ЗМІЦНІТЬ «БРОНЮ»

Покращити імунітет допоможуть корисні продукти і... здоровий гумор

«Потепління підсвідомо спонукає нас одягнутися легше, «забути» про шапку і заходи антигрипозної безпеки. А саме в цей період вологої погоди і дефіциту сонячного проміння ризик застудитися і захворіти зростає», — застерігає київський лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Зміцнити імунітет допоможуть універсальні адаптогени. До них, за словами лікаря, належать щоденний рух (прогулянки в прискореному темпі, вправи, біг), здоровий сон (7-9 годин), відмова від куріння, медитація (хоча б 15 хвилин щоденної релаксації), спілкування з приємними людьми.

Значною мірою імунітет залежить від харчування. Щоденний раціон мають складати продукти з трьох груп: адаптогени, білкова їжа, прянощі. Адаптогени допомагають організму пристосуватися до стресових ситуацій. Лікар радить зелений чай — 2-3 чашки в день. Його можна поєднувати з чорним чаєм, але бажано пити без цукру. Добре підтримує опірну здатність організму бджолиний пилок: одну неповну чайну ложку суміші пилку з медом (у пропорції 1:1) фахівець радить вживати двічі на день.

Білкова їжа, за словами пані Скиталінської, вкрай важлива для роботи імунної системи. Споживайте яйця, зварені «на м’яко», кисломолочні напої — хоча б склянку на день. Кефір, ряжанку чи йогурт добре поєднувати з ягодами смородини, чорниці, малини: навіть у замороженому вигляді вони зберігають більшість своїх вітамінів. Не забувайте про супи на нежирному бульйоні. Дієтолог рекомендує закладати овочі (картоплю, капусту всіх сортів, моркву, гарбуз, селеру тощо) в киплячу воду, варити під кришкою на слабкому вогні, в кінці додати зелень. Засмажувати супи не радить.

Прянощі подразнюють слизову оболонку носа, горла, стимулюють місцевий імунітет, вони багаті на фітонциди. Однак важливо знати міру. Отож у чай, узвар, настій шипшини додавайте гвоздику (1-2 квіточки). Щодня з’їдайте четвертинку невеликої цибулини і 2-3 зубці часнику. Хрін добре поєднувати з вареним буряком та лимонним соком. «Додавайте в чай шматочок імбиру. Готуючи страви, не забувайте про куркуму — маєте спожити одну чайну ложку в цілому протягом дня», — зауважує лікар.

І уникайте продуктів, які пригнічують імунітет. Скажімо, цукор перешкоджає імунним клітинам протистояти атаці бактерій, смажена їжа погіршує стан клітинних мембран, робить їх вразливішими до інфекцій. Від алкоголю також краще відмовитися — він погіршує роботу печінки.

«І ставтеся до життя по-філософськи, зберігайте почуття гумору, — радить фахівець. — Бо, як казав Чак Паланик, «у людини, схильної до самогубства, почуття гумору, як правило, геть відсутнє».

 


Повернутися
13.03.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...