ПІДОЗРІЛИЙ ТРЕПЕТ У ГРУДЯХ…

Чому збивається серцевий ритм?

Нехтувати діагнозом «аритмія» украй небезпечно: аритмія зрештою може спровокувати інсульт і призвести до інфаркту. Тому, запідозривши у себе будь-які перебої серцевого ритму, не кажіть собі, що проблеми немає.

 «Зазвичай у спокійному стані людина відчуває роботу свого серця, але не помічає ритму, — пояснює лікар-кардіолог Володимир Остапчук. — При аритмії перебої у роботі головного «двигуна» організму важко не завважити. Це може бути прискорене серцебиття, раптові завмирання ритму, хаотичні скорочення. Якщо ви відчуваєте надмірну слабкість, швидко втомлюєтесь, задихаєтесь, раптово бліднете, а в грудях час від часу з’являється гострий біль — так, ніби серце стискають лещата, — миттю в лікарню. Імовірно, до вас підкрадається ця недуга».

 Як правило, аритмія «приходить» не сама, а у супроводі інших неприємних діагнозів. Артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, атеросклероз часто стають призвідниками небезпечного «тріпотіння» у грудях.

 Трапляється, аритмія минає сама — так само швидко, як і з’явилася. Але якщо тривожні симптоми не відступають упродовж кількох годин, або виникають ускладнення — запаморочення чи й втрата свідомості — це вже серйозний дзвіночок. У такому разі негайно телефонуйте у «швидку».

 «На жаль, від цієї недуги не застрахована навіть здорова людина, — зауважує пан Остапчук. — Іноді аритмія виникає після інфекційного захворювання, унаслідок гормональних порушень, коли щитоподібна залоза дає збої. Бувають і вроджені, так звані функціональні аритмії. Часто раптове порушення ритму серця стається внаслідок різкого або й хронічного стресу, трапляється така прикрість і з тими людьми, що потерпають від захворювань центральної нервової системи».

Кофеїн, нікотин, неврози...

Миготлива аритмія, яку виявили у Вікторії, — лише один із різновидів цієї недуги. Кардіологи визначають кілька типів порушень серцевого ритму — тахікардію, брадикардію, пароксизмальну тахікардію та екстрасистолію.

 «Якщо кількість серцевих скорочень сягає понад 90 за хвилину, фіксуємо тахікардію, — пояснює Володимир Остапчук. — Спричинити її може і стрес, і надмірне фізичне навантаження, а також — недокрів’я, запалення серцевого м’яза — міокардит. Якщо за хвилину ви нарахували менш як 60 ударів — імовірно, йдеться про брадикардію, синдром уповільненого пульсу.

 Брадикардія виникає через неврози, ендокринні порушення, коли у крові надмір калію, а в організмі — негаразди з органами травлення. Уповільнений ритм небезпечний насамперед тим, що слабкий кровообіг негативно позначається на роботі всіх внутрішніх органів. Брадикардія робить людину кволою, хронічно втомленою, часто призводить до раптової втрати свідомості».

 Найпоширеніший вид аритмії — екстрасистолія, зазначає Володимир Остапчук. Її симптоми — раптове «завмирання» серця, нерівномірний пульс, слабкість, відчуття, що бракує повітря. Часто екстрасистолія стається унаслідок якихось внутрішніх порушень в організмі — збоїв у шлунково-кишковому тракті чи сечостатевій системі.

 Тютюн, кофеїн, спиртні напої, стреси — прямі призвідники цього лиха, зауважує фахівець.

Зарядка для «двигуна»

Оскільки аритмія приходить «за компанію» з іншими хворобами, іноді для одужання вистачає підрихтувати (під наглядом лікаря, звісно) слабкі органи і системи організму. Протиаритмічні засоби, які зарадять при брадикардії чи тахікардії, підбере кардіолог під час особистого огляду. Однак дещо ми можемо зробити і самі. Насамперед, за порадою лікарів, уважніше компонувати щоденний раціон. Їсти продукти, збагачені калієм та кальцієм.

 Обмежувати вживання гострого і смаженого, натомість поповнивши раціон тушкованими овочами і білим м’ясом. Для раціонального підживлення нашого «двигуна» годиться риба, приготовлена на пару. Серце «любить» вітаміни групи В, які покращують жировий обмін.

 Зернові, м’ясо, субпродукти — ось що нам потрібно. А також вітамін С, якого достатньо у цитрусових, ягодах, квашеній капусті. Кардіологи радять пам’ятати і про вітамін Р, що зміцнює судини.

 Його багато у помідорах, гречці, капусті. Крім того, серцю просто необхідний йод, незамінне джерело якого — у морепродуктах. У раціоні хворих на аритмію, наголошує Володимир Остапчук, постійно мають бути овочі і фрукти, особливо петрушка, лимони, груші, яблука, огірки, кабачки, гарбузи, які знижують прояви атеросклерозу.

  «І не забувайте: серцевий м’яз необхідно зміцнювати фізичними вправами, — зауважує лікар. — Плавання, тривалі прогулянки на свіжому повітрі, біг роблять наше серце витривалішим. Спорт важливий у будь-якому віці, і навіть, маючи збої серцевого ритму, можна робити фізичні вправи, інтенсивність і кількість яких вам порадить фахівець».

Невідкладна допомога при аритмії

 1. Насамперед слід покласти людину на рівну поверхню і забезпечити притік свіжого повітря.

 2. Якщо людина в свідомості, попросити її зробити глибокий вдих і сильно натужитися. Іноді це перериває напад аритмії.

 3. Якщо людина без свідомості — зробити масаж в області так званого синуса сонної артерії. Для цього треба натискати (на 1-2 секунди, не більше!) на шию — за 5 см від правого кута нижньої щелепи. Однак цей спосіб не можна застосовувати літнім людям, коли вірогідний атеросклероз сонних артерій. Можна порушити цілісність судини.

 4. Якщо згадані заходи не допомогли, а людина без свідомості і є ознаки порушення кровообігу (синіють губи, виражена блідість), можна спробувати перервати аритмію прямим сильним ударом у середину грудної клітки. Але цей спосіб виправданий лише, якщо є небезпека для життя людини.

ДО РЕЧІ

Іноді хворий навіть не підозрює, що має аритмію. Водночас виявити її може звичайна електрокардіограма. Це нескладне дослідження, яке можна пройти в будь-якій поліклініці, фіксує біоелектричні потенціали серця і дозволяє простежити збій у його роботі.

 У разі необхідності лікар призначає ультразвукове обстеження серця, яке допомагає зважити рівень органічних ушкоджень.

 Тож, насамперед, — не ігноруймо профілактичних оглядів у фахівців. До речі, після 30 років, навіть якщо серце не турбує, слід хоча б раз на місяць вимірювати тиск і раз на рік робити ЕКГ. Ці нескладні заходи допоможуть розпізнати захворювання серцево-судинної системи на ранніх стадіях і вчасно зайнятися лікуванням.

ВАЖЛИВО!

Серце треба шанувати, кажуть лікарі. Насамперед, спати не менше восьми годин на добу, дотримуватися режиму харчування (не пропускати обід на користь роботи), а після трудового дня, перш ніж братися за домашні справи, обов’язково перепочити як мінімум півтори години.

 Ще важливо навчитись урівноважувати власні емоції, не засмучуватися через дрібниці і, за порадою психотерапевтів, у сутичках із проблемами навчитися робити з «лимонів лимонад». Важливо стежити за рівнем холестерину. На думку дієтологів, добре починати ранок з грейпфрута, який допомагає знизити «поганий» холестерин у крові, запобігаючи утворенню жирових бляшок на стінках судин.

 З-поміж злісних ворогів нашого серця — зайва вага, нікотин і алкоголь. Інфаркти у повних людей — незалежно від віку — стаються у чотири рази частіше, аніж у тих, хто має нормальну вагу. Куріння, яке спалює корисний для серця вітамін С, звужує артерії і сприяє утворюванню тромбів.

 Спиртні ж напої, як ми знаємо, спершу розширюють судини, а потім різко їх звужують. Звісно, це перешкоджає нормальному кровоплину і боляче б’є по серцю.


Повернутися
16.08.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...