«БОРЩОВИЙ НАБІР» СУТТЄВО ПОДЕШЕВШАВ

Помідори тримають цінову планку, качани кукурудзи подорожчали на гривню.

Приємна новина – “борщовий набір” офіційно подешевшав на 60% (порівняно із серпнем 2015 року). Цього року кілограм капусти, картоплі, цибулі, моркви і буряку коштують 15,96−16,44 гривні, тоді як у серпні 2015 року — 27,11 грн. Про це повідомляє Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу». Аграрії пояснюють подешевшання овочів двома причинами. Перша – надходження на ринок продукції нового врожаю, значно якіснішої, ніж торік. Друга – на цінову ситуацію вплинуло припинення поставок українських овочів у Росію і Крим, а це збільшило пропозицію на ринку, пише «Високий Замок». За прогнозами Міністерства аграрної політики і продовольства України, цього року урожай овочів очікується на рівні 8,9 млн. тонн при внутрішньому споживанні 6,7 млн. тонн.

А яка ситуація на ринках? Головні осінні овочі – помідори (від 5 гривень за кіло), баклажани (від 6), перець – 12, перець “Білозірка”— 9, кабачки – 6, огірки – від 9. Пригадую, торік люди економили на рагу та супах, купували овочі поштучно. Цього року овочі беруть кілограмами. Налягають переважно на баклажани та помідори, бо дешеві як борщ. Продавці ринку кажуть, цієї осені торг так званим борщовим набором хороший. Торік овочі продавалися мляво, бувало, що й псувалися. За кілограм картоплі нині просять 6 гривень, буряк – 7, морква – 5, капуста – 4 (у супермаркетах можна придбати за 2−3 гривні), домашня цибуля – 8. Старший пан прийшов на ринок за продуктами для борщу. Каже, борщ буде пікантним – з пекучим червоним перцем. За сто грамів пекучого продавчиня просить 3,50. “Трохи дорого! – здивувався покупець. – А на скільки заважать два перчики?”. “Пане, то вийдуть смішні гроші, майже копійки, – відповіла продавець.

Щоб присмачити борщ чи суп, потрібне м’ясо. Цього року ціна курятини зросла: кілограм філе – 62−68. З такими темпами курятина зрівняється у ціні не лише зі свининою, а й з телятиною. На Привокзальному за кіло телячої вирізки (шинки) правлять від 70 гривень, з кісточкою – 65. Шинкова вирізка баранини – 60, свинина – 68. Морожену рибу продають від 52 гривень за кілограм.

На одному з прилавків звертаю увагу на білі гриби. Чим не хороший інґредієнт для смачного борщу? Ціни – від 60 до 120 гривень за кілограм. Запитую продавця, звідки товар. “Гриби росли в екологічно чистому лісі Івано-Франківської області, під кордоном з Румунією”, – похвалив товар продавець.

У секторі фруктів прилавки вгинаються від кавунів. Їх продають цілими та розрізаними на половинки (обмотані плівкою). Кіло кавуна – 2,10, яблука – 13, сливи – 12, виноград – від 27, нектаринка – 34, груші – від 18. Зауважила, більшість продавців на ринку поховали ваги подалі від ока покупців. На зауваження покупців, мовляв, як перевірити, що там заважило, відповідають: “Та повірте, ми вас не обманюємо, бо це великий гріх”.

А тим часом…

Невдовзі ціна на молочну продукцію в Україні виросте на 15-20%. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

На підвищення цін вплине девальвація гривні, ріст тарифів на електро­енергію та зростання закупівельних цін на молоко.

«Закупівельні ціни на молоко активно зростають, і така тенденція буде спостерігатися у найближчому майбутньому. На кінець серпня кілограм молока екстра-ґатунку коштував близько 6 грн., а в розпал осіннього сезону може досягти і 8−9 грн./кг», – каже аналітик асоціації Яна Музиченко.

 

Подорожчання сировини – лише  один фактор у ланцюгу ціноутворення.

«Усі очікують зростання вартості комунальних послуг, у першу чергу електроенергії. До того ж, як передбачає НБУ, Україну чекає чергова хвиля девальвації. Як відомо, основна частка комплектуючих, заквасок та ферментів, які використовують у переробці, – імпортні. Це, своєю чергою, вагомо вплине на собівартість кінцевого продукту», – зазначила пані Музиченко.

За її словами, вже цієї осені у магазинах молоко 2,5% жирності в дешевій упаковці буде коштувати 16,20 гривні за кілограм, кефір, також у дешевій упаковці, – близько 21 грн. за кг, масло 82% жирності – 155−160 грн. за кг, а спред (72,5%) – 67−70 грн. за кг.

Коментар експерта

Тетяна ГЕТЬМАН, експерт плодово-овочевого ринку Східної Європи

— Уже минув період мінімальних цін на огірки та помідори (найбільш вдалий період для консервації овочів – середина серпня). Восени ціни на деяку групу овочів зростатимуть. Причина – сезонний фактор, скорочення виробництва у відкритому ґрунті. З жовтня на прилавках ринків та магазинів більшість овочів будуть вирощені на “закритому” ґрунті, відтак ціни підвищуватимуться. Ціна залежатиме від ціни імпортних овочів та від того, наскільки виробники експортуватимуть продукцію.

До кінця вересня варто очікувати зниження цін на перець (на 5-7%), баклажани. Зараз на гуртовому ринку баклажани продають по три гривні за кілограм. По суті, за цю вартість фермери навіть відмовляються збирати цей овоч (на півдні України). Зниження цін на перець та баклажани залежатиме насамперед від погоди. Якщо різко похолоднішає, це негативно відіб’ється на постачанні, а фермери припинять збір.

— Чим поясните приємне подешевшання “борщового набору”?

— “Борщовий набір” справді подешевшав. Капуста – у п’ять разів, морква – удвічі, буряк – утричі, цибуля – на 30% (порівняно з 2015 роком).

Але ціна картоплі наразі тримається на рівні 2015 року – шість гривень за кілограм. Причина – виробники скоротили площі. Прогнозую, до кінця осені ціна картоплі буде трохи вищою, подорожчання стартує зі середини вересня, коли триває активний період її заготівлі.

Причина подешевшання “борщового набору” – збільшення виробництва та відсутність експорту.


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...