КОЛИ КРАЩЕ МУЛЬЧУВАТИ — ВОСЕНИ АБО НАВЕСНІ?

Думок про терміни мульчування грунту на дачі та городі багато, як в принципі і людей, які їх висловлюють. І зараз ми з вами розберемо цей важливий момент — чим же осіннє мульчування, краще весняного і які переваги і вигоди, воно приносить мені, так само як приноситиме і вам?

Справа в тому, що ходити-то далеко і не треба, і навіть не треба нічого придумувати з цього приводу. Потрібно просто подивитися, як ростуть рослини в природі восени. Не сумніваємося, що ви щоосені спостерігаєте листопад і радієте, як немовля, тим фарбам, в які пофарбовані листя різних порід дерев.

Але це не тільки краса, це ще й мудрість творця. У чому ця мудрість полягає?

Спробуємо пояснити, як сам це розумію. Восени температура повітря і грунту знижується, а це значить, що загасають всі ростові процеси у рослин. Листя віддають останні продукти фотосинтезу в багаторічну деревину і коріння, а самі опадають тут же під дерева або чагарники.

Грунтові «жителі» готуються до «сплячці» — плідно попрацювали влітку, пора і відпочити. У наступному сезоні все почнеться заново. До моменту пробудження навесні всієї грунтової «живності», у них повинен бути накритий «стіл по повній програмі». Щоб кожен вид (штам) мікроорганізмів не був обділений стравою.

Значить, до весни органічні залишки повинні лежати на поверхні грунту, щоб бути доступними для громадської трапези, причому не просто лежати, а повинні бути придавлені або навіть втиснули в грунт. І як тільки дозволить температура, мікроби, гриби і черви негайно візьмуться за переробку органічної мульчі.

Чим ближче мульча до поверхні грунту, тим доступніше вона для грунтових «роботяг». Самі наїдяться досхочу, наплодять собі подібних і продуктами розпаду органіки «нагодують» наші з вами рослини. Тоді виникає питання: «Яким простим способом придавити органічну мульчу до грунту?»

Відповідь проста — потрібен асфальтний каток і багато поливальних машин з водою. Машини намочать водою листя і траву, а каток всю цю вологу органічну масу придавить до поверхні грунту. Роль «асфальтного катка» і автопарку поливальних машин виконує сніг.

Звідси випливає простий висновок — органічні залишки (листя і траву) потрібно кинути на грунт восени, до настання зими. Що відбувається в природі по осені? Листопад!

Навесні, після танення снігу в наших парках, скверах, клумбах, посадках і лісах лежить органічний «асфальт». Він-то і повинен стати кормом для грунтових мешканців, так і «одягом» для грунту, щоб уберегти його від ерозії і впливу прямих сонячних променів. Але тут халепа.

Комунальники вигрібають, в буквальному сенсі слова, весь цей органічний «асфальт» до грунту, тим самим посилюючи екологічну кризу всередині міста. Мало того, вони залучають до прибирання листя навіть техніку, а навіщо?

Як тільки сонечко навесні трохи пригріє, грунт починає тріскатися, від легкого подиху вітерця піднімаються пилові бурі і дихати стає важче. А, здавалося б, щоб цих катаклізмів не допустити, потрібно нічого не робити (не прибирати листя з дворів і парків), а двірників в цей час відправити у відпустку або зайняти іншими корисними справами.

 А у нас виходить все навпаки. Двірникам платять зарплату за те, щоб вони наші парки, сквери, клумби та алеї перетворювали в мертву мляву зону. Так, я не сперечаюся, що порядок в місті повинен бути, але навіщо робити стільки багато дурної і важкої роботи. А потрібно-то всього нічого — змести листя з асфальту на грунт і все!

І всім буде щастя і радість. Двірники будуть менше дарма працювати, а дерева і трави в наших містах, селищах і селах будуть радувати нас своїми барвами, запахами і кольорами!

Що стосується весняного мульчування. Можна грунт в ділянках мульчувати і навесні, але?! Але цей захід супроводжують додаткові роботи з ущільнення (притиснення) мульчі до грунту. Так як притискає органічні залишки сніг, людина не зробить ніколи. Нехай вона ллє воду тоннами і заганяє на дачу реальний асфальтний каток, але такого ефекту не отримає.

Давайте підведемо підсумок. Осіннє мульчування, надає нам безліч вигод і звільняє від багатьох зайвих робіт, які не може надати в повній мірі весняне мульчування. Точніше сказати, що і весняним мульчированням можна домогтися бажаних результатів від мульчі, але з’являються додаткові роботи по її ущільненню.


Повернутися
26.08.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...