КОЛИ ЯБЛУКА «ЗАГРАЮТЬ» ІЗ МЕДОМ

Уже незабаром, коли зриватимемо з дерев достиглі яблука, настане час для приготування натурального засобу від безлічі недуг.

 

Яблучний оцет посідає одне з почесних місць у народній медицині. І недарма! Низка корисних речовин наділила його цілющими властивостями. Він допомагає при захворюваннях рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту, при гіпертонічній хворобі, цукровому діабеті, подагрі, грибкових захворюваннях, оперізувальному лишаї, ожирінні, гінекологічних проблемах, для загоєння ран тощо.

 

До того, як перейти до рецептів приготування оцету, зауважимо, що якісний продукт готується із подрібнених яблук, а не їхніх відходів.

 

Способом природного бродіння

 

Яблука, цукор, вода

 

Потрібні стиглі або перестиглі яблука, зазвичай використовується падалиця, вирощена без застосування хімічних препаратів.

 

Яблука гарно помити, видалити пошкодження, подрібнити, скласти в емальовану тару, засипати цукром із розрахунку 50 г на кілограм сировини (якщо яблука кислі, кількість цукру подвоїти). Залити гарячою водою (температура приблизно 70 градусів) на 3-4 см вище яблучної маси. Зверху прикрити марлею. Поставити в тепле місце на два тижні. Застереження: ні в якому разі не можна залишати під прямими сонячними променями. Протягом цього періоду потрібно двічі на день перемішувати, аби уникнути підсушування верхнього шару. Потім злити рідину, процідити й розлити в трилітрові банки, недоливши 5-6 см до верху – для забезпечення процесу бродіння. Залишити ще на два тижні. Готовий оцет обережно злити з осаду в сухі чисті пляшки, укупорити. Тримати в прохолодному темному місці.

 

За рецептом лікаря-натуропата Джарвіса

 

Яблука, мед, хлібні дріжджі, житні сухарі, вода

 

Стиглі яблука помити, вирізати червиві й гнилі місця. Потерти на тертці або подрібнити в блендері чи на кухонному комбайні.

 

Яблучну масу й воду в однакових пропорціях помістити в скляну, глиняну або емальовану тару, залити теплою перевареною водою. На кожен літр заготовки додати 10 г меду, 10 г дріжджів, 20 г житніх сухарів.

 

Посуд накрити марлею й залишити в теплому темному місці на 10 днів. Тричі на день масу перемішувати дерев’яною ложкою. Потім злити рідину, процідивши її через марлю. Додати по 100 г меду на один літр рідини. Розлити в чисті сухі банки, накрити марлею та залишити для бродіння на 40-50 діб.

 

Ознака готовності оцту – зникнення каламуті. Оцет перелити в чисті пляшки, закупорити й залишити для зберігання як зазвичай.

 

Із яблучного соку

 

Яблука солодких сортів (вихід із 1 кг яблук 0,5 л соку)

 

Підготовлені яблука порізати шматочками, залишити на світлі для потемніння й вичавити сік. Злити його в скляну банку, на шийку одягнути гумову медичну рукавичку чи кульку. Залишити в темному місці для бродіння, яке триватиме протягом 1-6 тижнів, залежно від температури й солодкості яблук. Оптимальна температура має становити 25-30 градусів. Протягом усього часу потрібно спостерігати за кулькою чи рукавичкою: коли повністю надметься, зняти її, сік перелити в широку тару.

 

Тут є певні застереження: 1) сік зливають разом із плівкою, що утворилася на його поверхні: це так звана оцтова матка, у ній присутні дріжджоподібні грибки, які потрібні для процесу бродіння; 2) тара для збродженого соку обов’язково має бути широкою для пришвидшення процесу бродіння; 3) сік не доливають на 10 см до верху, аби залишити місце для бродіння.

 

Тару накрити марлею і залишити для ферментації ще на 1,5-2 місяці. Коли процес бродіння закінчиться, а рідина стане прозорою, – оцет готовий. Його проціджують, розливають у пляшки, залишають на зберігання як зазвичай.

 

 

Народна медицина радить:

 

при ангіні на склянку теплої води – 1 ч. л. яблучного оцту, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бурякового соку для полоскання горла й ротової порожнини щогодини.

 

при гострих болях у суглобах тричі на день протягом двох тижнів вживати розчин яблучного оцту (на склянку води – столова ложка яблучного оцту. Для зовнішнього застосування: 1 ч. л. скипидару, сире яйце, 2 ст. л. яблучного оцту. Змішати всі інгредієнти до однорідної маси. Втирати в хворі місця легкими круговими рухами. Замотати поліетиленовою плівкою, потримати півгодини. Потім змити водою, промокнути рушником і протерти яблучним оцтом. Робити двічі на добу. Тривалість процедур – 21 день.

 

при варикозному розширенні вен увечері та ранком легкими рухами втирати яблучний оцет у проблемні ділянки шкіри в напрямку від пальців до стегон. Або в рівних пропорціях змішують гель троксевазин із яблучним оцтом і кілька разів на день наносять на проблемні ділянки. Курс процедур – 14 днів, тижнева перерва й знову можна повторити. Водночас двічі на день вживати по склянці теплого розчину яблучного оцту.

 

у випадку педикульозу 2 ст. л. яблучного оцту змішати з 1 ст. л. олії, отриману суміш втирати в шкіру голови. Загорнути целофановим пакетом, замотати рушником. Витримати годину. Ретельно помити волосся шампунем, гарно прополоскати. Повторювати кілька днів поспіль.

 

для лікування гіпертонії протягом 14 днів натще вживати склянку води з 2 ч. л. яблучного оцту, з тижневою перервою можна повторювати 2-3 цикли. За підвищеного тиску до стоп прикладають полотняні серветки, змочені в нерозведеному яблучному оцті, на 15-20 хв. Обов’язково контролювати артеріальний тиск, адже можливе різке зниження.

 

у разі головного болю під час їди щоразу по склянці кип’яченої води з 2 ч. л. меду і 1 ч. л. яблучного оцту. Інгаляції: прокип’ятити в емальованому посуді рівні частини води та яблучного оцту (по 0,5 л). Зняти з вогню, вдихати пар до настання полегшення.

від лупи картоплю помити, почистити й натерти на дрібній тертці. Отриману кашку змішати з 3 ст. л. яблучного оцту, втерти в шкіру голови. Загорнути поліетиленовим пакетом і зверху рушником. Витримати протягом години. Ретельно вимити волосся проточною водою та сполоснути водою з додаванням яблучного оцту. Повторювати через день 10 разів.

 

за нестачі кальцію при переломах кісток у літрову банку всипати склянку товченої яєчної шкаралупи (попередньо гарно вимитої та ошпареної окропом) і влити дві склянки яблучного оцту, щільно закрити поліетиленовою кришкою. Поставити в темне місце й час від часу струшувати. Зазвичай через три доби шкаралупа розчиниться. 2 ст. л. цього розчину, ложку меду додати в склянку води, ретельно перемішати. Вживати вранці натщесерце протягом 21 дня. За необхідності повторити після тижневої перерви.

 

від грибка нігтів подрібнити головку часнику, додати 3 ст. л. меду і 3 ст. л. яблучного оцту. Усе змішати, тримати в холодильнику. Перед сном зробити ванночку для ніг, насухо витерти й нанести суміш на нігті й навколо них. Потримати 15 хв., потерпіти печіння, помити ноги. Курс процедур– не більше двох тижнів. За необхідності повторюють після тижневої перерви.

 

 від мозолів на стопі зробити ванночки для ніг, витерти насухо. Серветки або хлібні скоринки змочити яблучним оцтом, прикласти на проблемні ділянки, зафіксувати широким бинтом, надягнути поліетиленові бахили, тримати всю ніч. Ранком обережно почистити пемзою.

 

при ожирінні яблучний оцет рекомендують вживати по 2 ч. л. на склянку води 3-4 рази на день після їди. Помітний ефект – через два місяці.

 

Як і будь-який засіб, яблучний оцет має протипоказання, тому перед застосуванням варто порадитися з лікарем.


Повернутися
29.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...