БАКЛАЖАНИ НА ГОРОДІ — БІЛЬШЕ НЕ «ДИКОВИНКА»

Баклажанам необхідний родючий грунт. Для цього під час перекопування додають мінеральні та органічні добрива. Якщо ж грунт і так родючий, то вносять перегній після попередньої культури та мінеральні добрива. Важкі грунту сприяють формуванню компактних кущів, що не завжди добре. Баклажани мають потужну кореневу систему, що може вилитися в занадто сильний розвиток стебел. У зв’язку з цим добрива повинні мати акцент на калій. Якщо стебла розвиваються слабо, то в добривах підвищують на деякий час в два рази частку азоту. Грунт повинен мати кислотність приблизно 6,5-7,2. Відзначимо, що баклажани страждають від нестачі магнію, у зв’язку з чим його наявність в підживлені обов’язкова.

Баклажани — вирощування розсади

Баклажан погано переносить пересадку — страждає його коренева система, і тому вирощувати розсади рекомендують відразу в торф’яних горщиках, не пікіруючи. Якщо ж не такої можливості немає, то пікіровка повинна проводитися, дуже акуратно, з мінімальним пошкодженням кореневої системи.

Підживлення

Під час росту рослини за сезон може проводитися від 3 до 5 підживлень. Перше підживлення здійснюється приблизно через 2-3 тижні після висадки саджанців, раніше робити цього непотрібно, оскільки слабкі коріння ще не в змозі вбирати корисні елементи. До появи плодів підгодівлю роблять комплексними мінеральними добривами. Під час плодоношення використовують азотно-фосфатні добрива, які роблять з 1 ст.л. суперфосфату і 1 ч.л. аміачної селітри розведені в 10 літрах води. Щоб суперфосфат краще розчинився у воді, з нього роблять витяжку. Органічні добрива застосовуйте в міру, тому що вони сприяють зростанню стебел, а не плодів. З добрив городники рекомендують «Біуд», який виробляють на основі коров’яку. Засіб розлучається у воді в співвідношенні 1:20. Замінити органічні добрива можна перебродженою травою. Наприклад, підійде настій з кропиви, який настоюють 3-5 днів, після чого проціджують і розводять водою 1:2. Мінеральні й органічні підгодівлі радять чергувати.

Для того, щоб стимулювати зростання баклажанів використовують позакореневе підживлення через 12-15 днів після висадки. У період плодоношення грунт також посипають золою, а під кінець краще підійде сульфат кальцію, який розводиться в 10 л води на 1 ч.л. Якщо погано проходить цвітіння, то рослину можна обприскувати борною кислотою, розчиненою у гарячій воді. Якщо присутній надлишок зеленої маси, то рослину підгодовують калієм, а при слабкому розвитку як добриво використовують підживлення з вмістом азоту. Під час вологої і прохолодної погоди, необхідно проводити позакореневе підживлення рослини мікроелементами.

Полив баклажанів

Полив баклажанів необхідно здійснювати регулярно, оскільки у них велика потреба у волозі. При нестачі вологи у рослини обпадають плоди і квіти, а також зупиняється розвиток. Для поливу використовують теплу воду температурою не менше 20 ° С. Після того як рослину висадили, перший полив здійснюють тільки через 5 днів. Згодом полив роблять щотижня. При жаркій і сухій погоді полив проводять частіше. Поливати необхідно рослину під корінь, при цьому намагаючись не намочити стели і листя.

 Обробка рослини

В якості обробки рослини роблять розпушування міжрядь і борються з бур’янами. Баклажани дуже вимогливі до тепла, особливо в період вегетації, тому обробляти міжряддя необхідно часто, що буде сприяти гарному зігріванню грунту. За сезон міжряддя розпушують по 4-5 разів, при цьому число залежить від характеру грунту і погодних умов. Перше розпушування проводять на глибину 8-10 см, а наступні на 10-12 см. Відзначимо, що глибина розпушування безпосередньо залежить від якості грунту. Якщо грунт вологий і щільний, то перше розпушування роблять на третій день посадки на глибину 6-8 см, в подальшому обробка проводиться на 8-12 см.

 Формування рослин і вирощування баклажанів у відкритому грунті

 Середньо і сильнорослі сорти баклажанів при вирощуванні підв’язують після того, як стебло досягає висоти в 30 см. При підв’язування враховуйте, що рослина ще росте і товщина стебла збільшиться, тому залишайте запас. При розвитку рослини формують три стебла. Після того, як сформують першу сильні бічні пагони, їх підв’язують до шпалери один раз в 2-3 тижні залежно від зростання. Інші бічні пагони, чия висота менше 1 м, видаляють. Мабуть, найважчим і монотонним процесом є видалення пагонів. В принципі, в літній час можна залишати додаткові пагони, які будуть знижувати темпи зростання і дадуть додаткові плоди. Щоб знизити загущеність рослини, необхідно видаляти біля верхівок стебел по 2 невеликих листа.


Повернутися
16.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...