ВИРОСТИ СОБІ… МЕБЛІ

Британський дизайнер запатентував технологію вирощування живих меблів

 На «городах» Гевіна Манро виростають стільці, столи, абажури для світильників і рами для підвісних дзеркал, а незабаром він планує «посіяти» комоди і книжкові полиці. Дизайнерські дерев’яні меблі дадуть фору в екологічності та оригінальності будь-яким іншим. Безумовно, і коштують вони чимало, адже мінімальний термін виготовлення будь-якого предмета — чотири роки.

Відтепер власник британської компанії Full Grown («Повністю вирощені») Гевін Манро шліфує методику, яка дозволяє перекласти значну частину важкої роботи на матінку-природу. Дизайнер і його команда вирощують дерева навколо рам і каркасів. У підсумку, коли у звичайному виробництві меблів справа доходить до вирубки, доставки на лісопилку, виготовлення дощок, шліфування, полірування й обробки, новаторська технологія дозволяє економити працю і час.

Меблева фабрика компанії Full Grown розташована просто неба в невеликому містечку Уїрксворт і займає один гектар землі. На її своєрідних грядках природним шляхом уже формується близько чотирьох сотень стільців, столів і абажурів. Манро вже створив кілька прототипів, а наступний урожай, удосконалений, він сподівається зібрати цього року. Щорічно меблева компанія Full Grown випускатиме приблизно 50 дерев’яних виробів.

Проект дизайнера запущений десять років тому. Гевін Манро вирощує молоді дерева, на певних етапах обрізаючи і направляючи гілки таким чином, щоб сформувалися дуже жорсткі зчленування. Після надання потрібної форми деревцю дають час на потовщення і дозрівання. Потім сформований матеріал знімають і відправляють на обробку. Молодий стовбур у природному процесі росту обвивається навколо каркаса, який повторює форму певного виробу, і в підсумку перетворюється в цілісний предмет меблів без будь-яких з’єднань.

Залежно від деревини і складності створюваного предмета процес виготовлення може зайняти від 4 до 8 років. У конструкціях використовують швидкозростаючу вербу, але Гевін також експериментує з іншими породами деревини. На його «меблевому полі» є ліщина, ясен, клен, платан, дика яблуня, червоний і скельний дуб, повідомляє «Голос Америки».


Повернутися
18.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...