УСЕ ЗНАДОБИТЬСЯ, ЩО В ЗЕМЛІ КОЛОСИТЬСЯ…

Весна – найбільш відповідальний час для будь-якого садівника. Саме в цей період необхідно ретельно готувати ділянку до літа, щоб потім збирати багатий врожай і радіти сходам. Отже, що повинен знати садівник, перед початком дачного сезону?

У цій статті подано 20 рекомендацій, які допоможуть садівникові провести хорошу підготовку городу або садової ділянки до літа. Наприклад, дано поради про те, як вивести мурашник і мишей з ділянки, які культури можна садити поруч, а які – подалі один від одного і т. д.

Поради городникам і садівникам

1. Бузок, троянда, ялиця, барбарис та біла акація можуть пригнічувати ріст сусідніх дерев, особливо груші і яблуні.

2. Якщо на ділянці є схил, то малину та інші ягідні чагарники не рекомендується саджати в його нижній частині. Так ви забезпечите відтік холодного повітря на ділянці.

3. Досвідчені садівники рекомендують раз на 4 роки міняти місцями посадки суниці та овочеві плантації.

4. Вирощування картоплі в міжряддях яблуневих може призвести до накопичення токсинів в ґрунті. В першу чергу від цього постраждають яблуні.

5. Сусідство горобини з грушею позитивно впливає на ріст і розвиток останньої.

6. Уважно огляньте дерева до настання літа. При виявленні пошкоджень після морозів – побілити підстави і стовбури.

7. Герань, на літо висаджена поруч з малиною і смородиною, добре відлякує тлю.

8. Купивши нові саджанці, умочіть їх коріння в суміш глини і води, обкладіть плівкою або загорніть в тканину.

9. Плодові дерева слід висаджувати в період спокою: восени – після скидання листя і навесні – до появи бруньок. Навесні це рекомендується робити, коли земля ще не зігрілася.

10. Рослинам шкідливий частий, але поверхневий полив. Сира поверхню землі припиняє доступ кисню до коренів рослин. В результаті вода не досягає необхідної глибини, а коріння не харчуються вологою.

11. Малина добре приживеться поряд з яблунею. Таке розташування оберігає яблуню від парші, а малина не буде страждати від борошнистої роси.

12. Висаджений поряд із сосною агрус не уражується борошнистою росою.

13. До набухання бруньок рекомендується обприскувати садові рослини нітрофеном, це підвищить їх імунітет.

14. Щоб насінини швидше сходили, замочіть їх у «живій воді». Таку воду отримують після нагрівання до 90–100º с З наступним охолодженням в закритій посудині.

15. Не залишайте без уваги навіть невеликі рани на деревах! Зачистите кожну ножем і зафарбуйте фарбою. Поверхневі неглибокі ранки можна зафарбувати без чистки.

16. Щоб позбутися від мурашника, полийте його розчином борної кислоти або окропом, потім обкладіть зубчиками часнику по периметру і посипте сіллю.

17. Сливу і вишню рекомендується саджати по весні. Якщо кісточкові культури висаджувати восени, то їх коріння можуть замерзнути, а гілки підсохнути на вітрі й сонці.

18. Якщо на ділянці миші, використовуйте спеціальні затравки в мішечках. Щоб випадково не отруїти весняних птахів, прикривайте ці кульочки дошками.

19. Щоб захистити суницю від паразитів, посійте поруч з нею календули (нігтики). А коли вона зацвіте, зрізайте суцвіття, але так, щоб насіння не потрапляли в грунт.

20. Вишня дає добрий урожай, якщо її посадити поруч з черешнею.

Дані поради городникам і садівникам вже багатьом згодилися, сподіваємося, що і ви знайдете тут щось новеньке.


Повернутися
26.03.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...