ЗАМІСТЬ МИЛА — ГОРІХИ!

Мильні горіхи замінять пральний порошок, миючі засоби і шампунь

Мильні горіхи, які дозрівають на мильних деревах у передгір'ях Гімалаїв, традиційно використовуються жителями Індії, Непалу та Пакистану як самостійний екологічно чистий миючий засіб широкого спектру дії.

Нині в універсальності і лікувальних властивостях природного «мила» можуть пересвідчитися й українці.

Що таке мильні горіхи?

Мильні горіхи – це насправді ягоди, які ростуть на мильних деревах, що зустрічаються в Індії, головним чином у передгір’ях Гімалаїв. Точна адреса – індійські штати Орисса та Матья-Прадеш. Це – найбільш екологічно чисті райони Індії. Мильні дерева ростуть в диких, незайманих місцях, що знаходяться далеко від цивілізації. Ніяких нітратів та пестицидів – природа у своєму первісному стані! Дорослі дерева досягають висоти у 25 метрів. Листя у них списоподібні, 7-10 сантиметрів у довжину. Квітнуть мильні дерева дрібними зеленувато-білими квітами, плоди яких визрівають в листопаді-грудні. Саме цими плодами і прославились мильні дерева.

Як працюють мильні горіхи?

Шкарлупа мильних горіхів  містить сапонін – натуральне мило, яке утворює піну, коли  горіхи  вступають в контакт з водою. Чим вище температура води – тим швидше й у більшій кількості вивільняються сапоніни зі шкарлупи. Численні сучасні дослідження довели, що мильні горіхи – ефективний натуральний гіпоалергенний багатофункціональний миючий засіб (антибактеріальний та протигрибковий).

В Тернополі можна придбати мильні горіхи за ціною 80-120 гривень за півкілограма.
Перучи мильними горіхами можна неабияк економити – 500-грамової упаковки Sapindus Mukorossi,   вистачає на 100–150 раз.

Використання мильних горіхів:

1. Прання білизни та одягу в автоматичних пральних машинах та для ручного прання

При ручному пранні полотняний мішечок з горіхами необхідно опустити у гарячу воду (близько 40°С) і стискати як губку до появи рясної піни. Такий «мильний» мішечок можна використовувати 4-5 разів, кожен раз висушуючи або заморожуючи після прання.

Для машинного прання потрібно 3-8 горіхів в залежності від забрудненості і кількості білизни. Мішечок з природним «милом» необхідно покласти прямо в барабан.

  Для ефективного прання не кладіть речі в барабан дуже щільно. Запустіть процес прання. Далі використовувати аналогічно звичайному пральному порошку.

Температура прання

М’яка вода

Жорстка вода

Дуже жорстка вода

40

6

7

8

60

5

6

7

90

4

5

6

 

Для сильно забрудненої білизни використовуйте на 2-3 шкарлупки більше.

Зазначене дозування розраховане виходячи з найбільш типового прання (3 кілограми білизни середнього ступеню забрудненості). Після прання Мильними горіхами одяг, білизна та речі набувають тонкого аромату свіжості та чистоти. Після прання при температурі 40° значна кількість сапонінів лишається в Мильних горіхах, тому їх можна використовувати повторно. У випадку ручного прання – використовувати Мильні горіхи аналогічно. Як для автоматичного, так і для ручного прання можна використовувати екстракт Мильних горіхів з дозуванням підібраним у відповідності до концентрації екстракту, жорсткості води, кількості брудних речей та ступеню їх забрудненості. При застосуванні прискорених програм прання у автоматичних пральних машинах ефективність прання Мильними горіхами може знизитися по причині недостатності часу для поступового вивільнення сапонінів зі шкарлупок Мильних горіхів. Тому в таких випадках краще застосовувати екстракт Мильних горіхів, який можна заливати безпосередньо в барабан пральної машини перед початком прання або через пенал для прального порошку.

Мильні горіхи ефективні для прання одягу та речей, які брудняться у повсякденному житті та для видалення такого бруду як сліди від трави, томатного кетчупу і т.п., однак мильні горіхи не призначені для виведення дуже складних плям, таких як, наприклад, застарілі плями від червоного вина та крові. Та нажаль, не володіють відбілюючим ефектом, тому білі речі краще прати при високих температурах (90°-95°).(Можна додавати відбілювач «Озон»).

2. Миття посуду, в тому числі, в посудомийних машинах

Навіть дуже жирні тарілки стануть чистими, а стакани заблищать як нові завдяки застосування екстракту Мильних горіхів.Після чаю на посуді лишається наліт, який важко змити. Його можна легко видалити за допомогою щітки або губки, які попередньо змочені в екстракті Мильних горіхів. Аналогічно миється посуд забруднений жиром та іншими продуктами.

Для миття посуду в автоматичній миючій машині покладіть 5-7 шкарлупок Мильних горіхів на полицю ящика для столових приборів. Далі мийте посуд за звичайною процедурою. Використовувати засоби для полоскання не потрібно.

3. Прибирання в домі (протирання меблів, миття підлоги, миття дитячих іграшок і т.п.)

За допомогою екстракту Мильних горіхів можна ефективно видаляти бруд та сліди жирів з поверхонь кухонних меблів, кахельного та пластикового покриття, дзеркал і т.п. Просто протріть забруднені поверхні за допомогою губки або ганчірки, які попередньо були змочені екстрактом Мильних горіхів. Додаючи екстракт Мильних горіхів у воду для миття підлоги отримуємо ефективний миючий засіб, який легко видаляє плями бруду та жиру (навіть застарілі) з підлоги не лишаючи розводів. Наприклад, лінолеум після миття за допомогою Мильних горіхів буде блищати як новенький. До того ж екстракт навіть в малій концентрації вбиває комах (тарганів, бліх, мурашок, кліщів і т.п.). Після миття на поверхнях утворюється мікроскопічна плівка, яка ще деякий час відлякує комах. Ефективний екстракт і для чищення килимів: треба нанести екстракт на поверхню килима губкою та потерти його доки бруд не розчиниться та зітреться з килима. Мильні горіхи також є ідеальним засобом для миття іграшок Вашої дитини після повернення останніх з вулиці, дитячих майданчиків, пісочниць та інших місць де можуть міститись небезпечні бактерії та глисти.

4. Миття волосся, обличчя та тіла (ефективний засіб проти лупи та випадіння волосся)

Поклавши такі горішки у полотняний мішечок, можна мити руки, вмиватися, приймати ванну та мити волосся. Завдяки бактерицидним та гіпоалергенним властивостям таке природне "мило" не подразнює шкіру, позбавляє лупи, живить і зміцнює волосся. На додачу, горіхи мають кондиціонуючий ефект.

З мильних горіхів можна приготувати й відвар. Для цього десять роздроблених горішків необхідно залити літром води і кип'ятити протягом півгодини. Проціджене рідке мило можна зберігати у холодильнику до 15 днів і використовувати як шампунь, гель для тіла, репелент та засоби для прибирання будинку.

Відваром з плодів мильного дерева можна обробляти рани, лікувати грибок. Розтерті у порошок горішки можна використовувати для профілактики та лікування карієсу.

Для більш мильного відвару необхідно взяти 20-30 горіхів на 1 л води. Збільшити концентрацію рідкого природного мила можна й шляхом декількох проварювань.

Екстракт Мильних горіхів безпечно очищує шкіру та волосся, а завдяки антимікробним властивостям знищує бактерії. Чудові гігієнічно-лікувальні властивості мильних горіхів визнані провідними виробниками косметичних засобів, які включають екстракт мильних горіхів до складу своїх лікувальних шампунів та гелів для душу. Використовується екстракт аналогічно до звичайного шампуню. Також для миття можна використовувати полотняний мішечок з Мильних горіхів   замочений в теплій воді. Стискуючи мішечок з Мильних горіхів в долоні (в теплій воді вони стають м’якими та виділяють сапоніни) можна отримувати піну, яку далі використовувати для миття як піну звичайного мила. Змочивши тампон в екстракт можна його використовувати для видалення косметики з обличчя.

! Будьте обережні – не дозволяйте піні та екстракту Мильних горіхів попадати в очі для запобігання подразнень.

 6. Догляд за кімнатними рослинами.

Побризкайте екстрактом Мильних горіхів на листя та інші частини кімнатних рослин. При цьому досягається множинний ефект: рослини отримують потрібну їм вологу, поверхні листя та гілок очищуються від пилу та бруду, рослини отримують захист від шкідливих комах. До того ж, попадаючи у грунт залишки екстракту Мильних горіхів не порушують його PH баланс, так як і шкарлупки і екстракт є відмінними добривами.

! Екстракт Мильних горіхів « Хелаплант» не треба змивати з листя та гілок кімнатних рослин. Екстракт утворює на поверхнях захисну плівку, яка з одного боку забезпечує природну чистоту рослин, а з іншого – захищає їх від шкідливих комах.

 8. Чищення ювелірних прикрас.

Погрузіть ювелірні прикраси, що потребують чищення, у розчин екстракту Мильних горіхів на декілька хвилин. Після цього почистіть їх старою м’якою зубною щіткою та протріть сухою м’якою ганчіркою. Ваші ювелірні прикраси заблищать як нові.


Повернутися
26.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...