ІДЕАЛЬНИЙ ЧОЛОВІК… «ВЛАСНОРУЧ»

Одного разу мені здалося, що я знайшла просте вирішення загальнонародної проблеми – як зробити так, аби справжніх (тобто відповідальних за сім’ю, свою справу та державу) чоловіків у нашому суспільстві стало відчутно більше.

Логіка проста і “залізна”: найбільше на чоловіків нарікають хто? Жінки. А виховують дітей, і хлопчиків зокрема, здебільшого хто? Теж жінки, і то нерідко, на жаль, без чоловічої підтримки. Значить – усе в наших, жіночих руках.
Отже. Акція тривалістю становлення одного покоління. Назва: “Мати, виховай сина – майбутнього ідеального (на твій погляд) чоловіка!” Аргументи такі: нарікаємо на неуважність, недолугість та дитячу безпорадність дорослих чоловіків - і в той же час виховуємо в синах ті самі риси.
Посуд не миє? – Ну нічого, не чоловіча це справа... Забув у старенького діда поцікавитися, як здоров’я? – Та йому ж не до того, бо зі своєю дівчинкою посварився... Знову просить грошей на дорогі кросівки, незважаючи на те, що мама не має зимових чобіт? – Він на такі речі просто не звертає уваги...
Наша ментальність має один помітний ґандж: ми виховуємо доньок так, аби вони вміли в житті дати раду собі і своїй сім’ї, а синів – ніби готуємося згодом передати їх з одних надійних турботливих рук – маминих – в інші, жінчині. Шукаємо у громадському транспорті для них, семирічних, вільне місце. Вихоплюємо з рук їх, вже підлітків, важке. Шкодуємо їх надмірно – і маленьких, і вже дорослих. Відгороджуємо від побутових проблем та фінансових труднощів... Тож варто почати робити навпаки – і поруч з нами підростатимуть чоловіки, а не мамині синочки.
Але самі ми у цій справі далеко не зайдемо. Без чоловічої підтримки у вихованні синів результату не буде. Тому що найкраще виховання – власний, чоловічий, приклад. Якщо тато уважний до мами, син на підсвідомому рівні звикне саме так ставитися до жінки – до мами, бабці, сестри, однокласниці... Якщо батько ставиться до своєї жінки зневажливо – син, швидше за все, соромитиметься проявів своїх почуттів та уваги до мами.
 До слова. Найпопулярніші іграшки у закордонних крамницях – ті, що є аналогами дорослих інструментів, садового інвентаря, електропомічників у господарстві. А пістолетів та автоматів взагалі немає. Хлопчики з дитинства звикають не руйнувати, а будувати, ремонтувати, впорядковувати свій життєвий простір. Тобто вчаться у грі усього того, що знадобиться їм у житті.  Тому й чоловіки там зовсім інші —  не такі безвідповідальні та безпорадні, як більшість наших, і не залишаються, як наші, дітьми до старості...
Усі проблеми ростуть з дитинства – це аксіома. Якщо мама чи тато не навчили сина тримати у порядку свою територію – він не стане охайним у дорослому житті. Швидше за все, так само, як від мами, чекатиме від дружини послуг няньки-кухаря-пралі-прибиральниці. Якщо син не навчився відповідати за свої вчинки і приймати зважені рішення ще у 16 років - навряд чи зможе це робити у 35... Якщо хлопчик звик лише брати і нічого не віддавати, навряд чи він кардинально зміниться, ставши дорослим. Виховуючи в синові чоловічі риси, мама насправді закладає основу його майбутнього щастя. А от коли наші майбутні невістки будуть нам вдячні за синів – тоді й сини будуть щасливими.


Повернутися
18.02.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...