ЩОБИ НЕ БОЛІЛИ НІЖКИ АНІТРІШКИ…

Щоб ноги менше втомлювалися і набрякали — подбайте про їх відпочинок.

Ноги гудуть, збільшуються в обсязі, болять — з такою ситуацією частіше стикаються влітку. Особливо від цієї проблеми потерпають жінки: зранку взуття облягає ногу нормально, а потім починається набряк, і до кінця дня ходити просто неможливо.

 Набряки влітку дошкуляють особливо відчутно. З’являється втома і відчуття важкості в ногах. Ця неприємність пов’язана з тим, що за спекотної погоди пити хочеться більше і рідина може затримуватися в організмі. Особливо, якщо в людини є проблема з нирками, серцево-судинною системою.

 Так, у спекотні дні обсяг споживання води істотно зростає — іноді навіть удвічі. А її надлишок відкладається у м’яких тканинах. Ситуацію ускладнюють газована вода, холодна кава, концентровані соки, квас, охолоджене пиво. Солодкі напої через високий вміст цукру затримують рідину в організмі і при цьому зовсім не вгамовують спрагу — пити хочеться знову і знову, виникає замкнуте коло. Додатковий мінус — надлишок вуглеводів швидко відкладається у вигляді підшкірного жиру, навантаження на організм збільшується ще більше, і це стає додатковим чинником, що впливає на розвиток набряків.

 Ноги набрякають і через підвищені фізичні навантаження на спеці. Навіть простий похід у магазин, звідки повертаємося з важкими сумками, робить ноги «припухлими». Це відбувається тому, що підняття важких предметів викликає порушення кровотоку. Відтак кров згущується.

 Навантаження на ноги також не кращим чином позначається на стані нижніх кінцівок. Прополювання грядок в одній і тій же позі протягом декількох годин, стояча робота в спеку — все це стає причиною набряків у ногах. Адже тривале статичне положення — неабияке випробування для вен, а судини в спеку ще більше розширюються, тож навантаження на них зростає.

Негативно позначається на здоров’ї ніг і неправильно підібране взуття. Якщо воно тісне, з великою кількістю ремінців, на високих підборах і на танкетці — тисне на розширене венозне русло, що призводить до збоїв кровообігу на рівні капілярів.

 

Набряки можуть бути як на одній нозі, так і одночасно на двох. Найчастіше вони з’являються у жінок після 30 років і нерідко пов’язані з гормональним дисбалансом, який починається від спеки. Так проявляє себе ослаблений тонус судин не тільки в кінцівках, а й в цілому в організмі.

 Проблема також може бути пов’язана з малорухливим способом життя. Тому посильні фізичні вправи — один із варіантів як зарадити ситуації. Більше рухайтеся — гуляйте на свіжому повітрі (але в спекотну погоду краще влаштовувати моціон зранку або ввечері, коли спека спаде). Корисно також плавати, робити зарядку. Головне — аби був рух.

 Можна використовувати натуральні сечогінні засоби. Вивести зайву рідину допоможе настій шипшини: його необхідно пити курсом, по два тижні. Хороший ефект справляє курага і напої з неї, а також чай із брусниці. Спеціальні «ниркові чаї» та інші препарати можна вживати лише за рекомендацією лікаря.

 Помічними також є ванночки для ніг. Оскільки найбільше схильні до набряків стопи ніг, занурюйте їх увечері у прохолодну ванночку із додаванням трав (ромашки, календули) або морської солі.

 

Після процедури важливо полежати, піднявши ноги вище голови. Чудовий ефект справляє контрастний душ для ніг. А ще — масаж і розтирання перед сном. Розтирання у місцях набряків добре робити натуральною мочалкою. Це сприяє притоку крові, допомагає вивести надлишок рідини. І спробуйте спати, підклавши під ноги подушечку або валик. Таке положення сприяє кращій циркуляції крові в нижніх кінцівках.


Повернутися
17.07.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...