КУПУЙТЕ ПЛЕМІННИХ ОВЕЧОК

Тваринники цьогоріч отримають 50 мільйонів гривень державної допомоги на відтворення стада

На 2016 рік Державний бюджет України виділив 374,6 млн. гривень на фінансову підтримку сільського господарства. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Для підтримки фермерських господарств цього року виділено 15,8 млн. гривень. «Ці кошти надаються фермерським господарствам на поворотній основі в кредитній формі. Уже здійснено їх розподіл і найближчим часом очікуємо розподіл конкурсними комісіями на місцях відповідних коштів», — розповіла заступник міністра. За її словами, Держбюджет України також виділяє 300 млн. гривень на здешевлення кредитів в агропромисловому комплексі: «Це одна з найефективнiших програм, яка дозволяє залучити, за минулорічними оцінками, на одну гривню 30 гривень залучених кредитів. На початку квітня вже здійснено розподіл коштів за регіонами».

Ще один напрямок підтримки, на який передбачається допомога з державного бюджету, — підтримка тваринництва. На неї держбюджетом передбачено 50 млн. гривень. Вказані кошти буде спрямовано для виплати часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення телиць, нетелiв, корів вітчизняного походження та племінних телиць, корів молочного, молочно-м’ясного і м’ясного напряму продуктивності, племінних свинок та кнурців, племінних вівцематок, баранів, ярок.

Наступним важливим напрямом для одноосібників і фермерів є придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва у лізинг. Держбюджет на це передбачив ще 3,8 млн. гривень.

Мінагрополітики очікує ратифікації у Верховній Раді Угоди з Європейським інвестиційним банком щодо залучення в сільське господарство України 400 млн. євро. Ці кошти буде акцентовано на підтримку малого та середнього виробника. Зокрема — на зерновий та олійний напрями та аквакультуру. Крім того, більше п’ятнадцяти проектів матеріально-технічної допомоги, які працюють у регіонах, сконцентровано на розвиток малого та середнього підприємництва, молочного скотарства, кооперації та садівництва, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

 


Повернутися
09.05.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...