ДО ПОВНОЇ «КАПІТУЛЯЦІЇ»

 «Сезон пісочниць» для мене стійко асоціюється з цією напастю. Влітку діти обов’язково підхоплюють глисти, — бідкається  “УМ» Лариса Ващенко, мама 6-річного Максима і трирічної Ілони. — І хоч моїх малюків важко назвати нечупарами, але в піску, де часто «гостюють» дворові коти з собаками, вони таки примудряються підчепити цю халепу». Найскладніше, каже жінка, що виявити з допомогою аналізів глисти вдається не завжди, а явні ознаки цього захворювання — блідість, поганий апетит, в’ялість — су­проводжують багато інших дитячих недуг.

— Справді, діагностика гельмінтозів (зараження будь-якими паразитами) досить складна, — підтверджує Олег Шадрін, дитячий гастроентеролог. — Якщо є підозра на зараження глистами, лікарі зазвичай радять дослідити кал на яйця гостриків. Однак разове дослідження не завжди інформативне. Для більшої певності краще робити це тричі (з інтервалом 24 години), доповнюючи аналізи зіскобом. А ось лямблії (ще один вид гельмітів) у такий спосіб виявити дуже складно. У цьому випадку краще здавати аналіз крові.

Боротися з гостриками (глистами) складно, тому що, окрім антигельмінтних препаратів, украй важливо під час лікування дотримуватися гігієнічних методів профілактики.

«При ентеробіозі (зараженні глистами) найважливіше — припинити процес самозараження гостриками, — пояснює педіатр Надія Унич, співробітник Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика. — Ретельно мийте дитині руки перед їдою, після прогулянок та туалету. Обов’язково підмивайте малюка з милом двічі на добу (вранці і перед сном). Спати дитина повинна в чистих, попередньо попрасованих трусиках, які необхідно міняти щодня».

Також, наголошує пані Надія, постільну білизну малюка необхідно часто міняти та прасувати гарячою праскою не рідше як раз на два-три дні, стежити за нігтями доньки чи сина, регулярно їх підрізати. «Не забувайте: дитина повинна мати окремі засоби догляду (рушник, зубна щітка) та власний посуд, — зауважує Надія Унич. — Украй важливо ретельно мити всі овочі та фрукти, які подаєте на стіл малюка, робити вологе прибирання кімнати чистими ганчірками, які після прибирання слід добре ополоснути та прокип’ятити».

Лікувальних препаратів, які допомагають подолати ентеробіоз, нині не бракує. Однак на якому з них зупинити вибір, вирішує лише педіатр. Для профілактики недуги корисно додавати в раціон малюка сухе гарбузове насіння. А киянка Ганна Ільїна рекомендує перевірений народний засіб, яким свого часу скористалася за порадою дільничної медсестри. «Оскільки гострики мають звичку вилазити «на світ» уночі і відкладати яйця біля ануса, важливо не дати їм цієї можливості. Змочіть ватку в стерильну олію і закрийте паразитам на ніч «вихід». Якщо впродовж десяти днів повторити цю процедуру — глисти капітулюють остаточно».


Повернутися
30.07.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...