ЩО У ЛЮТОМУ ПОСАДИШ — ТЕ У ЧЕРВНІ З’ЇСИ!

Не думайте, що вирощування суниці з насіння — справа ненадійна і вельми трудомістка. Це корисно і захоплююче!

Вирощування суниці з насіння - це реально!

Насіння суниці купити можна практично в будь-якому  місці. Природно, купівля чистого, сортового насіння високої якості збільшує шанси отримати багатий врожай суниці. Але в основному продаються насіння гібридів і ремонтантних сортів. Звичайна суниця насінням не продається. Основна частина вашої ділянки, призначеного для вирощування суниці, цілком може формуватися вусиками звичних сортів, але кілька грядок, в залежності від ваших потреб, можна виділити під гібриди і ремонтантні сорти. На цих грядках можна зайнятися домашньою селекцією, здивувавши і порадувавши своїх близьких, так як багато ремонтантні сорти володіють не тільки високою врожайністю, але й гарним ароматом і смаком.

Розсади ремонтантних сортів суниці можна придбати в садовому центрі або спеціалізованому плодовому розсаднику. Проте в сезон посадки досить складно придбати хорошу розсаду великоплідної суниці. Це пов'язано з тим, що її поширення стримується високою ціною насіння. Займатися їх вирощуванням більшості господарств не вигідно, тому така розсада - дефіцит навіть у самих великих садових центрах. Найчастіше відділи насіння пропонують до 10-12 найменувань таких гібридів. Тому фахівці радять всім любителям новизни і цікавих експериментів самостійно зайнятися вирощуванням суниці з насіння.

Вибір насіння суниці

До вибору насіння суниці слід поставитися дуже серйозно, щоб надалі не було ніяких розчарувань. Для цього існує декілька елементарних правил:

1. Найпростіше - це купівля насіння ремонтантної дрібноплідної безвусої суниці. Асортимент її досить широкий - від красноплідних до жовтоплідних сортів. У такій суниці велика роздрібна фасовка насіння, і при цьому хороша схожість. Вона досягає 80%, так що можна сміливо розраховувати на вирощування з одного пакетика близько 15-20 рослин. Досвідчені садівники досить часто оновлюють суницю, збираючи плоди з кущиків, щоб потім виділити і посіяти їх насіння. Результати виходять досить непогані.

2. Не варто купувати такі недорогі насіння нібито «відомих сортів», як Хоней, Зефір, Королева Єлизавета і ін. При насіннєвому розмноженні ці сорти не передають свої цінні ознаки. Їх розмножують у виробничих умовах вегетативним методом. А у вас з таких «сортового насіння» в кращому випадку зросте та ж дрібноплідна суниця, а в гіршому - нічого не зійде або зросте неплодоносна дика суниця.

3. Досвідчені садівники купують насіння тільки гібридної суниці, а не сортової. Слід розуміти, що ціна на якісні насіння досить висока. Тому не потрібно дивуватися, що у них зазвичай дуже маленька роздрібна фасовка. В одному пакетику можна знайти не більше 5-10 насіння. Крім того, слід мати на увазі, що у гібридних насіння не дуже висока схожість. В результаті це значно здорожує підсумкову вартість розсади.

4. Зрозуміло, при купівлі будь-яких насіння необхідно перевіряти їх термін придатності.

Що потрібно для посіву суниці

При підготовці до посіву суниці не забудьте заздалегідь заготовити все необхідне для цього. Спочатку слід придбати грунт. Для цього підійде звичайний, універсальний грунт, який рекомендується для вирощування розсади овочів та квітів. Разом з грунтом не забудьте придбати і засоби для його обробки.

Так як сходи землянки досить ніжні, то перший час їх необхідно захистити від сухого повітря квартири. Для цієї мети непогано було б зробити чи придбати кімнатний міні-парник, який представляє собою ємність для посіву з прозорою кришкою. Щоб у перший місяць поливати розсаду, придбайте пульверизатор, а для подальшого пікірування - стаканчики діаметром 5-8 див. Також слід купити і комплексне водорозчинне добриво, тому що якісну розсаду не вийде виростити в строк без підгодівлі.

Підготовка ґрунту

У насіння суниці є свої шкідники, тому перед посівом насіння насамперед потрібно убезпечити розсаду, позбавивши грунт від збудників різних грибкових захворювань. Так як сходи суниці дуже ніжні, то в перші тижні життя вони можуть швидко загинути від «чорної ніжки» - досить поширеної хвороби рослин. Щоб убезпечити їх від цього, потрібно рясно полити грунт теплим розчином марганцівки. Для цього також можна використовувати спеціальні препарати.

Такий полив рекомендується проводити за 2-3 дні до посіву. За цей час грунт злегка просохне. А якщо сіяти відразу після зволоження, то велика ймовірність того, що насіння і сходи загине. Після того, як грунт підсохне, слід перекласти його в заздалегідь підготовлені ємності для посіву.

Посадка насіння суниці

Насіння суниці дуже маленькі, тому їх не потрібно попередньо замочувати. Щоб посадити їх, злегка ущільніть грунт пальцями, а потім розташуйте по поверхні насіння. Присипте їх зверху тонким, товщиною не більше 2 мм, шаром торфу або чистого піску. Для того, щоб насіння краще контактували з ґрунтом, злегка обприскайте з пульверизатора верхній шар грунту, намагаючись не змістити насіння. Після цього відразу ж закрийте кришкою посівної ящик і поставте його біля батареї або якого-небудь іншого джерела тепла. Для швидкого і дружного появи сходів оптимальна температура навколишнього середовища повинна бути 25-27°С. Для проростання світло насінню не потрібен.

Перші сходи

В таких умовах перші паростки можна буде побачити вже через тиждень. Як тільки помітите перші сходи, перемістіть ємність з посівами на найсвітліше місце, не знімаючи кришки. Зазвичай суниця масово проростає через два-три тижні, а деякі гібридні насіння проростає лише через 4-5 тижнів.

Суниця - дуже світлолюбна рослина, тому догляд за вирощуванням розсади повинен включати в себе такий процес, як "досвічування" - штучне продовження світлового дня до 12-13 годин. Це дасть чудовий результат. Така міра допоможе навіть надолужити згаяний час, коли ви з якоїсь причини спізнилися з посівом. Світло слід включати ввечері. Самим оптимальним варіантом буде використання люмінесцентних ламп. А ще краще - спеціальних ламп для рослин, так як їх спектр випромінювання містить ультрафіолет, так необхідний рослинам. Якщо у вас таких ламп немає, то цілком підійде звичайна лампа розжарювання.

Ще один відповідальний момент при вирощуванні будь-якої розсади в домашніх умовах - провітрювання і загартування сіянців. Якщо зняти захисну кришку відразу ж після появи сходів, то під впливом сухого кімнатного повітря ніжні паростки можуть швидко висохнути. Від цього не врятує ні обприскування, ні часті поливи. А якщо ємність зовсім не відкривати, то збільшується ризик появи цвілі або загнивання рослин. Тому рекомендується частково відкривати кришку ємності або зробити в ній кілька отворів для вентиляції. Кришку зазвичай прибирають через два тижні після масового сходів насіння. Поливати суницю перший час потрібно тільки обприскуванням з пульверизатора.

Обробка та догляд

Через місяць-півтора після появи перших сходів припиняють "досвічування" розсади. Рослини до цього часу вже мають по два-три листочки. В цей час настала пора пікірувати сходи в підготовлені стаканчики.

Для цього візьміть універсальний грунт для розсади. За кілька днів до пересадки його потрібно знезаразити. Викопувати і пікірувати сіянці слід за допомогою тонкого кілочка. Робити це потрібно обережно, щоб виключити пошкодження довгих тонких коренів. При пересадці рослин злегка заглибте їх до сім'ядольних листочків. По закінченні пікіровки обприскайте саджанці з пульверизатора. У перші 2-3 дні можна спостерігати деякий подв’ядания листя.

Через 2-3 тижні після пікіровки зробіть кореневу підгодівлю для прискорення росту розсади. Використовуйте для цього комплексне рідке мінеральне добриво. При цьому розчин для підгодівлі бажано зробити в два рази слабкіше від рекомендованого.

Висаджують суничну розсаду на грядки або в контейнери у звичайні терміни - 10-20 травня. Сіянці до того часу вже зав'яжуть перші квітконоси, які, на жаль, доведеться вирвати.


Повернутися
18.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...