ОЦЕ ТАК… ЯГОДА!

Кавуни - рослини, як відомо, теплолюбні, але якщо дуже захотіти, то можна виростити їх і на своїй дачі. Сказати по правді, захотіти треба дуже сильно, тому що догляду за ними буде досить багато.

 Сьогодні стандартний сорт кавуна середньораннього терміну дозрівання становить 80 днів з вагою до 10 кг. Отже, ранні та ультраранні сорти дозрівають 60-70 днів і вага кавунів при цьому 5-7 кг.

А на що можна сподіватися в середньостатистичному дачнику?

З початком літа як завжди не складається з погодою, нерідкі заморозки в травні, і цілком можливо початок червня прохолодний. Тому, ми можемо використовувати агроволокно для того, щоб для кавунів було комфортніше, або ж висаджувати розсаду, тільки звичайно кожна рослина в окремому стаканчику. Беремо лопатку, спочатку готуємо місце, куди пересадити рослину — готуєм ямку як на розсаду для помідор (копнули, полили водою) і тільки після цього акуратно пересаджуємо, так як корінь у кавуна йде стрежнем униз і земля з легкістю обсипається, при цьому рвуться ниткоподібні корінці — і рослина буде довго приживатися.

Кавуни ідеально підходящі за термінами 60-70 днів.

Хелен F1 дають плоди 5-7 кг.

Отаман F1 дають плоди 12-16 кг.

Для розсади буде чудово, якщо ви застосовуєте стимулятор росту «Епін екстра».

Тепер про головні хитрощі, без них нічого доброго ви не отримаєте навіть з самими чудовими за термінами насінням.

Одна з основних хитрощів це вирощування не так на голій землі, а на землі покритим чорним АГРОТЕКС (чорним покривним матеріалом).

Що це дає? Відсутні бур’яни, а бур’ян дуже впливає на солодкість кавунів, природно не потрібна прополка, кавун відноситься до тих рослин, які дуже не люблять, що б їх чіпали і не в якому випадки бува не обривали листя, він просто уповільнює зростання.

Так само як відомо чорний колір чудово зберігає тепло, в результаті створюється чудовий мікроклімат на початку сезону, коли рослина ще невелика, повітря ще не прогрілося, а сонце світить слабенько (червень).

Класична посадка — це десь 70 см. між розсадою в ряду, ширина між рядами близько півтора метра. Тут головне не загущувати, а то вийде ефект бур’янів і тоді з визріванням може бути проблема. Якщо ви побоюєтеся, що не всі насіння зійде або виживе, садіть густіше, потім просто-напросто приберете зайве.

Як садити. Розстелили агротекс, закріпили його з усіх сторін і на місці посадки в матеріалі робиться надріз хрестиком. Ось і все. Як посадите, тоді закріпіть четверту сторону. Закріплювати можна як камінням, так і робити земляний валик. Біля сходів потрібно покласти камінчик (для того, щоб полотно випадково не зашкодило наші дорогоцінні сходи), потім камінчики заберуться.

Про полив

Всі, звичайно, чули, що кавун посухостійка рослина, а надмірний полив зменшує солодкість плоду, все ж це не наш випадок. З солодкістю все буде чудово, якщо тільки ви не поливаєте під дощем, тобто якщо є можливість — поливайте, а чорне агроволокно буде створювати потрібний мікроклімат.

Тим більше, якщо в суху погоду не поливати, то кавун може елементарно засохнути або просто затягнеться період зростання, і ми ризикуємо дотягнути зростання до холодів, і тоді вже точно кавун не дозріє. А якщо земля — це суглинок і вода після дощів довго на потрібній коріння глибині не затримається на відміну від товстого шару чорнозему півдня.

Це пов’язано з тим, що кавун добре вбирає воду не тільки корінням, а й листям, що природно теж прискорює ріст.

Добрива для кавунів

Чим і як удобрювати кавуни? Якщо у вас є якісь забобони щодо мінеральних добрив, то це як би не проблема — шукаємо альтернативу. Кавун бере багато саме мінералів, і якщо їх немає, то замість 3-4 великих плодів з куща, вийдуть 1-2 і то з проблемними термінами дозрівання, тобто вони будуть рожеві через один, хоча начебто давно лежать і повинні були дозріти.

Знайте, що після зав’язі (розмір волоський горіх), через 30 днів вони повинні дозріти.

Тому застосовуйте комплексне мінеральне добриво. Проте, звичайно, потрібно вирішувати в залежності від свого типу грунту.


Повернутися
17.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...