КОЛИ Й ЖИРИ — КОРИСНІ

Їжа — не для хаосу

 Гормональний баланс — дуже важлива умова здоров’я нашого організму. Гормони контролюють наш настрій, травлення, енергію, статевий потяг, метаболізм і навіть стан нашої шкіри.

 Якщо ми не забезпечуємо свій організм продуктами з потрібними йому поживними речовинами, він не може виробляти гормони в потрібній кількості і підтримувати необхідний гормональний баланс. Йому просто не буде з чого їх виробляти…

 Тож важливо пам’ятати: те, що ми їмо, або допомагає продукувати гормони, або вносить хаос у нашу гормональну систему. Людський організм потребує регулярного і збалансованого надходження всіх трьох компонентів поживних речовин: вуглеводів, білків і, особливо, жирів.

 Жири — один із найбільш важливих елементів гормонального балансу. Тривалий час помилково вважали, що зменшення споживання жирів — це добре, а холестерин і насичені жири — дуже погано. Це не так, причому цей міф може бути небезпечним, кажуть лікарі. Правильні жири — той самий «будівельний» матеріал, який потрібен нашому організму для створення і підтримки здорового гормонального балансу.

 «Для виробництва гормонів організму необхідні певні жирні кислоти і холестерин, — каже лікар-ендокринолог Надія Юрченко. — І якщо в нашій їжі їх недостатньо, ми неодмінно зіштовхуємося з гормональними проблемами — просто тому, що організму немає з чого отримувати потрібні гормони. Людське тіло потребує певних жирів для відновлення клітин і стабілізації гормонального балансу. Особливо це важливо для жіночої репродуктивної системи».

Вибирайте за смаком і кольором

 Отже, як харчуватися, дбаючи про гормональний баланс?

 Лікар радить включати в раціон більше чистих білків, які урівноважують гормони здорових жирів, багатих антиоксидантами овочів, а також цілющих трав, які наповнюють тіло енергією і здоров’ям.

 Виберіть один продукт із кожної категорії — і сформуєте собі просту дієту, яка приведе до норми гормони і зробить шкіру здоровою.

 1. Чистий білок:

 — Горіхи

 — Боби

 — Зернові

 — Сочевиця

 — Органічно вирощені курятина, індичатина, яловичина, свинина, яйця

 — Морська риба

 2. Корисні для вироблення гормонів здорові жири:

 — Кокосова олія (і взагалі всі продукти, виготовлені з кокосів). Кокосова олія містить лауринову кислоту, надзвичайно корисну для шкіри, і вельми сприяє виробництву гормонів. Крім того, вона вбиває хвороботворні бактерії і віруси в вашому організмі, забезпечує його додатковою енергією, легко засвоюється і прискорює метаболізм.

 — Авокадо. Воно багате на корисні жири, що допомагають організму засвоювати і використовувати інші поживні речовини. До того ж, у них достатньо волокон, калію, магнію, вітаміну E, вітамінів B-групи і фолієвої кислоти. Все це допомагає нашому організму унормувати гормональний баланс.

 — Вершкове масло. Воно — найбагатше джерело розчинних у воді вітамінів A, D, E і K2. Ці поживні речовини — ключові «будівельні блоки» для виробництва гормонів нашим організмом. Масло забезпечує достатні обсяги жирних кислот, які підтримують імунну функцію, покращують метаболізм і мають антимікробні властивості.

 — Яєчні жовтки. Вони просто переповнені різними вітамінами і мікроелементами, включаючи вітаміни A, D, E, B2, B4, B6, B9, залізо, кальцій, йод, фосфор і калій, і тому яєчні жовтки позитивно впливають на репродуктивну систему, гормональний баланс і здоров’я шкіри. А вітамін B4 і йод — ключові елементи для стабільної роботи гормонів щитоподібної залози.

 — Горіхи та злакові. Пророщені горіхи та злакові, оливки й оливкова олія, конопляна і лляна олії — все це користно для нашого організму.

 3. Багаті антиоксидантами овочі.

 Дієтологи радять вибирати за кольором. Підійде все темно-зелене: спаржа, броколі, шпинат, зелена листова капуста, огірки, кінза тощо.

 Корисні в цьому плані і яскраві овочі: зелений, червоний, жовтий і оранжевий солодкий перець, червона капуста, червона і біла цибуля, помідори та морква.

 Не забувайте і про крохмалисті овочі: картоплю, буряк, гарбуз, топінамбур.

 4. Корисні спеції і трави: кориця, куркума, червоний перець, кмин, часник, імбир.

 Наше тіло матиме здоровий гормональний баланс лише тоді, коли у нього будуть всі необхідні для цього поживні речовини. І якщо ви забезпечите його ними, в нагороду отримаєте здорову шкіру, чудовий настрій, відсутність проблем із репродуктивною системою і кипучу енергію.


Повернутися
16.06.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...