ФІТОФТОРОЗ ТОМАТІВ — ПРОФІЛАКТИКА ТА БОРОТЬБА

Щоб перейти до основної теми статті — а саме до профілактики фітофторозу у томатів, для початку варто все-таки розуміти, що це таке. Дуже часто чомусь городники любе потемніння на листках і плодах, всі гнилі і цвілі, побуріння називають фітофторозом. Трохи нижнє листя вкрилося плямами, як починаються крики «Караул! Фітофтора прийшла! Що робити!?», або того гірше — «Караул! Фітофтора прийшла! Де моя бочка з фунгіцидами!?».

Дорогі любителі помідорів, фітофтороз — це грибкове захворювання, правильніше сказати – ураження томатів, що має досить чітку і виражену клінічну картину. Фітофтороз томатів викликається патогенним грибком Phytophthora infestans.

Ще недавно вважалося, що єдиним джерелом хвороби в наших краях служать бульби картоплі, в яких міцелій грибка перезимовує, а після посадки такої картоплі — розвивається і потім вже переноситься на томати.

Останні дослідження говорять уже про інші можливі способи збереження фітофторозу. Є штами, які розмножуються за допомогою «ооспор», які здатні перезимовувати в грунті, а також на оболонці насіння заражених плодів.

Ооспори мають значний запас поживних речовин і товсту захисну оболонку. Після тривалого періоду спокою Ооспори проростають зародковим спорангієм або вегетативно — міцелієм.

На щастя, поки такі штами що перезимовувати в грунті зустрічаються в наших краях нечасто, зазвичай фітофтора заносить по-старому, з картопляних насаджень.

Чи можна брати насіння з рослин томатів, хворих фітофторою?

Дуже важливий момент. За дослідженнями американських вчених, ооспори здатні витримувати температуру вище +40 градусів дванадцять годин, а +46 — до двох годин. Так що після прогрівання протягом 2 годин при температурі +46 + 50 градусів насіння можна вважати знезараженим від фітофторозу. Що стосується конідій, то вони загнуться раніше.

Але повернемося до способів поширення фітофторозу.

Що відбувається після того, як шкідливу спору з вітерцем занесло на кущ томата? Можливі кілька варіантів розвитку подій. Найсприятливіший для нас — це виглянуло сонечко і спора благополучно загнулася. Найсприятливіший для фітофтори — це температура нижче + 15 градусів і висока вологість, тоді конідії проростають в зооспори, утворюючи до 16-і зооспор кожна.

Конідії — нерухомі спори безстатевого розмноження у грибів. Від звичайних конідії відрізняються тим, що утворюються не в спорангіях, а відкрито — на виростах міцелію.

Зооспори являють собою голі шматочки протоплазми, а тривалість їх життя вимірюється годинами. Незважаючи на це, вони виконують головну роль у зараженні рослин і розвитку хвороби.

В умовах сухого повітря і сонячної погоди зараження не відбувається і фітофтороз на томатах практично не розвивається. Також виникнення і розвиток хвороби в теплиці (парнику) набагато менш імовірно, ніж на відкритому повітрі. Тому намагайтеся не садити поблизу теплиці вуличні томати, а також картоплю — менше ймовірність проникнення спор гриба в теплицю.

 

Як проявляє себе хвороба? Починається вона з бурих плям, зазвичай на нижніх листках. Плями не мають вираженої локалізації, не мають подібних форм і розмірів. Залежно від погоди, хвороба швидше чи повільніше поширюється на всі органи рослини. Уражені плоди мають бурі плями, притому саме неприємне що навіть у знятих зеленими плодів без видимих ознак зараження, плями можуть з’явиться в процесі зберігання.

Тепер, коли ми коротенько розібралися, що не варто будь-яку болячку томата іменувати фітофторозом, перейдемо до практичної частині статті — а що, власне, що робити, щоб захистити томати від цієї напасті?

Починати треба з обробки насіння, інвентарю, на яких теоретично можуть зберігатися ооспори.

До агротехнічних прийомів, що допомагає довше підтримувати рослину здоровою, слід віднести сівозміну і видалення нижнього, старого листя. Встановлено, що навіть на відносно стійких гібридах, старе листя сильніше схильне до ризику зараження фітофторозом.

Підвищений вміст азоту в грунті також сприяє ослабленню рослини до зараження, в той час як фосфор і калій навпаки, посилюють імунітет томатів до фітофтори.

Стійких до фітофторозу сортів томатів, незважаючи на будь-які написи на пачках, не існує. З’явилися неперевірені дані про виведення стійких сортів коктейльних томатів (черрі).

В умовах відкритого грунту захистити томати, та ще в умовах сумнівних погодних умов в серпні місяці, непросто. Відмовитися в таких умовах від застосування різного ступеня токсичності фунгіцидів практично нереально.

Допомагають втікти від фітофтори скоростиглі сорти, які віддають урожай раніше, ніж прийде хвороба. Якщо колекціонування сортів для вас не так важливо, а головне отримати урожай — то вибирайте самі ранні і притому врожайні гібриди. Але для багатьох садівників характерна саме пристрасть до вирощування величезної кількості різноманітних сортів, так що їм така порада не підійде. Доведеться застосовувати фунгіциди…

Коли починати обробки фунгіцидами? Має сенс тільки превентивна, профілактична, обробка томатів. Після того, як хвороба стає видна неозброєним оком, чимала частина врожаю вже може вважатися втраченою. Так що стежте за прогнозом погоди. Якщо температура повітря ночами опускається нижче 10 градусів і йдуть дощі 2 і більше днів підряд — потрібно обприскати томати.

Що вибрати для обробітку помідорів від фітофтори? Оскільки фітофтороз чудово пристосовується до отрутохімікатів, то доцільно проводити обробки, чергуючи 2-3 і більше препаратів, які мають різні діючі речовини. Обробки проводять зазвичай раз на тиждень, починаючи з середини липня, проте необхідно стежити за погодою, як зазначалося вище. У суху сонячну погоду може знадобиться всього 2-3 обробки в серпні-вересні, в той час як в дощовий рік доведеться поливати томати фунгіцидами з червня.

Щоб скоротити кількість свідомо шкідливих для людини обробок із застосуванням солей важких металів і системних отрут, не слід забувати про біологічні методи захисту. До таких належать Фітоспорін, триходермін і тому подібні препарати, що містять живі гриби і бактерії, здатні знищувати або пригнічувати ріст патогенних грибів.

«Народні методи», типу протикання стебла мідним дротом, обприскування часником, йодом, молоком, гірчицею і ще невідомо чим, рідко мають хоч якесь наукове обгрунтування. Найближчою до істини виявилося протикання мідним дротом — німці, за чутками, навіть запатентували такий метод профілактики фітофторозу, як обмотування перед посадкою розсади коренів томатів 50 см. мідного дроту, діаметр дроту — 0.5 мм. А про просте проколювання дротом широко відомо по всій земній кулі.

У теплиці, особливо в дощовий рік, доцільно теж провести пару обробок бордоською сумішшю. Проте спостерігати повністю погублений фітофторою урожай томатів у теплиці — це скоріше рідкісний виняток, у той час як у відкритому грунті це відбувається часто-густо. Важливо підтримувати вологість у теплиці на низькому рівні — не поливати рослини по листю, мульчувати грунт, провітрювати. Не загущувати посадки, своєчасно видаляти старе, особливо пожовкле, листя.


Повернутися
05.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...