«ЯК ТИ СТАВ ОЛІГАРХОМ? НА ЕЛЕКТРИЦІ ЗЕКОНОМИВ!»

Як економити електроенергію вдома?

В кожному будинку чи квартирі знаходиться різна кількість електроприладів, які по-різному споживають електроенергію. Кожен власник має свої уподобання при користуванні цими приладами, тому немає універсальної формули економії електроенергії. Щоб зекономити кошти при користуванні електроенергією, треба мати уявлення про середнє споживання кожного електричного побутового приладу, а тоді можна знайти спосіб зменшення. 

Таблиця 1. Середньостатистичне споживання електроенергії 

різними електроприладами на одну людину протягом року

Тип

кВт*год

Тип

кВт*год

Бойлер

1080

Лампочка 60 Вт

130

Пральна машина-автомат

168

Люмінесцентна лампочка 18 Вт

42

Мікрохвильова піч

480

Ноутбук

72

Телевізор з кінескопом

420

Електрочайник

72

Телевізор із рідкокристалічним монітором

192

Пилосос

84

Комп’ютер із рідкокристалічним монітором

228

Праска

18

Холодильник, клас А

180

Фен

14

       Після визначення домашніх «монстрів» із споживання електроенергії, варто зробити певні зміни для зменшення використання саме тих приладів, які найбільше споживають електроенергії. Якщо певний прилад є дуже старим, то варто вивчити інструкції нових приладів, щоб знайти ті, які мають маркування найвищого класу енергоефективності і придбати, по-можливості, новий ощадніший прилад.

Якщо вода підігрівається домашнім нагрівачем, то слід подумати про використання для цього енергії сонця.  Навіть найпростіший сонячний нагрівач приведе до економії більше 360 кВт*год на рік (на одну людину).

Недоцільно використовувати мікрохвильову піч для нагрівання води – для цього економніше буде скористатися електричним чайником, який має вищий ККД для такої роботи, споживаючи менше енергії. При цьому слід наливати в чайник стільки води, скільки буле використано, щоб не виливати зайву воду і не платити зайві гроші. Це просте рішення зекономить кожній особі до 25 кВт*год на рік.

 Задню стінку холодильника не варто розміщувати біля південної стіни або біля радіатора, адже це «краде» з вашого електробюджету щороку до 50 кВт*год. Також до перевитрачання електроенергії приводить неочищена морозильна камера.

Постійно ввімкнені прилади в режимі очікування також відбирають зайві кіловати.

Таблиця 2. Споживання електроенергії в режимі очікування

Тип

Споживання Вт/годину

Тип

Споживання Вт/годину

Музичний центр

9

Комп’ютер з монітором

2

Телевізор

5

Cd-магнітола

2

Dvd-ппрогравач

4

Зарядка для мобільного

1

Мікрохвильова піч

3

Радіоприймач

1

 Річне споживання електроенергії в режимі очікування «з’їдає» до 200 кВт*год. 

Для економії електроенергії при користуванні пральною машиною варто вибирати режим з мінімально необхідною температурою води, адже нагрівання до великої температури відбирає зайву енергію. Для цього треба сортувати речі по ступеню забруднення і окремо прати речі з невеликим забрудненням при 40 градусах. Річна економія до 60 кВт*год.

Заміна ламп розжарювання на світлодіодні дасть можливість економити не менше 100 кВт*год щороку.

 


Повернутися
26.02.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...