ВЕСНА ПРИЙШЛА. ВІТАМІНІВ ПРИНЕСЛА?

Щоб уникнути сезонного браку вітамінів, формуйте раціон із корисних продуктів.

Прихід весни, здавалося б, має додати позитивного настрою. Однак організм, втомлений тривалим дефіцитом сонця, не завжди адекватно реагує на зміну пір року. «Зі мною завжди так: зиму переживу — і починаю хандрити. Постійна втома замучила. Можливо, це авітаміноз?» — нарікає знайома. Прийнято вважати: брак зелених і свіжих овочів, фруктів та ягід спричиняє вітамінну недостатність. Хоча насправді все не так сумно, як здається.

«Наша імунна система безпосередньо залежить від того, що ми їмо, тож навесні насамперед слід збалансувати власне харчування, — радить столичний імунолог Лариса Кузнецова. — З раціону в цей час краще виключити продукти, «збагачені» барвниками і консервантами, уникати надто жирної їжі, закладів швидкого харчування. Натомість ліпше споживати просту домашню їжу — готувати овочеві борщі, каші, сирні запіканки. Раджу звернути особливу увагу на сирі фрукти і овочі, квашену капусту».

Звісно, сезонних овочів і фруктів нині немає, а ті, що «перезимували», втратили свої корисні речовини. Однак вихід є. «Головні вітаміни нині — риба, м’ясо, птиця, молочні продукти, — наголошує “УМ» столичний дієтолог Світлана Фус. — Якщо ці продукти щодня будуть на вашому столі, то про нестачу вітамінів не йтиметься. Але, можливо, ваше харчування недостатньо збалансоване. Пам’ятайте: вітаміни в організм мають надходити комплексно, а харчування повинно бути різноманітним. Не можна їсти чогось більше, а чогось взагалі уникати. Важливо дотримуватися певної пропорції. Білкової їжі має бути найбільше, жирів — трохи менше, а найменше — вуглеводів, хоча вони також дуже важливі для організму. Вуглеводами нас забезпечують макаронні вироби, солодощі, хліб. Жири є у вершковому маслі, салі, рослинних оліях. Співвідношення рослинних і тваринних жирів має бути два до одного».

Зазвичай кожному з нас бракує певного, «свого», вітаміну, того, що ми найменше з’їдаємо з продуктами. Тож важливо урізноманітнити свій раціон. Зрештою, «живі» вітаміни і мікроелементи корисніші для організму, ніж синтетичні. Залізо можна «взяти» в зелених яблуках та гранатах, а також у яйцях, бобових і зернових. Кальцій, що так потрібний для міцних кісток, зубів, волосся і нігтів, є в молочних продуктах, особливо в сирах та яєчних жовтках, а калій — у печеній картоплі, куразі, родзинках і свіжих червоних помідорах. На магній багаті гречка, квасоля, рис і хліб із цільного борошна. Морепродукти, м’ясо, гарбузове насіння і паростки пшениці збагатять організм цинком.

Вітамін А знайдете в моркві, буряку, червоному перці, кукурудзі, гарбузі, а вітамін С варто шукати в зелені, капусті, цитрусових, шипшині. Шипшиновий чай, до речі, містить також вітамін Е. Світлана Фус нагадує: слід правильно розподіляти харчування протягом дня, аби всі важливі вітаміни і мікроелементи засвоювалися. Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну С, достатньо з’їсти апельсин і два ківі або жменю морожених ягід смородини.

А що ж пити? Ранньої весни найкращі напої, переконана київський лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, — не дуже солодкі компоти, настій шипшини, зелений чай та чай з імбиру. А ще пані Оксана радить вживати відвар висівок, багатий вітамінами групи В. Для його приготування треба взяти півсклянки висівок або клітковини і залити літром окропу, потримати на слабкому вогні впродовж години. Далі процідити, додати сік лимона і мед.

Також цієї пори варто приймати вітамінно-мінеральні комплекси та риб’ячий жир, які нормалізують роботу всіх ферментних та ендокринних систем організму, полегшать його адаптацію до переходу у весняний сезон.

 Людям, які постять, Оксана Скиталінська радить не забувати про насіння льону, сезаму та арахіс (його краще купувати не лущений і не смажений). Із солодощів корисні тахінна і соняшникова халва – у них багато білків, вуглеводів і поживних жирів. Але це висококалорійні продукти, тому вживати їх потрібно у невеликій кількості, додає дієтолог. «Страви із овочів варто споживати не лише в сирому вигляді, а й тушкованому. Це полегшить травлення і сприятиме кращому засвоєнню жиророзчинних вітамінів. Як приклад — тушкована морква», — вважає Оксана Скиталінська.


Повернутися
26.03.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...