ТЕПЛА ВОДА – ЗАДАРМА! СОНЯЧНИЙ КОЛЕКТОР «КУЛІБІНА» З ПІДГОРОДНЬОГО НАГРІВАЄ ЗА СЕЗОН ДО 300 ТОНН ВОДИ

Кожен, напевне, пам’ятає милі сцени дитинства, коли влітку на сільське подвір’я виносили оцинковану балію й наливали в неї води. Вода дуже швидко нагрівалася на сонці. А потім її використовували для прання, а ще дозволяли дітям купатися. Ото вже була справжня радість!

– Сонячна енергія в нашій державі поки що не оподатковується, – із усмішкою зауважує Ігор Хомко, підприємець з Підгороднього Тернопільського району. – Безвідповідально не скористатися цим і не зменшити таким чином витрати газу, дров та електроенергії для підігріву води. Я, наприклад, за рахунок сонця для свого торговельно-ресторанного комплексу нагріваю за літо близько 180 тонн води до температури 50-60 градусів. Це тільки за літо. А з травня до вересня-жовтня кількість нагрітої сонячним колектором води може досягти 300 літрів.

Сонячний колектор Ігоря Хомка, пише ridneselo.com – це профільна квадратна труба розміром 60х40х2, з’єднана з батарею профільною квадратною трубою 100х100. Таких батарей він зробив чотири, з’єднавши їх в одну, і розмістив під дахом гаража. Під батарею чоловік прилаштував екран і все пофарбував у чорний колір. Гараж (а це може бути й інше господарське приміщення) він будував таким чином, щоб приміщення було умовно герметичним, тобто з нього не виходило тепло. Замість покрівельного матеріалу (бляха, шифер) використав склопакети. Під таким дахом у сонячний день температура сягає 70-80 градусів.

– Система під’єднана до водогону. Певна кількість води набирається в колектор, гріється. А через півгодини таймер вмикає електронасос, і хвилин 10 вода перекачується в баки-накопичувачі. Із них вода йде по колу на догрівання і далі вже до житлового приміщення, – розповідає пан Ігор.

У кінці теплого сезоні – у жовтні – господар відкручує верхні й нижні дводюймові заглушки й протягом двох годин висушує батарею зсередини, щоб вона не заіржавіла впродовж зими.

На цю систему, включаючи два баки-накопичувачі гарячої води ємністю одна тонна кожен, підприємець витратив по сьогоднішньому курсу близько тисячі доларів США. Цього літа планує працювати над сонячними колекторами для індивідуальних будинків. Дехто зауважить, що подібні сонячні колектори вже є в продажу. Тож бери, купуй і встановлюй! Але вони дуже дорогі. А подібний колектор у зменшеному вигляді, використовуючи одну батарею, може зробити кожен чоловік, у якого, як у нас на Галичині кажуть, не дві ліві руки. Гадаю, що 200 літрів і більше дармової, нагрітої до 60 градусів води на добу вистачить для середнього господарського будинку.


Повернутися
18.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...