ЧОТИРИ ПЕРЕВІРЕНІ СПОСОБИ ЕКОНОМІЇ ГАЗУ

Приватні будинки і квартири, які використовують газ для опалення, шукають способи економії або заміщення газу. І не кожному вдасться швидко замінити газ на інше паливо – це досить дорого. В першу чергу треба звернути увагу на те, як суттєво зменшити використання газу, щоб не витратити гроші на можливі великі суми з нових рахунків.

Вчені підрахували, що збільшення температури в приміщенні на 1°С, збільшує використання газу на 7-10%. Якщо це просто примха, і температуру підняли до 24°С, то це марнотратство. В багатьох власників будинків встановлені сучасні двофункційні котли, які здатні контролювати комфорт і не давати перегріватися приміщенню. Але мало хто про це знає, адже при встановленні котла економили кошти і не передбачили встановлення кімнатного регулятора температури. А такий регулятор має функцію контролю за нічною температурою, яку можна понизити на 2-3 градуси, може бути запрограмованим на режим вихідного дня, якщо сім’я виїжджає на відпочинок – можна ще більше понизити температуру. Кожен знижений градус температури в приміщенні дає досить велику економію споживання газу – інколи до 15-20%. Може регулятор і «прив’язувати» температуру зовнішнього повітря до комфортної температури приміщення. Це ще один спосіб «не на око» встановлювати комфорт і перейти до оптимального споживання газу. Такий регулятор мав би бути в кожного економного господаря газового котла і його можна легко добавити в існуючу систему.

Добре утеплені будинки мають суттєво менші тепловтрати, тож для них є можливим використання конденсаційних котлів – низькотемпературний режим. Але обігрівання повинно відбуватися в основному через теплі підлоги, а радіатори повинні вибиратися на найнижчий режим теплоподачі. Тоді економія газу складе 15-20% - суттєва економія.

З 2015 року в Європі заборонений продаж неконденсаційних котлів.

Низькотемпературне підігрівання приміщень вигідне ще й тим, що можна залучити елементи сонячної енергетики – колектори. Вигідно гріти гарячу воду саме сонячними колекторами – заміщення газу тут буде 70-80%. Якщо біля будинку є басейн, то встановлення більшої кількості колекторів дозволить на 2-3 тижні швидше розпочати купальний сезон, і завершити його також пізніше. А тоді колектори зможуть допомогти газовому конденсаційному котлу не включатися ще 20-25% часу (рання осінь і пізня весна).

Зекономити 100% газу можна завдяки повній відмові від його використання. Оптимальним способом є використання теплових помп, які за допомогою використання 1 кВт електроенергії виробляють 2,3-4,8 кВт тепла. Для первинної енергії може використовуватись повітря, вода, грунт. Теплова помпа з вихідною потужністю 15 кВт може замістити 4500 м3 газу. Додатковою вигодою від теплової помпи буде можливість отримати прохолоду влітку - режим кондиціонування.

Щоб досягти економії газу або його заміни потрібно скористатись професійним підходом до змін перевірених виробників обладнання. Висококваліфіковані консультації та спеціалісти будуть дорожчими, але при встановлені неперевірених схем заміщення газу може швидко виявитися, що дешеве початкове рішення не є економним в експлуатації.


Повернутися
06.03.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...