КОЛИ КАРТОПЛЯ — НЕ ЛИШЕ, ЩОБ ЇСТИ…

Сезон викопування картоплі й заготівлі на зиму тільки розпочинається. Це, без сумніву, продукт харчування в Україні номер один. А от про лікувальні властивості бульби нам відомо мало. Шкода, тому що це ліки, які завжди під рукою, зауважує газета Експрес. Ось як використовує картоплю з метою оздоровлення Оксана Таранюк.

- Як ви застосовуєте бульбу для оздоровлення? –

- Мій чоловік потерпав від гастриту з підвищеною кислотністю шлунка. І яких лише медикаментів не вживав, однак реальне полегшення принесла картопля. Вірніше, її свіжовичавлений сік, півсклянки якого він пив уранці натще, а в обід та ввечері -- за 30 хвилин до їди. Також цей сік дуже корисний при печії, закрепах і високому тиску. Мало хто знає, але в картоплі чимало ацетилхоліну, який сприяє зниженню артеріального тиску. –

- Які ще рецепти на основі бульби вас виручають?

- Також моя бабуся при бронхіті радила відварити картоплю в мундирі, ретельно розім’яти, додати жменьку сухих листочків бараболі, столову ложку олії і дві-три краплі йоду. Знову все перемішати й перекласти на полотнину. Загорнути рушничком і покласти на груди хворого. Зверху накрити ковдрою. Таку процедуру найкраще проводити на ніч -- і картопля швидко вилікує бронхіт. У народній медицині широко використовують кашку з тертої, як на деруни, картоплі. Передусім, така кашка особливо корисна при опіках, різноманітних захворюваннях шкіри. Свого часу в моїх донечок виникли на шкірі підліткові прищі. Тож лікар порадила готувати такі маски: в натерту бараболю додати чайну ложку натурального меду й стільки ж свіжих вершків. Усе перемішати і нанести на шкіру на 15 -- 20 хвилин. Опісля змити теплою водою і нанести крем. Донечки почали робити такі маски спершу через день, а тоді двічі на тиждень. Шкіра стала чистою, ніжною і здоровою. Також компреси з такої кашки є першими ліками при сонячних опіках -- вони мають протизапальну та заспокійливу дію. А кожного року під час цвітіння картоплі я обов’язково заготовляю її цвіт, який взимку додаю у компоти та узвари -– такі напої чудово зміцнюють імунітет. А ще цвіт картоплі допоміг моєму синові, який потерпав від тонзиліту. Для приготування цілющого засобу потрібно столову ложку сухих квітів залити окропом, якого знадобиться півлітра. Залишити на дві-три години, а тоді, процідивши, полоскати настоєм горло. Процедуру полоскання слід проводити декілька разів на добу протягом десяти днів.


Повернутися
26.08.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...