ЩОБ КАПУСТА БУЛА ТЛУСТА…

Висадка розсади капусти у відкритий грунт пройшла успішно, тепер головне завдання вберегти культуру від шкідників, яких у капусти досить багато. Це капустяна попелиця, хрестоцвіті блішки, капустяний довгоносик, капустяна муха, совка, капустяна білявка, ріпаковий пильщик. Захистити рослину можна, правильно підібравши їй сусідів.

Так, посадивши поруч з капустою часник, можна вберегти її від капустяної мухи, а базилік, кріп і томати позбавлять культуру від попелиці. Чабер і шавлія повиганяє капустяну совку, а бораго — злякає слимаків. Якщо недалеко від капустяної грядки будуть рости полин гіркий, м’ята перцева і пижмо, то вони врятують рослину від капустяної мухи і гусениць капустяної білявки.

Крім того, рекомендується висаджувати поруч з грядками капусти чорнобривці, календулу або настурції, які відлякують від рослин тлю, капустяну муху, моль та совку. Допоможуть у цьому випадку і морква, петрушка, пастернак, кмин, селера, що привертають до себе корисних комах, які поїдають шкідників капусти.

Великої шкоди капусті приносить совка капустяна, а точніше її гусениці, які не тільки виїдають в листі наскрізні отвори округлої форми, але ще і поступово вгризаються в качани, роблять ходи до серцевини, залишаючи в них свої екскременти.

Відвадити від ласих грядок капустяну совку і навіть знищити шкідника допоможуть настої і відвари чистотілу, кореневищ або листя кульбаби, листя лопуха, трави гіркого полину.

Одним з ефективних засобів вважається настій гіркого перцю. 100 г свіжих або 50 г сухих перчин кип’ятять протягом години в літрі води, настоюють два дні, проціджують і зберігають у щільно закритій ємності. Для приготування робочого розчину 0,5 л розчину розбавляють в 10 л води і додають 40 г господарського мила. Капусту і грунт навколо рослин доведеться обприскувати приготованим препаратом кілька разів. Це позбавить капусту не тільки від капустяної совки, але й інших шкідників.

У червні на листках капусти можуть з’явитися гусениці капустяної білявки, які з’їдають всю м’якоть листа, залишаючи тільки жилки.

Поява на городі метеликів — сигнал до початку боротьби з шкідником. Щотижня потрібно оглядати листя з нижньої сторони і знищувати відкладені метеликом яйця, а пізніше і молодих гусениць. Звичайно, все зібрати не вдасться, але масового поширення шкідника не відбудеться і можна буде обійтися без застосування препаратів.

Якщо ж такі заходи боротьби виявилися безрезультатними тоді краще вдатися до обробки рослин. Від капустяної білявки допомагає обприскування розчином деревної золи (на 10 л води дві склянки золи і столова ложка рідкого мила).

Хороший ефект дає полив рослин складом, приготованим з 10 л води двох столових ложок гірчиці, такої ж кількості солі і чайної ложки меленого чорного або червоного перцю.

Кажуть, що шкаралупа яєць, розвішані на паличках серед капустяних грядок, відвадить метеликів капусниці. Можливо, це звучить дещо непереконливо, але, думаємо, спробувати можна.

Найбільш неприємним шкідником капусти, на думку деяких овочівників, є попелиця. Листя рослин уражене шкідником починає скручуватися, покриваються світло-жовтими плямами, на яких можна побачити зеленуваті колонії попелиці. Допоможе позбутися напасті мильно-тютюновий настій, який готується з відра води, 400 г тютюнового пилу (настояти два дні) і додавання 100 г мила.

З попелицею можна боротися за допомогою відвару цибулиння і настою томатного бадилля, а також традиційного зольно-мильного розчину.

Ефективний і двох — тригодинний настій, приготований з 1,2 кг зеленої маси картоплі та 10 л води, яким рекомендується обробити уражені рослини (у вечірній час).

При масове нашестя хрестоцвітної блішки, яке трапляється в жарку і суху погоду допоможе припудрювання (після поливу) вологих рослин золою. Ефект буде більше, якщо змішати її з тютюновим пилом (1:2).

Допомагає і обприскування капусти настоєм чистотілу (3-4 кг трави на відро води, настоюють добу), ромашки аптечної (1 кг сухого листя і квіток на відро води, настоюють 12 годин), тютюну (400 г на відро води, настоюють дві доби) або часнику (50 г подрібнених зубків на відро води, настоюють добу).

Весняна капустяна муха з’являється в городі, коли зацвітає бузок і відразу ж починає відкладати яйця біля основи стебла капусти. Відроджені личинки вгризаються в корінь, проникають в качан. Пошкоджені рослини відстають у рості, листки в’януть і набувають бузково-фіолетового кольору. Для захисту культури від шкідника під час посадки рекомендується ущільнювати грунт навколо стебла. Крім того, необхідно постаратися висаджувати розсаду в ранні терміни, щоб до моменту вильоту мухи стебло загрубіло і стало недоступним для личинок.

Найпростішим способом боротьби з цим шкідником є знищення яєць мухи. Для цього від кореневої шийки рослини на 15 см відгрібають землю і підсипають натомість свіжу, взяту з міжрядь. Цю процедуру повторюють кілька разів у період, коли мухи відкладають яйця.

Допомагає підгортання капусти і запилення грунту навколо рослин сумішшю золи з тютюновим пилом, висушеними рослинами ромашки.

При появі мухи капустяну грядку обприскують настоєм лопуха. Для цього листя подрібнюють, заповнюють ними відро на третину обсягу, заливають водою і настоюють три доби. Приготованим складом обприскують рослини три-чотири рази з тижневим інтервалом.

Позбутися від равликів і слимаків, які ушкоджують не тільки надземну, але і підземну частину рослин можна за допомогою такого складу. 0,5 л деревної золи, ретельно перемішують з узятими по дві столові ложки кухонної солі, сухої гірчиці і меленого перцю. У спекотний сонячний день цією сумішшю запилюють грунт між рядами рослин, витрачаючи одну-дві чайних ложки на метр, і тут же рихлять її на глибину 3-5 см. У цей же день ввечері роблять другу обробку рослин. Для цього баночку деревної золи (0,5 л) змішують зі столовою ложкою меленого перцю або сухої гірчиці, насипають в марлевий мішечок і запилюють рослини. Ці процедури рекомендується провести два рази з інтервалом у п’ять — шість днів. Деякі досвідчені городники стверджують, що захистити капусту від слимаків допомагає кропива, яку потрібно прикопати біля рослин і по кутах грядки.

Щоб капуста не хворіла і не ушкоджувалася шкідливими комахами, за нею треба доглядати: дотримуватися сівозміни, боротися з бур’янами, вапнувати грунт, проводити підживлення рекомендованими добривами, вчасно висаджувати розсаду.

Не варто забувати також, що білокачанна капуста дуже чутлива до родючості, вологості грунту. Вважається, що для утворення качана масою в 2 кг, рослині потрібно близько 200 л води. Правда, перезволожених земель культура не переносить.


Повернутися
02.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...