ПЕКІНСЬКА КАПУСТА НА ВАШОМУ ГОРОДІ? ЧОМ БИ Й НІ!

Як і будь-яка капуста, пекінська — рослина довгого світлового дня. Для цвітіння і плодоношення їй необхідний світловий день тривалістю більше 13 годин. При короткому світловому дні (менше 12 годин) стрілка з насінням не утворюється, зате ростуть листя і зав’язуються качани. Якщо вирощувати капусту не заради насіння, потрібні невисока температура +16… +20 ° С і короткий світловий день. Тому її сіють або ранньою весною на розсаду, або в другій половині літа.

Пекінська капуста легко переносить похолодання до -4 ° С у стадії формування качанів, але при цьому з’являється велика ймовірність стрілкування. Взагалі рослина дає стрілку за будь-яких погіршень погодних умов – раптова жара або різке похолодання.

Основні правила при вирощуванні пекінської капусти розсадою:

Щоб пекінська капуста не йшла в стрілку вибирайте стійкі сорти і дотримуйтесь строків посадки;

Не загартовуйте розсаду;

При висадці в грунт не пошкодьте коріння розсади;

Не загущуйте посіви;

Саджайте рослини в родючий грунт, своєчасно вносять добрива.

Весняний посів пекінської капусти

Посіявши пекінську капусту навесні, можна отримати урожай зелені вже в першій половині літа. Для цього рекомендується вирощувати розсаду.

У другій декаді квітня посійте насіння — по 3 штуки в кожну лунку в окремі горщики з пухкою сумішшю. На 3 — 4 -й день з’являться сходи.

При появі 2-3 справжніх листків залиште в горщику один найбільш сильний паросток, інші потрібно видалити.

Через 20-25 днів рослини у фазі 5-6 справжніх листків можна пересадити у відкритий грунт. Розсада дуже ніжна і тендітна, тому висаджувати її слід акуратно. Оптимальна схема посадки — 35х25 см.

Після висадки кожну рослину полийте під корінь.

У перший час захищайте від заморозків. У перші два тижні розсаді можна штучно вкорочувати день: до вечора накривати посадки одним шаром лутрасила, щоб рослини формували качан.

Літній посів пекінської капусти

Капуста, посіяна влітку, восени дасть хороші качани. Для цього її рекомендується висівати безпосередньо в грунт не раніше другої половини липня.

Сіяти краще всього гніздовим способом — по 3 насінини в лунку. Глибина загортання насіння — 2-3 см. Відстань між грядками роблять не менше 40-50 см. Відстань між лунками — гніздами — близько 35-40 см.

 Після появи сходів в кожній лунці залишають по одному найсильнішому і міцному паростку, а інші видаляють.

Через 3 тижні після посіву рослини підгортають.

До того як зімкнуться листя, потрібно неглибоко розпушити міжряддя і внести азотні добрива. Після змикання рядків рослини прополюють.

Поливають пекінську капусту регулярно, помірно, але не перезволожуючи грунт, а під час посухи — рясно, проливаючи грунт на глибину до 20 см.

3-4 рази за вегетаційний період міжряддя розпушують на 5 см. Щоб на поверхні грунту не утворювалася кірка, після сильних дощів розпушування може бути глибоким, до 12 см.


Повернутися
17.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...