ВІДПОЧИНОК ТУТ-Й-ТЕПЕР: ВИРУШАЙТЕ НА ДНІСТЕР!

Літо «офіційно» стартувало!  Тепер кожна година, проведена в душному офісі, враховуватиметься за дві, у відпустку хотітиметься удвічі інтенсивніше, а мрії про відпочинок навідуватимуться удвічі частіше…  І звісно ж, кожен офісний паж та комп’ютерний раб кожен чекає-не дочекається, аби гордо заявити банально-затерте: «А я на морі…»  Але подумайте самі, що краще звучить: “Я був на морі” чи “Я побував в одному з семи чудес України”. Тим більше, що за ним - сьомим чудом України - нам, мешканцям Тернопілля, і їздити далеко не треба, власна альтернатива морю у нас практично під носом. Отож, кому не до вподоби солона вода, «мєдовая пахлава»,  і морський відпочинок, незмінними атрибутами якого є натовпи відпочивальників, гамір і штовханина пляжних зон та запекла боротьба за вільний лежак, можуть черпнути прохолоди на Дністрі. 
 Дністер – друга за протяжністю та одна з найбільш чистих річок України . Додайте до цього комфортну для купання температуру води, неабиякий вибір «прибамбасів» для любителів екстриму – тарзанки, водні лижі, катамарани, каяки та рафти, практично безмежний простір для купання та засмаги… А ще - смачні страви на вогнищі, розваги на свіжому повітрі… Повний відрив від робочих буднів біля води, вогню та під зорями — вічні цінності, до яких людина завжди буде повертатися.

І хоча, окрім Тернопільської, Дністер протікає ще шістьма областями України: Львівською, Івано-Франківською, Чернівецькою, Тернопільською, Хмельницькою, Вінницькою та Одеською, найцікавіші та найкрасивіші краєвиди берегів цієї ріки саме на нашій малій батьківщині.  Адже саме Тернопільщина подала Дністровський каньйон одним із номінантів на участь в акції «7 природних чудес України», де зайняла друге місце, поступившись – із незначним відривом- тільки Подільським Товтрам.

Словом, ви уже зрозуміли: Дністру є чим здивувати туристів. А щоб знати, куди саме і за скільки їхати, що там побачити, відвідати, спробувати і чого чекати, читайте в «Яблучку»…

На віражі Дністра

Дністер витанцьовує навколо цього райцентру на півдні Тернопільщини такі вихиляси, що, здається, от-от задушить невелике місто в своїх глибоких обіймах. Заліщики від «обіймів» не пручаються: саме високі Дністрові береги принесли йому курортну славу. Яка за останні десятиліття, щоправда, встигла уже добряче припасти пилом… 

За часів міжвоєнної Польщі із Заліщиків потяги ходили аж до Балтійського моря. Тоді місто було справжнім курортом — тут відпочивали, вирощували виноград і дині. Подейкують, що саме в Заліщиках з’явився чи не перший у тодішній Речі Посполитій нудистський пляж. От тільки куди нині зникла міжвоєнна заліщицька «курортність», чому від неї залишилась хіба «дачна» забудова минулого століття? Адже унікальний клімат як був, так і є, нікуди не ділися гори та каньйон Дністра. Але факт залишається фактом: свою славу Заліщикам належить відвойовувати наново. Наразі головне туристично-фотографічне визначне місце цього краю - Хрещатик. Щоправда, не вулиця, а село. Вид на Заліщики з висоти тамтешніх пагорбів у першу мить приголомшує. Тут Дністер у своєму каньйоні робить різкий закрут –так званий «меандр», тому з високої гори просто під собою ви бачите і мальовничі вигини річки, і все місто, яке «млинцем» розляглося на своєрідному півострові…

Де зупинитися: готелі у Заліщиках пропонують доволі непоганий сервіс та демократичні ціни: від 120-150 грн. за добу.А за два кілометри від Заліщиків, у селі Добровляни потрапляєте… у Європу. Величезний розкішнийкомплекс відпочинку "МішиН-СіТі" з європейським рівнем обслуговування, номерами-люкс- та vip-класу із «повним фаршем» та  вишуканою європейською та староукраїнською кухнею. Номер люкс-класу на двох осіб обійдеться у 303 гривні/день, vip-класу – удвічі дорожче.  У «розважальні програмі» - басейн з водними гірками, прогулянки квадроциклом та катання Дністром на швидкісному катері або на яхті.

«Перетворюємо сонце у гроші»

 «Перетворюймо сонце у гроші» - подібний вислів міг би слугувати девізом жителів села Касперівці Заліщицького району, адже саме тут відпочивальника, спраглого води і розваг, приймуть із розпростертими обіймами. Щоправда, замість Дністра — Серет, зате є і водосховище «власне», Касперівське, і Касперівський каньйон. Касперівці – дійсно унікальне місце поміж Дністром та Серетом. В урочищі Криве є так звані Дністровські феномени – заповідник із вапняковими скелями різних форм. На березі ріка Тупа –  мальовничий річковий Касперівський каньйон. 

Касперівці для Тернопільщини — Сочі районного розливу: кожен тернополянин хоча б раз в житті відпочивав тут.А все черезрозваги на воді, цілюще повітря, мальовничі пейзажі в величезну кількість відпочинкових баз.  

Де зупинитися: звісно, умови та набір зручностей залежать від ціни. Скажімо, за затишні та комфортні 2-місні номери на місцеві базі «Аквамарин» доведеться розкошелитися на 400-500 гривень за день. Харчування в цю суму не входить. Зате тут вам і сауна, і басейн з шезлонгами, і дитячий та спортивний майданчики, і на катамаранах та водних лижах покатають. «Бюджетніші» варіанти для стрункіших гаманців (номер з більш-менш сучасним ремонтом, ліжка без скрипучих увігнутих пружин і зручності якщо не в кімнаті, то бодай на дві-три) – від 100 і до 150 гривень з людини. Дешево і дууже сердито - 60-80 гривень. Але будьте реалістами і готуйтеся до спартанської обстановки та сервісу. На щастя, можливість поплавати, позасмагати, порибалити, побродити цікавими місцями -безкоштовно. 

Рай у шалаші  

Обережно: із розслаблено-«овочевого» відпочинку ми занурюємося у зовсім іншу стихію, підвладну лише «супербізонам»: незабутні пригоди у кемпі на Дністрі «Білий Бізон». Тут і замешкати можна недорого і незвичайно, і адреналіну «скуштувати» вдосталь.

Скільки цікавих місць ви можете відвідати за мандрівку на морі? Нехай декілька – тих, що поблизу, якщо вистачить сил після смаження на сонці. А за час сплаву Дністром, розповідає керівник проекту «Ture» Володимир Горон,  в залежності від кількості днів можна подолати відстані в 20, 30, а то й більше кілометрівм річкою, плюс ще  піші прогулянки. А скільки різноманітних пейзажів,  пам’яток і туристичних локацій  ви побачите, важко й порахувати. Замки, монастирі, водоспади, вершини скель, печери, острови, рідкісні види рослин і тварин та багато-багато іншого.Сплав Дністром, переконаний Володимир Горон,підходить усім – як дітям, так і “надто дорослим”. Жодна відпустка на морі не вмістить в собі стільки вражень. Адже за день ви побачите нових місцин стільки ж, скільки, напевно, за цілий рік! А ще саме тут найширший вибір «плавзасобів» для сплаву – і каяки, і каное, і сапи, і рафти, і, звісно ж, катамарани. І досвідчені мандрівники інструктори вам у поміч, і чудові краєвиди вам на пам'ять… Коштує таке задоволення   380-440 гривень з особи залежно від тривалості та протяжності маршруту.  А що на свіжому повітрі й апетит як треба, то свій раціон відпочивальники « «Білого Бізона» поповнюють тільки смаколиками з місцевих, органічних господарських продуктів без жоднісінької хімії.  А релаксують в унікальній сауні, зробленій з глини, очерету та соломи!       

Де зупинитися: Кемп на Дністрі «Білий Бізон», село Лука Городенківського району Івано-Франківської області. Вибір житла-на всяк смак і гаманець: тут і оригінальні індіанські шатра тіпі, які захищають від вітру та дощу -60-70 грн. з людини, і дерев’яні хостели з двоярусними ліжками-100-120 гривень з людини, і респектабельні бунгало-400-480 грн. З милим рай і у наметі? Будь ласка. Ставте свій намет на території кемпу (35-40 гривень) і приєднуйтеся до загальних розваг!

“На десерт” — “українська Адріатика”

Кінцевий пункт нашого «дністрового марафону»-Бакотська затока на Хмельниччині— одне з існуючих реально і на дотик див.  Вона утворилося на місці затопленого села Бакота під час будівництва Дністровської ГЕС. Сонця і літа в Бакоті завжди більше, ніж у будь-якому іншому місці Західної України, тому тутешні мешканці називають її лагідно "Кримнаш" або “українська Адріатика”.У цьому унікальному природному заповіднику ви знайдете лише чисті береги, хорошу теплу воду, дерев'яний пірс, пару човнів і катамаранів для ліричних вечірніх прогулянок на воді. Бонус — дорогою до Бакоти можна відвідати Камянець-Подільську та Хотинську фортеці, а у самій місцевості  варто оглянути залишки найстарішого перчерного монастиря Поділля. 

Де зупинитися: Житло можна знайти як у Кам’янці-Подільськомму, що за 50 км від Бакоти, — 250-300 гривень за стандартний сімейний номер, так і орендувати трейлер у самій Бакоті (двомісний за 250, три — за 350, шестимісний — за 400 гривень на день), або ж поселитися там же на базі зі зручностями (300-400 гривень/день). І, звісно ж, безкоштовно – у власному наметі.


Повернутися
02.06.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...