або мішковини грубими обрубками; ком землі повинен бути зволожений, але не настільки, щоб з нього лилася вода.

У будь-якому випадку і саджанці з контейнера, і з грудкою землі потрібно садити досить швидко: бажано, щоб між купівлею і посадкою пройшло не більше 5 — 7 днів. Щоб коріння не встигли пересохнути. Інакше саджанці будуть довго приживатися.

Не купуйте саджанці у випадкових продавців

— Перше і головне — можливість купити поганий саджанець виростає в рази, якщо ви збираєтеся придбати його на стихійному ринку, біля траси, — попереджає Ірина Савватєєва. — Мало того, що ризикуєте нарватися на інший сорт, так ще й на саджанець заражений хворобами.

— Купуйте або в магазинах при розплідниках, або в садових центрах.

— Дерева повинні стояти, а не валятися, краще — якщо будуть прив’язані до опор. Чагарники акуратно розставлені.

— Майданчик для продажу рослин повинен бути застелений полотном. Саджанці не повинні стояти на голому бетоні.

— Полив — в ідеалі спеціалізований, крапельний. Якщо дерева не дивлячись поливають зі шланга, велика ймовірність, що саджанець — ослаблений.

Що повинно насторожити

    Яскрава картинка на досить слабенькому саджанці.

    Великі торгові центри часто закуповують на розпродажах імпортні дерева і чагарники, які в нашому кліматі просто не виживуть. Наприклад, ліванський кедр. Або багато видів рододендронів, деякі сорти гортензій. Тому запасіться знаннями по темі, перш ніж купувати красиву картинку, нічого не знаючи про морозостійкість, правила догляду. Звичайно, такі саджанці з півдня можуть прижитися на теплій ділянці з добрим ґрунтом, обгородженій від вітру. Але це зовсім ідеальний варіант.

    Занадто низька ціна. Метрова ялинка не може коштувати 100 грн. Швидше за все, вона була викопана в найближчому лісі. Причому викопана грубо, по-варварськи, без всяких правил. Такі рослини, як правило, довго хворіють при пересадці, а часто взагалі не приживаються.

    Продавець забороняє вам оглянути коріння рослин. Або відмовляється розповідати про сорт. Як правило, менеджери пояснюють, як посадити рослину, обрізати, підгодовувати, про її зимостійкість. Якщо ж менеджер не може зв’язати двох слів або, навпаки, барвисто розхвалює, краще пошукати саджанець в іншому місці.


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...