«КИСЛІ» ЦІНИ

На вартість аргентинських лимонів та українського часнику вплинув не сезон закруток, а здорожчання витрат на вирощування та неврожай.

Прилавки вгинаються від овочів з українських городів, але ціни кусаються.

 Експерти прогнозували, до кінця літа кілограм заморських лимонів коштуватиме близько ста гривень. Літо ще не закінчилося, а прогнози вже здійснилися. Купувала у супермаркеті лимони і була шокована ціною – 80 гривень за кілограм... Ще тиждень тому цей кислий заморський фрукт коштував удвічі дешевше! Продавці супермаркету знизують плечима. Мовляв, не знають, чому так стрімко подорожчали лимони, рекомендують телефонувати на “гарячу лінію”. Сезон закруток неабияк накрутив вартість інших ходових вітамінних товарів – часнику, огірків, помідорів. За кілограм часнику треба викласти майже сотню гривень.

 «Поставки лимонів йдуть з Аргентини, – пояснила керівник відділу маркетингe одного з  ринків сільськогосподарської продукції. – Іспанські вже закінчилися – вартість аргентинських фруктів є вищою за іспанські, оскільки більші витрати на транспортування товару. Вони ще кращі, ніж іспанські – великі, соковиті. Один лимончик заважує на 18-22 гривні. Люди не дуже хочуть купувати, бо дорого”.

Яка цінова політика на сезонні овочі, які використовують для заготівлі на зиму? Ще недавно головка часнику коштувала 5 гривень, тепер – 8-10. Продавці “під шумок” сезону закруток хочуть заробити…

На більшості ятках гарний часник українського виробника можна купити за 90 гривень за кілограм, за головку просять 8 гривень. Менші головки часнику трохи дешевші – від 5 гривень за штуку. Продавці пояснюють дорожнечу тим, що цього року на часник був неврожай. “І натуральні добрива давали, і дощі були, але чомусь не вродив”, – нарікає продавчиня Анна.

 Вартість китайського часнику трохи дешевша, ніж українського. Але з Китаю ще треба довезти та розмитнити імпортну партію. Собівартість нашого часнику – 70 гривень за кілограм, з націнками виходить дорожче. – Господині, які вирощують часник на наших городах, кажуть, що зросли витрати на догляд за урожаєм”.

Ціна помідорів стартує від семи гривень за кілограм, подорожчали огірки: за гарні корнішони, які годяться для маринування та соління, просять 17-20 гривень за кіло. Найдешевші огірки для салату – від 15. Зараз у попиті качани кукурудзи –2-5 гривень за штуку.

Покупці налягають на сезонну малину – 15 гривень за півлітровий пластиковий стакан. Стільки ж коштує півлітрова банка ожини. Літра кизилу – 20 гривень.


Повернутися
16.08.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...