ВАШЕ СЕРЦЕ — У ВАШИХ РУКАХ

Що провокує серцево-судинні недуги і які кроки допоможуть запобігти катастрофі

 Чому «мотор» починає буксувати з віком

Медична статистика тривожить дедалі більше: щороку у світі зростає кількість смертельних випадків, спричинених захворюваннями серцево-судинної системи. Більшість із цих недуг провокує малорухливий спосіб життя, нераціональне харчування, надмірні психічно-емоційні навантаження, стверджують лікарі. Оливи у вогонь підливають шкідливі звички: паління, зловживання алкоголем. Тобто, всі ті фактори, які залежать цілковито від самої людини.

— Як часто ми стежимо за тим, що їмо? Чи стараємося зробити власне харчування здоровим і збалансованим? Але саме харчування формує основу нашого здоров’я, — нагадує лікар-кардіолог Світлана Вознюк. — Надмірно калорійна, жирна їжа — прямий шлях до жирових залишків і бляшок в артеріях, які трансформуються в атеросклероз. У такій ситуації плин крові венами і артеріями уповільнюється, виникають спазми і біль у серці, дошкульні головні болі, підвищується артеріальний тиск.

Атеросклероз і артеріальна гіпертензія — найпоширеніші захворювання серця і судин. Звужені судини перешкоджають повноцінному кровообігу, створюють додаткове навантаження на серце. Якщо це триває постійно — серце швидше зношується, гіпертрофується його м’яз. Так формується ішемічна хвороба серця: прямий наслідок звуження коронарних артерій. У результаті серцевий м’яз має гірше кровопостачання, йому хронічно бракує кисню.

 

Хвороби серця, за словами лікаря, можуть проявлятися по-різному. Багато залежить від віку і статі. «У молодому і середньому віці інфаркт міокарда частіше розвивається у чоловіків, — пояснює пані Світлана. — Жінки більше ризикують отримати недугу з роками: у постклімактеричний період жіночий організм стає вразливішим до серцево-судинних хвороб. Після менопаузи зменшується вивільнення жіночих статевих гормонів (естрогенів), що захищають судини від атеросклерозу. А вже у віці «після 65» частота захворювань серцево-судинної системи серед чоловіків і жінок майже однакова».

Серце кожної людини, наголошує лікар, із віком стає вразливішим: стінки його потовщуються, м’яз не може повністю розслаблятися, знижується здатність до скорочення. Водночас зменшується еластичність судин — вони стають щільнішими. Саме тому хвороби серцево-судинної системи (ішемічна недуга, артеріальна гіпертензія, порушення серцевого ритму) частіше зустрічаються у людей старшого віку.

Здорова їжа — міцне серце

Велике значення для профілактики вроджених і спадкових серцево-судинних захворювань має здоров’я майбутньої мами, каже лікар. Важливо, який спосіб життя до і під час вагітності вона веде, чи регулярно обстежується у лікаря. Світлана Вознюк застерігає: будь-які недоліковані інфекційні захворювання можуть провокувати ревматичні ускладнення і розвиток серцево-судинних недуг. Натомість правильні харчові звички, стриманість у їжі, регулярні помірні фізичні навантаження допомагають запобігти атеросклерозу і гіпертонічній хворобі.

 

Що означає — харчуватися правильно? Це доволі просто, стверджують лікарі. Не потрібно «вигадувати велосипед». Варто лише взяти за взірець схему збалансованого харчування і підлаштувати під неї свій раціон. Найвідоміша схема має вигляд піраміди. В її основі — злакові. Вище йдуть овочі та фрукти. Далі — білки (риба, м’ясо, молочні продукти). А на самій верхівці — тваринні жири, цукор, кондитерські вироби: цих продуктів слід або уникати, або споживати в незначній кількості.

Щоправда, нині піраміду збалансованого харчування трохи підкоригували. Оскільки сучасна людина мало рухається, то велика кількість злакових може зумовити ожиріння. Тож у своєму раціоні їх слід зменшити на користь овочів та фруктів. Зауважте: в основі піраміди правильного харчування немає солодких булочок, цукерок, гамбургерів, піци тощо.

Серце працюватиме легко і довго, якщо ви вживатимете достатню кількість фруктів і овочів. Вони запобігають розвитку атеросклерозу. Для «перекусів» ідеально підійдуть горіхи та насіння, які не тільки тамують відчуття голоду, а й збагачують організм потрібними для серця вітаміном Е і ненасиченими жирами.

Серед овочів особливо корисні для нашого «мотора» томати й авокадо. Антиоксиданти, якими багаті томати, захищають серце від хвороб. Крім того, свіжі помідори — чудове джерело вітаміну С. Авокадо насичені корисними для серця жирними кислотами (омега-3) — тими ж, що й жирна риба. Постійне вживання дарів саду й городу зменшує ризик серцевих захворювань на 30%, переконані лікарі.

Крім того, для злагодженої роботи серця організм час від часу потребує жирної риби — скумбрії, тунця, лосося чи оселедця. Кислоти, що містяться в ній, сприятливо діють на судини, очищають і зміцнюють їх, запобігають утворенню тромбів. До речі, у Норвегії, яка посідає одне з перших місць у світі за тривалістю життя, а смертність від серцево-судинних хвороб становить там лише 36% від загальної, споживають значну кількість риби, багатої на ненасичені жирні кислоти (омега-3). Норвежці їдять рибу майже щодня.

І кардіологи, і дієтологи одностайні: хочете жити довго і мати здорове серце — вилучіть iз раціону смажену їжу. Якщо не можете відмовитися від неї повністю — зведіть такі страви до мінімуму. Від «важкого» м’яса (свинина, баранина) бажано відмовитися взагалі. Достатньо перейти на м’ясо курей та індиків. У цих продуктах почерпнете потрібні серцю білки.

Відомі «герої» народної медицини — часник і цибуля — містять особливі елементи, які істотно зменшують схильність тромбоцитів до злипання, руйнують навіть ті згустки крові, які вже почали формуватися. До речі, корисні властивості цих овочів зберігаються також під час термічної обробки.

Також лікарі радять обов’язково включати до раціону зерновий хліб, віддавати перевагу нежирним молочним продуктам, готувати їжу на олії (в ідеалі — на оливковій).

Інфаркт міокарда: як попередити удар

Одна з найскладніших недуг серцево-судинної системи — інфаркт міокарда. Як уберегти себе від цієї неприємності? Кардіологи кажуть: важливо завжди пам’ятати про фактори, які пришвидшують розвиток інфаркту. І намагатися (за можливості) уникати будь-яких ризиків.

 

Скажімо, підвищений рівень холестерину в крові. Час від часу перевіряйте цей показник, зменшуйте кількість тваринних жирів у раціоні. Постарайтеся відмовитися від куріння. Ця шкідлива звичка дуже часто призводить до хвороб серця, зокрема до інфаркту.

 

«Надмірна вага, малорухливий спосіб життя «ефективно» провокують інфаркт, — каже Світлана Вознюк. — Необхідно якомога більше рухатися: гуляти, влаштовувати пробіжки. Щодо ваги, то найкраще для здоров’я, коли вона відповідає показнику — зріст у сантиметрах мінус сто».

Кардіолог нагадує, що важливо контролювати свій артеріальний тиск. «Показник понад 140/90 має стати приводом для консультації з лікарем», — нагадує пані Світлана. Хворим на діабет так само важливо стежити на рівнем глюкози у крові, дотримуватися спеціальної дієти.

Якщо маєте ішемічну хворобу серця, атеросклероз, то особливо мусите дотримуватися терапевтичних заходів, які призначає лікар. І, звісно, слід враховувати такий фактор, як спадковість. «Якщо хоча б у одного з ваших рідних (батьків, дідуся, бабусі) є захворювання серця, то ваш ризик захворіти на інфаркт зростає. Особливо, якщо у родичів хвороба почалася до 55 років», — зауважує лікар.

Інсульт: «попросіть його усміхнутись»

Інша катастрофа, пов’язана з хворим серцем і судинами, — інсульт. Як розпізнати, що проблема насувається на людину?

«Найперша симптоматика — слабкість, порушення мови, сну, нездужання, нестандартні відчуття. А також неадекватна працездатність, коли плануєш звичні справи, а натомість нічого не доводиш до кінця. З’явився будь-який із цих симптомів — час бити на сполох, — застерігає лікар-невропатолог Уляна Лущик. — Наближення інсульту повідомляє про себе періодичними розладами мозкового кровообігу. Навіть банальний гіпертонічний криз, якщо він проявляє себе не тільки значним підйомом тиску, а й нудотою, короткочасним відключенням свідомості, затерпанням кінцівок, порушенням мови, — це промовисті ознаки того, що мозку погано. Нейрохірурги називають такі симптоми «першою ластівкою». Якщо вчасно відреагувати на них, провести відповідне лікування, організм вам подякує. А якщо господар тіла проігнорував ці сигнали, то замість «ластівки» отримує госпіталізацію, реанімацію...»

Нас ніколи не привчали до культури здоров’я. Але життя нині таке інтенсивне, і виживає в ньому той, хто достатньо уваги приділяє своєму здоров’ю, переконана фахівець. Організм працює сам по собі, якщо він у нормальному стані. Коли надходять від нього сигнали — це «дзвіночки» про неблагополуччя. І на них треба відразу реагувати.

Лікар звертає увагу на ознаки, які допоможуть розпізнати симптоми інсульту. Необхідно поставити перед потерпілим три простих завдання:

* Попросіть його ПОСМІХНУТИСЯ.

* Попросіть його ЗАГОВОРИТИ. Заохотьте вимовити одне просте речення, але чітко. Наприклад: «За вікном світить сонце».

* Попросіть потерпілого ПІДНЯТИ обидві руки.

Якщо людина не впоралася бодай із одним із цих завдань — негайно викликайте «швидку» і опишіть симптоми медикам. Ще один спосіб розпізнати інсульт — оглянути потерпілому язик. Якщо він кривий або неправильної форми, западає на той чи інший бік — це теж ознака інсульту. Про катастрофу з мозковим кровообігом можуть свідчити також раптова слабкість, потемніння в очах або зниження гостроти зору на одне око, нездатність розуміти мову, раптовий сильний головний біль, який може супроводжуватися нудотою і блюванням, порушення орієнтації у просторі, втрата стійкості та свідомості.

ДО РЕЧІ

Що повинна знати людина, аби не допустити захворювань судин?

Сьогодні вкрай актуальна тема рухливості. Коли ми годинами сидимо за комп’ютерами, спілкуємося в онлайн-режимі — емоції є, а руху немає. Коли сідаємо за кермо машини, бо нам треба швидко пересуватися, тіло так само майже нерухоме. Оскільки адекватних подразників немає, виникають застої в судинній системі. Тому знайдіть час для ранкової пробіжки, зарядки, плавання, якщо коротко — «полюбіть себе». Допоможіть своєму організму почуватися комфортно.


Повернутися
12.01.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...