ЩОБ ЗЕЛЕНІ І ХРУМКІ…

Огірки - це, без сумніву, найпопулярніша овочева культура. Малоймовірно чи знайдете город, де немає огірків, зазвичай же їх вирощують великими обсягами, як для споживання свіженькими, так і для засолювання, адже в зимову пору немає нічого приємнішого до обіду або вечері як солоненький огірочок. Однак навіть незважаючи на те, що культура поширена і, здавалося б, технологія її обробітку повинна бути доведена до досконалості, огірки вдаються не у всіх. Часто можна чути запитання — чому погано ростуть огірки? Відповісти на це питання однозначно не можна, причин тому може бути безліч.

Почнемо з того, що нагадаємо вам, дорогі друзі, що всі сорти огірків діляться на бджолозапильні і партенокарпічні. Зрозуміло, що в теплицю висаджувати необхідно виключно партенокарпічні сорти огірків, інакше ви ризикуєте отримати мізерний урожай. До того ж «партенокарпік» куди менш вибагливі, стійкі до шкідників і більшості хвороб і, всупереч загальній думці, досить урожайні.

Наступна причина - це помилки в строках висаджування. На жаль, зараз цю проблему виправити вже не можна, але тим, хто збирається зайнятися вирощуванням огірків на наступний рік, ми нагадаємо, що висаджувати їх необхідно, коли середньодобова температура за вікном буде на рівні 10-15 градусів, ну а якщо насіння перед посівом обробити розчином марганцівки, то рослини, з них вирощені будуть більш здоровими.

Наступна і, мабуть, основна причина поганого росту огірків це недостатнє живлення в період вегетації. Ознаки голодування рослин, як правило, на обличчя — якщо плоди деформовані то, швидше за все це гострий дефіцит азоту. Щоб його усунути, досить полити рослини під корінь розчином сечовини. Якщо жовтіють листочки по кромці, а плоди нагадують не огірок, а грушу то це, швидше за все брак калію. Вирішить проблему проста підгодівля сульфатом калію або простим розчином деревної золи. А якщо після підгодівлі провести обприскування будь-яким стимулятором росту, то пишне цвітіння і рясні врожаї вам гарантовані.

Взагалі щоб огірок ріс добре, необхідно про нього піклується. Проявлятися це може в прополках і поливах, а також у формуванні. Всім відомо, що найбільший урожай формується саме на бічних пагонах, тому необхідно прищипнуть їх на 40-45 сантиметрів, ну а головне стебло краще зовсім обрізати, залишивши приблизно метрову довжину.

Наступна причина поганого росту огірків — це волога, її недолік, рівно, як і надлишок це мука для огірка і природно зниження його активності. Поливати рослини необхідно невеликими дозами приблизно три рази на тиждень і обов’язково вибирати для цього теплі дні. При поливі використовуйте теплу воду, краще відстояну в баку, але ніяк не з поливного шланга. Щоб не збити зав’язь, поливи краще припиняти, як тільки з’являться перші квітки. Крім цього ви досягнете помірного вмісту вологи в грунті, адже її надлишок в жарку погоду може викликати буйний ріст вегетативної маси рослини, а це прямий шлях до зниження врожаю.

Є невеликий секретик для тих, хто все-таки зважився висадити у себе на ділянці бджолозапильні сорти — обприскати їх слабким розчином цукру з додаванням мелісового настою. Якщо робити це пару раз на тиждень, то навала бджіл на вашу ділянку гарантована, а це в свою чергу і запорука шикарного врожаю.

Періодично оглядайте ваші рослини, якщо раптом листочки на них стали грубими, плоди стали сильно колючими і різко уповільнили своє зростання то це сигнал до того, що пора б їх підгодувати слабким розчином сечовини, виливаючи його під корінь.

Якщо не дай Бог з’являться білі плями на листочках то це ознака того, що огірки атакувала борошниста роса, тоді вони відразу припинять свій ріст і навіть можуть скинути частину зав’язі. Для боротьби з борошнистою росою можна використовувати суміш знежиреного молока, пари крапель йоду і теплої води. На відро води необхідний приблизно літр молока і крапель десять йоду. Цим розчином, як для профілактики, так і для лікування борошнистої роси можна з періодичністю один раз на тиждень обприскувати ваші огірки.

Погано ростуть огірки ще й з причини виникнення на їх листі іншого небезпечного захворювання — антракноза. Проявляється захворювання у вигляді округлих плям, які з’являються на верхній стороні листа. На нижній, в цей же час, починає формуватися наліт рожевого кольору, який пізніше перетворюється в ранки. Щоб не дати поширитися захворюванню обірвіть і знищить всі пошкоджені листочки, а саму рослину обробіть бордоською рідиною (1 %).

Сповільнитися зростання огірка може і від атак попелиці, для її усунення можна використовувати настій часнику.


Повернутися
15.05.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...