ЛИПЕНЬ. ЩО Б ІЩЕ… ПОСІЯТИ?

 Хочете їсти овочі та зелень зі свого городу до кінця літа? Досійте в липні на вільні місця на ділянці те, що можна сіяти в цей час.

Салатні овочі можна сіяти весь сезон безперервно. Вибір салатів великий: латук, крес-салат, руколла ... Зазвичай саме з них починається весняна посівна, адже більшість з них холодостійкі, насіння сходять вже при 6-8 С, а сходи - переносять легкі заморозки. А після перших квітневих посівів насіння сіють знову кожні два тижні, щоб весь час мати ніжну свіжу зелень. Зібрати врожай можна на будь-якій стадії, просто зелені вийде трохи більше або трохи менше. Наприклад, максимальна кількість зелені крес-салату виходить при серпневих посівах.

Майте на увазі, що серед численних сучасних сортів салатів є так звані весняні, літні та осінні. Літні та осінні стійкі до липневої спеки і не утворють квітконосних пагонів. При літніх посівах важливо сіяти насіння в добре зволожений грунт, і забезпечувати полив, якщо погода суха. При нестачі вологи багато видів салату грубіють і починають гірчити.

Любителі кропу теж сіють його "конвеєрним" способом з ранньої весни і потім кожні 10-15 днів аж до осені. Найкраще він проростає на добре розпушених родючих грунтах з гарним освітленням. Фахівці радять додавати до насіння кропу насіння салату (1%). Це дозволяє приступити до прополки і розпушування ще до появи сходів. Сходи кропу без попередньої підготовки насіння з'являються через 13-18 діб після посіву, потім рослини розвиваються дуже швидко. Якщо насіння перед посівом 2-3 дні вимочити у воді, змінюючи її кілька разів на добу, сходи з'являться швидше. Ще краще перед замочуванням потримати насіння в гарячій воді (не більше 50 С) протягом двадцяти хвилин. Це допоможе вимити з них речовини, що перешкоджають проростанню. Майте на увазі, що при нестачі вологи листя кропу, як і у салату, дрібніють і грубіють.

Практично весь час, коли земля не покрита снігом, можна сіяти і шпинат. Цю багату вітамінами рослину використовують в городі і як попередника теплолюбних культур, і як повторну культуру після зелені, і в якості ущільнювача - шпинат сумісний практично з усіма городніми рослинами. З березня по липень шпинат сіють для використання зрілих листків, до середини серпня - заради молодих. Посів роблять з інтервалом 20-30 днів. Для пізнього посіву вибирають сорти, стійкі до стеблування. Їх висівають з кінця липня до середини серпня, щоб рослини до морозів встигли утворити невелику розетку листя.

В середині липня в сіють слов'янський "казковий" коренеплід - ріпу. Правда, зараз цей колись найголовніший на Русі овоч користується більшою любов'ю в усьому іншому світі, ніж у нас. Особливо популярна ріпа в Азії. Там крім традиційної для нас жовтої ріпи зустрічаються сорти з білою, зеленою, рожевого, червоного і фіолетовою шкіркою і білою або жовтою м'якоттю (чим жовтіше м'якоть, тим більше каротину). Крім того, існують різновиди салатної ріпи (Кабу) і листовий (Кабун або комацуна). У першої їстівні "і вершки, і корінці" - і листя, і коренеплоди з більш м'яким смаком, ніж у ріпи овочевий. У другому - виключно листя. Розрізняються сорти ріпи і за термінами дозрівання: ранні - 45-60 днів від сходів до технічної стиглості, середні - від 60 до 90, пізні - понад 90 днів. Для літнього споживання ріпу сіють ранньою весною, як тільки просохне грунт. А для зимового - з кінця червня до 10-15 липня. На зиму краще запасати ріпу саме від літнього посіву. Сухим жарким літом при нестачі вологи вона виростає дрібної, сухою, гіркою: спеку ріпа переносить гірше, ніж холодну погоду. До речі, багато коренеплодів при пізньому посіві краще переносять зимове зберігання.

У липні можна посіяти і деякі інші рослини, які зазвичай не сприймаються, як культури, що здатні принести кілька врожаїв на рік. Наприклад, столовий буряк сіють рано, а прибирають у вересні, і при цьому далеко не завжди радіють врожаю. Фахівці-практики вважають, що столовий буряк можна висаджувати тричі за сезон. Навесні - для літнього споживання; в червні - для отримання великих коренеплодів, призначених для зимового зберігання, і в липні, щоб мати молодий буряк восени.

На початку липня також можна ще раз посіяти кущову квасоля ранньостиглих сортів, якщо ви хочете отримати в якості врожаю не самі боби, а молоді стручки-зеленці. Навіть якщо погода завадить отримати хороший урожай ніжних стручків, квасоля, як і інші бобові, - прекрасний сидерат.

У середині літа можна посадити і капусту. Наприклад, розсаду ранніх сортів капусти білоголової. Якщо на городі ростуть середньостиглі та пізні сорти, в цьому немає великого сенсу. Але якщо з пізньої капустою раптом щось не заладилося, можна висадити літню розсаду. Для ранньостиглої капусти салатного смаку і якості буде достатньо 50-55 днів.

На початку липня зазвичай висаджують вдруге і броколі. Коли броколі починає утворювати суцвіття, спочатку зрізають центральний "качанчик", потім - з бічних пагонів. Однак отримувати повноцінний урожай можна не безкінечно. Тому зазвичай броколі висаджують двічі - навесні і на самому початку липня. Тим більше, що вона з успіхом витримає осінні заморозки і буде "плодоносити" до середини осені.

У середині літа сіють і так звані східні сорти капусти. Відомо кілька різновидів східної капусти: китайська, яка не утворює качана, пекінська (качани овальної і округлої форми) і напівкачанна. Всі вони мають відносно короткий вегетаційний період. У ранніх сортів він становить 50-60 днів, що дозволяє отримати за один сезон два врожаї. Але при вирощуванні пекінської і китайської капусти потрібно враховувати її чутливість до тривалості світлового дня. Якщо день короткий - 12-14 годин, то відбувається зростання листя і зав'язування качана. При більш тривалому освітленні - 16-18 годин - починається необоротне формування квітконосу і, як наслідок, повністю втрачається урожай. Тому перший посів роблять чим раніше, тим краще (тобто тільки через розсаду). А ось капусту на другий урожай можна сіяти безпосередньо в грунт, але не раніше середини літа - 15 липня.


Повернутися
03.07.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...