МУЛЬЧУВАННЯ ДЕРЕВ: ЯК І ЧОМУ, ЗА І ПРОТИ

Корифей садівництва Іван Володимирович Мічурін завжди стверджував, що успіх справи у садівництві вирішує сорт. Насмілимося лишень додати: та високий рівень агротехніки. Бо яким би продуктивним та якісним не був той чи інший сорт плодової культури, якщо за ним немає належного догляду, то і віддячить він відповідно такому догляду. А якщо плодове дерево висаджене у завчасно підготовлений грунт, грамотно сформоване, підготовлене, полите, захищене від шкідників та хвороб тощо, то і добрий результат не забариться.

З-поміж усіх агротехнічних заходів, які сприяють високій продуктивності плодового дерева та підтриманню родючості грунту, особливим є мульчування. Агроприйом, який ігнорують повсякчас більшість садівників-аматорів. Не приділено належної уваги мульчуванню і в довідниках з садівництва. Хоча, з іншого боку, у багатьох спеціалізованих посібниках червоною ниткою проходить думка про важливість мульчування для наших садів.

Що являє собою цей агроприйом і що він дає?

Мульча в дослівному перекладі з англійської — пріла солома. І в кількох словах: мульчування в саду — це укриття приштамбових кругів рослинними рештками для збереження вологи в грунті. А якщо розглянути це питання детальніше, то виглядатиме це таким чином. Уявімо собі дачну ділянку з південною проекцією схилу та крутизною 30 — 40°. І от у пекельну спеку, яким видалося минуле літо, ростуть на цьому схилі плодові деревця. Якщо приштамбові круги задернілі, точніше якщо їх зовсім немає, то трав’яний покрив забирає у такого деревця вологу та поживні речовини, поміж кореневищами злаків полюбляють жити личинки хруща (борозняки), які водночас обгризають і коріння плодового дерева; влаштовують нірки жуки-кравчики, миші та інші шкідники саду. І такий сад, образно кажучи, ні живе, ні вмирає. А ще, якщо плодове дерево на вегетативній підщепі, де коренева система мичкувата та розміщена близько від поверхні грунту, то справи зовсім кепські. Задля цього приштамбовий круг необхідно тримати під чорним паром: регулярно перекопувати, вибираючи бур’яни, поливати та удобрювати. А тут лихо підкрадається з іншого боку: у приштамбовому крузі сильно випаровується волога, грунт пересихає, що також кепсько для плодового дерева. І щоб уникнути цього, ми складаємо в приштамбовому крузі скошену траву, яка захищає грунт від пересихання і виконує ще декілька корисних ролей:

    не дає бур’янам проростати, а саме вони складають конкуренцію плодовому дереву, відбираючи воду та поживні речовини;

    перегниваючи, мульча забезпечує рослину органічними поживними речовинами;

    забезпечує сприятливі умови для розвитку корисної фауни (маються на увазі різні види черв’яків, які в процесі своєї життєдіяльності покращують структуру грунту, підвищують його родючість);

    шар мульчі забезпечує належну аерацію кореневої системи плодового дерева, тобто доступ повітря до коренів;

    взимку мульча захищає від надмірного промерзання грунту.

У періоди з надмірним зволоженням грунту мульчу згрібають валиком на край приштамбових кругів, а при підсиханні знову накривають. Ретельного мульчування потребують піщані грунти легкого механічного складу, оскільки з них волога легко випаровується, важкі глинисті, навпаки, мають добру вологоутримуючу здатність, тому сади, висаджені на глинистих грунтах, дещо менше потребують мульчування — лише у періоди тривалої посухи. Рівнинні ділянки також значно менше страждають від пересихання, ніж південні схили.

 Найкраще мульчувати, як уже зазначалося, скошеною травою злаків. Можна і тирсою, але слід при цьому лишень пам’ятати, що під час перегнивання тирси гнильні бактерії поглинають з грунту азот, виснажуючи шар грунту, з якого живиться коренева система плодового дерева. Щоб цього уникнути до такої мульчі додають мінеральні азотні добрива — 50 — 60 г на 1 м. Рано навесні як мульчу можна використовувати гній-коров’як, або інший з великим вмістом соломи.

Досить непоганим мульчувальним матеріалом є поліетиленова плівка, особливо ефективна при вирощуванні суниці садової. За її використання, ясна річ, зростає собівартість вирощеної продукції, але підвищенням врожайності та якості ягід значно перевищуються затрати. Такий мульчувальний матеріал захищає грунт від проростання бур’янів, ягоди менше гниють, не забруднюються.

Така система утримання грунту в саду, тобто мульчування приштамбових кругів плодових дерев, сприяє створенню оптимальних умов для активного росту, формуванню крони, прискоренню плодоношення, одержанню високих і сталих врожаїв, якісних, екологічно чистих плодів.


Повернутися
24.05.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...