КУРИ ВЕСНУ ЧУЮТЬ…

Наприкінці зии-на початку весни більшість курей починають яйцекладку. Особливу увагу слід приділити годуванню птиці, вмісту вітамінів у кормах. У раціон вводити якісне сіно, сінне борошно, суху кропиву, червону моркву. Для білкової підгодівлі - відходи м’ясної переробки, збиране молоко, сироватку, подрібнену якісну макуху, горох та інші бобові. Варто застосовувати дріжджування частини зернових кормів, пророщування зерна. У спеціальних го­дівницях постійно повинні бути по­дрібнені черепашки, крейда, гравій величиною 3-5 мм.

 При утриманні курей статеве співвідношення (самців і самок) у курячому стаді має бути 1:8. Годування дорослих курей здійснюють двічі на добу, а курчат - 5-6 разів. Але слід дотримуватися таких вимог:

- сухе зерно змішувати з іншими кормами небажано, оскільки кури звикають до споживання зерна і не з’їдають решти корму;

- корм повинен бути свіжим (якщо у свіжості корму не впевнені, краще його проварити);

- після м’якого вареного корму годівниці слід очистити від його залишків і помити, щоб запобігти у курей розладу кишечника через зіпсований корм;

- вранці краще давати м’який корм - суміш борошна, вареної картоплі, кормових буряків, увечері - зерносуміш;

- до м’якого корму бажано додати мінеральні речовини та премікс (кальцій, мікро- і макроелементи, потовчену яєчну шкаралупу тощо);

- зелений корм потрібно давати птиці у сітчастому ящику: через отвори кури дістають корм, не розкидаючи і не затопчуючи;

- з тією ж метою крупні коренеплоди, бульбу і капусту слід закріплювати на стінах пташника;

- всі корми тваринного походження, які не пройшли теплової обробки, варто проварити задля знищення патогенної та умовно патогенної мікрофлори;

- корми тваринного походження (риба, м’ясо тварин) бажано перевіряти на наявність гострих кісток, які можуть призвести до проривання шлунка і загибелі птиці.

Яйця для інкубації потрібно збирати не менше 2-3-х разів на день, щоб запобігти переохолодженню та пошкодженню. Ві­дібрані яйця доцільно зберігати гострим кінцем униз не більше 7 днів при температурі +12°С і відносній вологості 65-70%.

Яйця для інкубування попередньо зі­грівають у теплій кімнаті, підкладають їх не відразу, а по 3-4 через 20-30 хв. Гнізда для висиджування облаштовують у теплому затемненому приміщенні з достатньою кількістю підстилки. Годувати квочок потрібно тричі на день.

Навесні варто подбати про підготовку приміщень для вирощування молодняку, обладнати їх обігрівальними пристроями. Виводити молодняк можна як під квочкою, так і в інкубаторі. Годують курчат одразу, щойно вони обсохнуть після вилуплювання. Спочатку корм дають 6-8 разів на добу, до четвертого тижня кратність зменшують до 4-6 разів, а потім - до 4-х.

До раціону майбутніх курей-несучок вводять подрібнене і мелене зерно, пшеничні висівки, рибне та м’ясо-кісткове і трав’яне борошно, макуху, шріт, кормові дріжджі, крейду, кухонну сіль, молочні відвійки, моркву або свіжу зелень, риб’ячий жир тощо.


Повернутися
18.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...