5 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ВЗИМКУ ЛЕГКО ВИРОСТИТИ ВДОМА

Насправді  зима вже добігає кінця, але до літа ще багато місяців, так чому б не порадувати себе вже майже літнім настроєм?

Взимку особливо хочеться, щоб під рукою були свіжі продукти, хоча б деякі овочі і зелень, які можна було б з легкістю додавати в страви, але, коли надворі лютий, починається здаватися, що це абсолютно нездійсненні мрії.

Однак, не варто забувати про те, що на світі немає нічого неможливого. Особливо, якщо у вас є   спеціальні контейнери і горщики, а також трохи місця у будинку, яке просвітлюється сонячними променями хоча б протягом 6 годин протягом дня,  при особливому терпінні ви зможете виростити овочі та прянощі прямо у себе вдома навіть взимку. До того ж, це один із способів заощадити на їх купівлі.

Отже, ось що Вам може знадобитися для того, щоб виростити вдома деякі з продуктів, які зовсім не хочеться купувати в магазині:

хороша, високоякісна земля;

спеціальні контейнери (це можуть бути горщики, каструлі або навіть порожні банки);

насіння рослин;

Якщо у вас є вікна на південній стороні  будинку, то є ймовірність, що ви з легкістю зможете забезпечити своїм рослинам достатню кількість світла протягом дня. Простір біля цього вікна є найтеплішим місцем у вашому будинку, тому постарайтеся розставити всі свої горщики так, щоб кожна рослина вбирала всі цілющі сонячні промені до останній краплі.

Що можна виростити вдома?

1. Салат – латук

Неймовірний простий у догляді і абсолютно невибагливий до холоду, салат легко росте навіть в самій простій коробці, найголовніше, щоб у нього був прямий доступ до сонця. Відмінно, якщо ви змогли розмістити його прямо на підвіконні або на столі поруч з вікном. Все, що вам потрібно зробити, це купити пакет з насінням салату, розрізати його, заповнити ємність землею і посадити насіння згідно з інструкцією, зазначеної на пакетику. Протягом тижня Ви почнете помічати невеликі паростки, а протягом місяця салат вже вимахає до розмірів, коли його можна сміливо зрізати і їсти.

 2. Рукола

Це пряна і трохи гостра листова рослина є відмінними ліками в будь-який час року, але при цьому вона також чудово «виглядає» і в супах, салатах і бутербродах. Щедро посадіть рукколу в контейнері, тільки намагайтеся не залити її, інакше вона просто-напросто потоне. І як тільки ви помітите, що з’явилися сходи в кілька сантиметрів, відразу ж підрізайте листочки прямо під корінь. Вважається, що чим більший листочок, тим він більш гіркий, тому намагайтеся підрізати їх на самому початковому етапі.

  3. Зелень

Як же здорово додавати салат і в інші страви абсолютно свіжу, буквально щойно з «грядки» зелень! Таким чином не можна виростити тільки хіба що кріп, бо він вимагає просто нереально багато сонця і є дуже темпераментною рослиною, решту трави ви з легкістю зможете виростити у себе прямо на підвіконні. До них відносяться розмарин, чебрець, орегано, кінза, зимовий чабер і навіть зелену цибулю. Обов’язково спробуйте!

4. Корисні і «їстівні» квіточки

Малоймовірно, що ви з легкістю зможете виростити взимку на власному підвіконні ту ж саму настурцію або гібіскус, проте, лаванда, фіалка, календула і (якщо Ви будете просто вкрай терплячі) соняшник послужать їм непоганою альтернативою.

5. Пророщене насіння

Безсумнівно, одним з найпростіших у вирощуванні в приміщенні вам послужать саме паростки різних рослин. Ви легко зможете виростити їх прямо на кухонному столі, при цьому вам знадобиться зовсім небагато часу від того моменту, як ви їх посадите і до того моменту, як ви вже зможете додавати їх в свої страви.

 Я сподіваюся, ми розвіяли поширений міф про те, що під час зими неможливо побалувати себе свіжими продуктами, і ви обов’язково зважитеся на те, щоб спробувати виростити щось прямо на власному підвіконні. Безумовно, це додасть вам не тільки вітамінів, сил та енергії, а також буде дуже радувати просто своїм зеленим, свіжим, що нагадує про літо виглядом.


Повернутися
12.02.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...